Studera hos oss

Människan har alltid tittat upp och undrat om stjärnhimlen. Vart kommer allt ifrån och vad kommer att hända i framtiden? Samma mänskliga nyfikenhet ligger fortfarande i botten för astronomi som vetenskap, men nu för tiden använder vi matematik, fysik, kemi och datalogi för att hitta svar.

Se vintegatan
Vintergatan sedd från Chile.Bild: ESO/B. Tafreshi

Är du också nyfiken? Stockholms universitet erbjuder studier i astronomi på alla nivåer. För dig som vill lära känna ämnet finns det introduktionskurser som ges på kvällstid. För dig som vill få gedigna baskunskaper inom fysik, matematik och astronomi finns vårt kandidatprogram. Masterprogrammet ger dig ytterligare fördjupning av dina kunskaper och om du vill satsa på en karriär inom astronomisk forskning erbjuder vi även forskarutbildning.

Våra utbildningar

 

Arbetsmarknad

Astronomer är en exklusiv grupp på arbetsmarknaden, och de som utexamineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten. Studier i astronomi ger dig ny spännande kunskap, men gör också att du utvecklar färdigheter som analytiskt tänkande, problemlösningsförmåga och förmågan att arbeta i grupp. Efter examen kan du arbeta med forskning och utveckling inom privat eller offentlig sektor och med yrken som exempelvis utvecklare, analytiker och systemingenjör. Kunskaper i att analysera och bearbeta data har på senare år lett till att  astronomer blivit eftertraktade inom områden som big data och maskininlärning.

Läs rapporten "Efter studierna" här

 

Stark forskningsanknytning

VLT
ESO: s Very Large Telescope (VLT) på Paranal i Chile.Bild: J.L. Dauvergne & G. Hüdepohl/ESO

 

 

 

 

 

Alla lärare på våra kurser är också aktiva forskare. Detta medför att innehållet i kurserna alltid inkluderar den nyaste kunskapen. På institutionen bedrivs framstående forskning inom både teoretisk och observationell astronomi och astrofysik. Forskarna vid institutionen har tillgång världens största teleskop, såväl markbundna som rymdbaserade. Studieobjekten kan vara så nära som solen eller så långt bort som de mest avlägsna galaxer.

Här kan du läsa mer om vår forskning

 

 

Praktik och teori

AlbaNova teleskopet
AlbaNova teleskopet.Bild: Magnus Näslund/SU

Astronomi bedrivs idag till största delen framför en dator, för att utveckla teoretiska modeller, simulera komplicerade skeenden eller analysera data från teleskop både på marken och i rymden. Men för att kunna förstå och använda observationer på bästa sätt, är det viktigt att veta hur teleskop fungerar i praktiken. När du läser astronomi hos oss kommer du därför varva teori och praktik. De flesta av våra kurser innehåller laborationer. Bland våra mest uppskattade kurser finns de i astronomisk observationsteknik, där du får lära dig att göra astronomiska observationer - först på vårt eget teleskop i AlbaNova, och därefter på riktiga forskningstelekop.

 

Små studentgrupper

studenter
Bild: Henrik Berglund

Vi vill ha nära kontakt mellan studenter och lärare. Därför har vi små studentgrupper i nästan alla kurser både på kandidatprogrammet och masterprogrammet. Det gör det lätt att ställa frågor, men bidrar också till att du snabbt lär känna dina studiekamrater.

 

 

Studiemiljö

AlbaNova Universitetscentrum
AlbaNova Universitetscentrum.Bild: Hans Mühlen

Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet, det moderna Stockholms observatorium, kan räkna sina anor från det första observatoriet i Stockholm som invigdes 1753. Sedan 1973 är vi en institution inom Naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms universitet.

Idag finns vi i morderna lokaler i AlbaNova universitetscentrum, Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik. AlbaNova är belaget nära Stockholms centrum, vid Roslagstull, med promenadavstånd både till Stockholms Universitets övriga byggnader och Kungliga Tekniska Högskolan.

 

Kontakt

 

Studentexpedition

På Studentexpeditionen kan du som student eller blivande student få information och hjälp med frågor som rör studier på Institutionen för astronomi. Här kan du få hjälp med att anmäla dig till tentamina, göra omregistreringar på en kurs, få underskrivna LADOK-intyg och registreringsbevis samt kvittera ut passerkort. Det är också hit du ska vända dig om du gör avbrott på en kurs eller vill anmäla studieavbrott från ett program.

Studentexepedition
 

Studievägledare

Hos studievägledningen kan du få svar på frågor om anmälan och antagning, kurser och förkunskapskrav eller vad som gäller för examen. Om du hamnat efter i dina studier är du välkommen att kontakta studievägledningen för att lägga upp en individuell studieplan. Du kan också ställa frågor om arbetsmarknaden efter studierna.

Studievägledare / Utbildningskoordinator
På denna sida