Scenkonstnärer och forskare diskuterar framtidshopp på Dramaten
Under Stages forum den 7–8 oktober samlades några av Sveriges ledande scenkonstnärer och forskare för att diskutera allt från kemikalier i smink till övergripande frågor om frihet inom akademi och konst. Cecilia Lundholm var inbjuden deltagare i paneldebatten.
Stages forum är ett evenemang där forskare, scenkonstnärer och andra kulturutövare möts för att diskutera och utforska hur konst och vetenskap kan samverka för att tackla aktuella samhällsutmaningar. Forumet fungerar som en plattform för samarbete, där målet är att dela kunskap och hitta kreativa sätt att förena scenkonst med forskning. Evenemanget syftar till att stimulera dialog och idéutbyte mellan olika fält för att inspirera till nya lösningar och perspektiv.
– Jag blev inbjuden för att jag forskar om samhällskunskapsundervisning med särskilt fokus på lösningar för klimatförändringar, förklarar Cecilia Lundholm. Min forskning visar att när unga får kunskap om lösningar, ger det dem inte bara hopp, utan även en djupare förståelse för deras roll som medborgare och vikten av politiskt beslutsfattande.
Samarbeten som kan bidra till en hoppfullare framtid
Paneldebatten fokuserade på hur forskare och scenkonstnärer kan inspirera varandra och hur samarbeten mellan dessa grupper kan utvecklas. Samtalet belyste också hur musik och teater kan skapa en känsla av hopp och gemenskap, samt hur konsten kan bidra till att förmedla en positiv bild av framtiden. Panelen framhöll även att de samhällsutmaningar vi står inför inte är nya – vi har mött liknande kriser tidigare och har förmågan att hantera dem. Det budskapet är viktigt att förmedla.
Deltagarna diskuterade även de utmaningar som uppstår när forskare och scenkonstnärer lämnar sin bekvämlighetszon och utforskar nya, ovana områden. Detta är särskilt påtagligt i tvärdisciplinära sammanhang, både inom forskning och undervisning.
Några reflektioner
– Under diskussionen pratade vi om hur teater kan förmedla hopp, men också om musikens betydelse, särskilt i sammanhang som Östersjöfestivalen, berättar Cecilia. Det fick mig att tänka på Dvořáks Från nya världen, en symfoni fylld av hopp, kraft och framtidstro. Den typen av verk känns särskilt aktuella idag – vi behöver konst som ger oss positiva bilder av framtiden.
– Samtidigt reflekterade jag över klimatkrisen och vad den kräver av oss, både som medborgare och i våra professionella roller. Att möta krisen innebär att vi alla, inklusive mig själv, måste vara beredda att lämna vår bekvämlighetszon.
*Paneldeltagarna som du kan se i bilden ovan var: Natasja Börjeson, Institutionen för miljövetenskap och hållbarhetskoordinator på Dramaten, Alasdair Skelton, Institutionen för geologiska vetenskaper, Emma Nyberg, projektledare för Östersjöfestivalen och Cecilia Lundholm, Institutionen för ämnesdidaktik. Moderator var rektorsråd för hållbarhet Magnus Breitholtz.
Senast uppdaterad: 30 oktober 2024
Sidansvarig: Institutionen för ämnesdidaktik