Studera utomlands

Att plugga en termin som utbytesstudent är både lärorikt och nyttigt. På institutionen finns en rad Erasmus+ och Nordplus utbyten att söka och vill du längre ut i världen finns många utbyten via de centrala avtalen som du kan söka.

Att åka som utbytesstudent innebär att du gör delar av din svenska utbildning utomlands. Det finns flera alternativ att välja på, antingen läser du en kurs på utländskt universitet eller så kan du skriva eller samla in data till din uppsats utomlands. Ett tredje alternativ är att göra praktik utomlands.

På Institutionen för arkeologi och antikens kultur finns avtal inom Erasmus + och Nordplus. Även praktik via Erasmus + söks via institutionen. Inom Erasmus + och Nordplus är utbildningen kostnadsfri och du tilldelas också ett stipendium.

För att åka på utbyte Erasmus+ via institutionens avtal behöver du som student vara registrerad och aktiv vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur med syfte att ta ut en examen.

Har du frågor gällande institutionens avtal så kontakta vår internationella koordinator, Vaidilute Bjerregaard. E-post: studentadm@ark.su.se eller telefon: 08 - 16 31 34.

 

 

Institutionen för arkeologi och antikens kultur har avtal (IIA) för perioden 2023-2028 med följande universitet:

Masaryk University

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Sorbonne University

Uio – University of Oslo

UiT Norges arktiske universitet

University of Oulu

Ghent University, Belgium

University of Novi Sad

Eötvös Loránd university

Aristotle University of Thessaloniki

University of Poitiers

Mersin University

Trakya University

Studierna vid partneruniversiteten är avgiftsfria. Ett utbytesavtal innebär att studieresultaten tillgodoräknas vid hemuniversitetet förutsatt att kurserna stämmer överens med kraven från institutionen.

Mer information om stipendium för studier Erasmus+

Koordinator vid institutionen är Vaidilute Bjerregaard, E-post: studentadm@ark.su.se, telefon: 08-16 31 34.

 

Erasmus+ praktik

Vill du praktisera utomlands inom ramen för Erasmusavtalen? Som student vid Stockholms universitet kan du ansöka om stipendium för att göra praktik, skriva uppsats eller samla in data i ett land som ingår i Erasmusprogrammet.

Här berättar vi mer om olika typer av praktik och hur du går tillväga för att ansöka

 

 

Nordplus - Nordiska ministerrådets ramprogram för rörlighet inom utbildning i Norden.

Nordplus/Nordlys riktar sig till nordiska studenter och man ska vara medborgare eller ha ett permanent uppehållstillstånd i något av de nordiska länderna. Som student inom ett Nordplusutbyte kan man vara borta mellan 1 vecka upp till 12 månader.

Skibotn handelsplats, Norge. Foto: Maria Lowe Fri.

Mer information om Nordplus/Nordlys

Koordinator vid institutionen är Vaidilute Bjerregard, telefon 08-16 31 34, e-post: studentadm@ark.su.se

 

Kortare utlandsvistelser

Villd du ha erfarenhet av att studera utomlands men vill inte vara borta en hel termin? För dig finns det möjligheter att vara borta från en vecka och upp till en termin.

Med Nordplus kan du vara borta mellan 1 vecka och upp till 12 månader.

Del av kapitäl. Foto: Maria Lowe Fri.

De Svenska instituten i Athen, Rom och Istanbul har också stipendier för korta (2 veckor - ett par månader). Se fliken nedan: Skriva uppsats utomlands

Läs mer om kortare utlandsvistelser

 

 

Att samla in material eller skriva sitt examensarbete utomlands är också en möjlighet till ett utbyte.

Skriva uppsats utomlands

William Blake. A critical essay. Stone age structure. Från: British Library/Universal Images Group.

För studenter som läser Antikens kultur och samhällsliv finns även möjlighet att söka stipendier för uppsatsarbete på de svenska instituten i Athen, Rom och Istanbul.

Svenska institutet i Rom finns möjlighet för masterstudenter som läser Antikens kultur och samhällsliv att söka resestipendium för att vistas i Rom. För ansökan och mer information

Svenska institutet i Istanbul finns också möjlighet för masterstudent i Antikens kultur och samhällsliv att söka stipendium för en månads- eller två veckors vistelse I IstanbulFör ansökan och mer information

 

Här finner du information om olika utlysningar, både genom de avtal som tillhör institutionen och de som tillhör studentavdelningen (de centrala avtalen).

Om du läser kurser/program inom Antikens kultur och samhällsliv så se även fliken, Skriva uppsats utomlands.

 

Kontakt

Är du nyfiken på utlandsstudier? Kontakta vår internationella koordinator som hjälper dig att hitta rätt!

Internationell koordinator
På denna sida