"Erfarenheten av platser och artefakter blir som att utöka sitt mentala lexikon"

Mattias Olow läste fördjupningskursen i det antika Greklands arkeologi som Stockholms universitet ger i samarbete med Svenska institutet i Aten. Kursen, som är på tio veckor, är på plats i Grekland och det ingår fältresor till olika arkeologiska platser och museer.

Han läste kursen som fristående kurs på avancerad nivå efter att ha läst kandidatkursen i Antikens kultur och samhällsliv genom Kulturvetarprogrammet. 

– Det var något av det bästa jag gjort i hela mitt liv. Kursen var helt fantastisk och för den som har ett arkeologiskt intresse så är det här en dröm! Det är en fantastisk upplevelse, och otroliga platser och museer man besöker. Och förhoppningsvis härliga människor man träffar, säger Mattias Olow.
 

Lato i östra Kreta. Foto: Saga Höök.


Förståelse för den materiella kulturen ovärderlig
Större delen av kursen tillbringade gruppen på resande fot, men på helgerna kom de tillbaka till Svenska institutet i Aten, för att varva ner och ladda inför nästa fältresa. Många av de arkeologiska platser de besökte låg på halvön Peloponnesos inklusive Arkadien, eller i närområdet runt Aten, Chalkis, Delfi, Thessaloniki, Kreta och Santorini. Under fältresorna bodde de på hotell. Både boendet på hotell och på institutet ingår i kursen, utöver det får alla deltagare ansöka om ett stipendium som täcker resa och övriga kostnader. Mattias berättar att gruppen besökte cirka fyra arkeologiska platser och minst ett museum per dag tillsammans med sina lärare. Det blev med andra ord en hel del roadtrips. 

– Det som var så bra med den här kursen är att den introducerade oss till fyndmaterial på plats på de arkeologiska platserna, och de många museerna. Vi såg många exempel på vaser, krukor och annan keramik från antiken. Det blir mycket mer konkret när man kan se, eller till och med känna på materialet, vilket vi fick möjlighet att göra i staden Elis. När man sedan möter det i andra kontexter, till exempel en bok om grekisk arkeologi, har man ett mycket bättre mentalt bibliotek. 

Just erfarenheten av platser och artefakter blir som att utöka sitt mentala lexikon, menar han. 

– Man får en mycket större förståelse sen när man läser om alla referenser till platser, det är det som har hjälpt mig mest. Förståelsen för den materiella kulturen och platserna i sig är helt ovärderlig, och den kunskapen går inte att få genom en lärobok.
 

Mattias Olow på Flius, Nordöstra Peleponessos. Foto: Saga Höök.
 

Mattias Olow var även väldigt nöjd med sina lärare. Jenny Wallensten, som förutom att hon är lärare på kursen även är direktör för Svenska institutet i Aten, beskriver han som ”en fantastisk människa och stöttepelare”. 

Genom kursen och resan fick han även stifta bekantskap med Grekland, landets arkeologi, geografi och kultur. Några av de andra kursdeltagarna passade även på att lära sig en del grekiska. 

Han åkte med sin flickvän och en vän sedan tidigare som läste samma kurs, och blev även god vän med de andra i gruppen. Stipendiaterna bodde högst upp i huset i Svenska institutets k-märkta byggnad. Innan Mattias Olow reste hade han kollat upp på Google maps var de skulle bo. Men även om han insåg att Svenska institutet låg centralt, överträffades hans förväntningar med råge. 

– Det är verkligen den vackraste delen av Aten. Bara cirka fem minuter från Akropolis, och bara en minut från Akropolismuseet. Vi var väldigt mycket på institutets takterrass där man hade en fenomenal utsikt över Akropolis. 

Efter kursen i Grekland deltog Mattias Olow i två arkeologiska fältkurser i Vulci och Sicilien, där han fick vara med på arkeologiska utgrävningar. Han säger att kursen i Grekland gett honom en bra förförståelse även inför det fältarbetet. Han säger att han uppskattar utgrävningar, men kanske ännu mer själva efterarbetet.

Efter utbildningen gjorde Mattias Olow sin praktik på Millesgården, där han hade hand om deras antiksamling. Han berättar att han under praktiken haft stor nytta av kursen i Grekland och alla besök på museerna där. När han skulle skriva och modifiera texter för samlingen på Millesgården hade han nytta av att ha sett hur man presenterar och lär ut arkeologi i Grekland. Dessutom gav det även en vana vid, och känsla för materialet – även det betydelsefullt i en museal kontext. 

Idag jobbar han kvar vid Millesgården som värd samtidigt som han pluggar andra terminen av konstvetenskap. Hans mål är att fortsätta med en master i Antikens kultur och samhällsliv nästa år, efter att ha skrivit klart sin kandidatuppsats i konstvetenskap. I framtiden är hans dröm att arbeta med en arkeologisk samling på ett museum. 

– Det vore ofantligt roligt och givande, min dröm är att ha en tjänst på ett museum med arkeologisk avdelning, till exempel Glyptoteket i Köpenhamn som är ett fantastiskt museum med en stor samling av konst och antikviteter, säger Mattias Olow.

Svenska institutet i Athen

Fördjupningskurs i det antika Greklands arkeologi vid Svenska Institutet i Athen

Text: Elin Sahlin

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "News Category (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Etiketter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Labels (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "Arkeologi.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier Arkeologi",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}