Våra utbildningar
Vid Institutionen för ämnesdidaktik kan du bli lärare från förskoleklass till gymnasienivå. Du som redan är lärare kan fördjupa eller komplettera dina kunskaper. Alla våra kurser bygger på ny forskning och beprövad erfarenhet.
Från den 15 juli kan du göra en sen anmälan
Ordinarie anmälningsperiod inför höstterminen 2022 är nu stängd, men de kurser och program som har platser kvar att erbjuda öppnar för sen anmälan den 15 juli.
Sena anmälningar handläggs löpande. Observera att det kan dröja ända fram till terminsstart innan du får besked.
Vårt utbildningsfokus ligger på den ämnesdidaktiska kompetensen och vi erbjuder kurser och program på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
Bli grundlärare

Som grundlärare träffar du barn som är nyfikna på sin omvärld och fulla av lust att veta mer. Under utbildningen får du en helhetssyn på barns lärande och även fördjupade ämneskunskaper.
Vid Institutionen för ämnesdidaktik ger vi två grundlärarprogram:
För arbete i förskoleklass och årskurs 1-3
För arbete i årskurs 4-6
Läs mer om att bli grundlärare
Bli ämneslärare

Som ämneslärare arbetar du med ungdomar i grundskolans årskurs 7-9 eller på gymnasiet. Du blir en viktig person för dina elevers utveckling mot vuxenlivet. Du kan även undervisa inom vuxenutbildningen.
Du som vill undervisa i humaniora, samhällsvetenskap eller språk går något av våra ämneslärarprogram. Du väljer den ämneskombination som intresserar dig:
Ämneskombinationer för arbete i årskurs 7-9
Ämneskombinationer för arbete i gymnasieskolan
Du som vill undervisa i matematik eller naturvetenskap läser ett kandidatprogram i antingen matematik eller ett naturvetenskapligt ämne. Därefter går du en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till lärarexamen.
Läs mer om att bli ämneslärare
Kompletterande pedagogisk utbildning
Har du redan relevanta ämnesstudier från universitet eller högskola? Då kan du bli ämneslärare genom att gå en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Institutionen för ämnesdidaktik erbjuder tre varianter:
KPU inom humaniora och samhällsvetenskap
KPU inom matematik, naturvetenskap och teknik
KPU inom matematik, naturvetenskap och teknik för forskarutbildade
Läs mer om utbildning till ämneslärare via KPU
Estetiska utbildningar

Du som vill bli dramapedagog läser fristående kurser i huvudområdet De estetiska ämnenas didaktik samt valfria kurser med inriktning mot bild, musik, drama och teater. Som dramapedagog kombinerar du pedagogiskt och konstnärligt arbete.
Kulturskoleklivet är en utbildningssatsning för att stärka kompetensen till kulturskolan. Institutionen för ämnesdidaktik ger kurser med specialisering mot att leda estetisk verksamhet med barn och unga i kulturskolan.
Fristående kurser
Vid Institutionen för ämnesdidaktik ligger utbildningsfokus på den ämnesdidaktiska kompetensen. Vi har ett brett utbud av fristående kurser, på grundnivå och avancerad nivå, för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom våra ämnen:
De estetiska ämnenas didaktik
De estetiska, humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik
Matematikämnets didaktik
Naturvetenskapsämnenas didaktik
Språkdidaktik
Svenska som andraspråk
Ämnesdidaktik
Fler vägar in - alternativ för dig som vill bli lärare
Fler vägar in är ett nationellt projekt som skapar alternativ för dig som vill bli lärare. Du läser enstaka korta kurser och känner efter om lärarutbildning är något för dig. Du som redan har en lärarexamen kan läsa ämneskurserna för att utöka din behörighet.
Lärarlyftet - öka din behörighet
Genom Lärarlyftet kan du öka din behörighet och förstärka din ämneskunskap. Alla som har en lärarexamen eller en lärarlegitimation kan söka kurserna.
ULV-projektet - för dig som har utländsk lärarutbildning
Har du en utländsk lärarexamen eller akademisk utbildning i ett svenskt undervisningsämne? Då kan du bli behörig att undervisa genom att gå Utländska lärares vidareutbildning (ULV).
VAL-projektet - för dig som är lärare men saknar examen
Vidareutbildning av lärare (VAL) är en kompletterande utbildning för dig som är verksam lärare men saknar lärarexamen. I VAL studerar du samtidigt som du arbetar i skolan.
VFU-handledare inom lärarutbildningarna
Vill du dela med dig av dina erfarenheter som lärare och stötta lärarstudenter under deras verksamhetsförlagda utbildning? Stockholms universitet erbjuder kurser speciellt framtagna för dig som är VFU-handledare inom lärarutbildningarna.
Läs mer om att vara VFU-handledare
Sommarkurser
Institutionen för ämnesdidaktik ger flera sommarkurser på halvfart. Både för dig som redan arbetar som pedagog och för dig som är student.
Ta en magister eller master

Institutionen för ämnesdidaktik erbjuder flera magister- och masterprogram som leder till examen på avancerad nivå och gör dig behörig för forskarstudier.
Magisterprogram i Drama och tillämpad teater
Magisterprogram i matematikämnets didaktik
Masterprogram i matematikämnets didaktik
Magisterprogram i naturvetenskapsämnenas didaktik
Masterprogram i naturvetenskapsämnenas didaktik
Masterprogram i språkvetenskap med inriktning mot språkdidaktik
Utbildning på forskarnivå

Vill du bidra till ökade kunskaper om undervisning och lärande? Institutionen för ämnesdidaktik har forskarutbildning inom följande huvudområden:
- Matematikämnets didaktik
- Naturvetenskapsämnenas didaktik
- Språkdidaktik
- Ämnesdidaktik med inriktning mot de estetiska, humanistiska eller samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik