Vi bedriver forskning inom antikens kultur och samhällsliv, arkeologi, numismatik, laborativ arkeologi, osteoarkeologi, paleogenetik och evolutionär kulturforskning.
Vi bedriver forskning inom antikens kultur och samhällsliv, arkeologi, numismatik, laborativ arkeologi, osteoarkeologi, paleogenetik och evolutionär kulturforskning
Bildspel
Antikens kultur och samhällsliv
Antikens kultur och samhällsliv utforskar framför allt de grekiska och romerska kulturerna i Medelhavsområdet och alla områden som någon gång varit beroende av dessa. Vi rör oss från äldsta stenåldern till ca 500 e.Kr.
Vi bedriver arkeologisk forskning inom en rad olika ämnen som tidsmässigt sträcker sig från stenålder till och med nutid. Ett särskilt starkt forskningsfält är historisk arkeologi och samtidsarkeologi.
Arkeologi med laborativ analys är den disciplin där man använder naturvetenskapliga metoder tillsammans med traditionella arkeologiska metoder och modern teoribildning för att lösa arkeologiska problem.
Det övergripande målet för centret är att föra forskare från olika discipliner, såsom biologi, arkeologi och geologi, samman till en toppmodern forskningsmiljö dedikerad till forntida DNA-analyser.
Centrum för evolutionär kulturforskning bedriver tvärvetenskaplig forskning om de orsakssamband som formar och förändrar mänsklig kultur på både lång och kort sikt.
Projektet syftar till att utveckla ett starkt samarbetsnätverk kring miljöfrågor mellan de tre fakulteter som utgör Humanistiska området vid Stockholms universitet: Humaniora, Juridik och Samhällsvetenskap.
Karin Dirke, professor i idéhistoria, gästar Sveriges radios fördjupande nyhetsmagasin Studio Ett i ett inslag om att EU vill minska vargens skyddsstatus.
Med anledning av stiftelsens 50-årsjubileum bjuder Numismatiska forskningsgruppen in till ett seminarium om stiftelsens verksamhet med efterföljande mottagning.
Med anledning av stiftelsens 50-årsjubileum bjuder Numismatiska forskningsgruppen in till ett seminarium om stiftelsens verksamhet med efterföljande mottagning.