Naturvetare eftertraktade på arbetsmarknaden

Vi behöver anställa fler naturvetare! Det var budskapet från de arbetsgivare som kom till fakultetens arbetsmarknadsdag i Aula Magna den 8 februari.

Bild tagen ovanifrån av personer som besöker en mässa.
Arbetsmarknadsdagen 2023. Foto: Margareta Ohné

Drygt 40 arbetsgivare medverkade i årets arbetsmarknadsdag för biologer, geovetare och kemister. De fyllde galleriet i Aula Magna med skärmar och datorer för att informera om sin verksamhet, men framför allt var de där för att prata med våra studenter.

Hur många studenter som dök upp är svårt att säga men de 400 lunchmackorna tog slut redan första timmen mellan tolv och ett. Då var det faktiskt så stor trängsel att det var svårt att ta sig fram i galleriet. Men ända fram till klockan fyra, då utställarna packade ihop, var det gott om besökare. Några av fakultetens studievägledare var också på plats hela dagen. På Campus Albano arrangerades motsvarande evenemang för fysiker och matematiker och det var också mycket välbesökt.

Att naturvetare är eftertraktade på arbetsmarknaden framgick tydligt under dagen. Alla arbetsgivare som var med framhöll att de behöver anställa fler naturvetare. Många av dem kan också erbjuda sommarjobb, praktik och examenarbete. Enligt fackförbundet Naturvetarna är arbetslöshetssiffrorna för naturvetare lägre än på många år.

För att få veta mer, intervjuade vi några av dem som gärna anställer biologer.

 

Anna Oljons, HR-konsult på Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Två kvinnor med namnlappar står framför skylt med rubriken "Miljöförvaltningen"
Anna Oljons (till höger) med miljö- och hälsoskyddsinspektören Fanny Söderberg. Foto: Margareta Ohné.

Miljöförvaltningen är den myndighet som ansvarar för miljön i Stockholms stad, både utomhus och inomhus. Det är ett stort ansvarsområde, minst sagt, man arbetar med allt från trafikbuller och biologisk mångfald till vattenfrågor, kemikalier, luftkvalitet och hygien.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad är den största i landet med 260 anställda. Nästan alla är akademiker och flertalet är naturvetare. Tillsyn och övervakning är miljöförvaltningens huvuduppgifter men verksamheten växer och nya uppgifter tillkommer.

Anna ger några exempel på aktuella frågor. Utsortering och insamling av matavfall är i och för sig inte helt nytt, men den 1 januari i år blev det obligatoriskt i Stockholm. Energi- och klimatarbetet blir allt viktigare och fokuserar på miljöbilar, effektivare energianvändning och minskade utsläpp av växthusgaser. Andra aktuella områden är buller och luftkvalitet i förskolor och skolor samt vardagskemikalier och mikroplaster. Mycket av arbetet med dessa frågor handlar om information och rådgivning, på webbsidor och som riktade kampanjer.

Eftersom huvuduppgiften är tillsyn och övervakning utgör miljö- och hälsoskyddsinspektörer en stor del av de anställda. Men det behövs också många andra naturvetare, bland annat biologer och ekologer, säger Anna.

Varför ska man jobba på Miljöförvaltningen i Stockholms stad? Anna framhåller att det ger en konkret möjlighet att påverka staden och dess miljö, intressanta arbetsuppgifter bland kollegor med bred expertkunskap och vida flexramar. Dessutom tycker hon att det är spännande att jobba i en politiskt styrd organisation.

 

Annica Widén Gewers, HR-chef för den svenska verksamheten i läkemedelsföretaget Octapharma

Kvinna med namnlapp står framför stor bild med logga för "Octapharma" och orden för hälsa och liv.
Annica Widén Gewers från Octapharma. Foto: Margareta Ohné.

Octapharma är ett svenskt familjeföretag med ca 11 000 anställda i hela världen. I Stockholm arbetar ett tusental av dem i produktionsverksamheten som finns i Hornsberg på Kungsholmen samt i logistikcentralen i Arlandastad.  

Företaget tillverkar ett tjugotal läkemedel som alla framställs ur human blodplasma. Läkemedlen används inom akut- och intensivvård samt för behandling av blödarsjuka och sjukdomar i immunförsvaret.

För närvarande expanderar verksamheten kraftigt. Annica berättar att man räknar med 130 nya tjänster bara i år. Dessutom behövs ett hundratal nya anställda för att ersätta dem som går vidare till annat jobb. Sommarjobbare är man också intresserad av.

Kvalitetsenheten har över 200 anställda och det är där naturvetarna behövs. För många av jobben räcker det med kandidatexamen, men för andra jobb behövs masterexamen i mikrobiologi eller annan ”vit biologi”.

Varför ska man jobba på Octapharma? För att bidra till att rädda liv naturligtvis, säger Annica. Men också för de fördelar som finns med ett företag som är både internationellt och familjärt, det är så att säga både stort och litet. Man erbjuder också goda möjligheter till kompetensutveckling och en rad olika förmåner.

 

Helena, forensiker på Polisen

Bild på kvinna med namnlapp står framför skylt från Polisen med texten "En större uppgift".
Helena, forensiker. Foto: Margareta Ohné.

Att jobba på Polisen – kan det vara något för en biolog? Absolut, säger Helena, som själv har disputerat i mikrobiologi och nu jobbar på Nationellt forensiskt centrum (NFC). NFC är en avdelning inom Polisen och utför forensiska undersökningar inom brottsutredningar. Det kan till exempel innebära att analysera fingeravtryck, skospår, droger, blod eller DNA.

NFC har totalt ca 600 anställda och finns på många ställen i landet. I Stockholm finns NFC i Polishuset på Kungsholmen och där jobbar ca 60 personer. Verksamheten växer hela tiden och det kommer ut många tjänster i år!

På frågan om vilka personer man vill anställa, svarar Helena ”bra människor”, dvs ansvarstagande och detaljmedvetna människor, gärna med en naturvetenskaplig examen. Visst är det bra med kunskaper i biologi, kemi och IT men den huvudsakliga utbildningen för att jobba på NFC sker ändå internt. Innan man anställs görs en säkerhetskontroll och tester. Det är också nödvändigt att man kan tala och skriva svenska flytande. Från nyanställning tar det 1–2 år innan man är färdigutbildad.

Varför ska man jobba på NFC? Helena menar är det är ett sätt att göra skillnad och bidra till arbetet med en framgångsrik brottsbekämpning. Det är en trygg statlig tjänst, det blir (tyvärr) aldrig slut på jobb och det är en bra arbetsmiljö med stora möjligheter att vidareutvecklas. Och så är det ju litet coolt, tycker Helena.

 

Martin Isaeus, VD för konsultföretaget AquaBiota

Man står bakom en datorskärm med inbjudan att skicka in en ansökan, och en skylt för "AquaBiota"
Martin Isaeus från AquaBiota. Foto: Margareta Ohné.

Martin grundade konsultföretaget AquaBiota 2006, två år efter att han disputerat i växtekologi med marinbiologisk inriktning. Företaget har vuxit stadigt och har nu drygt 20 medarbetare, de flesta med master- eller doktorsexamen inom det marinbiologiska området.

AquaBiota erbjuder en rad olika tjänster, både rena forskningsuppdrag och mer tillämpade projekt. Som framgår av företagsnamnet fokuserar man helt på limniska och marina miljöer. Miljökonsekvensbeskrivningar är en viktig del av verksamheten, både mindre uppdrag för till exempel bryggor och marinor och stora projekt för vattenkraft och havsbaserad vindkraft. För närvarande pågår hela 18 projekt kopplade till utbyggnaden av vindkraft.

Andra exempel på tjänster är inventering av arter (studier i fält eller analys av e-DNA), naturvärdesinventering samt modellering och kartering av naturmiljön. Listan på återkommande uppdragsgivare är lång och omfattar företag, kommuner och länsstyrelser, lärosäten och myndigheter.

I år behöver vi 15-20 nya medarbetare, säger Martin, det blir nästan en fördubbling av personalen. Helst vill man ha marinbiologer, gärna forskare eller specialister, men masterexamen kan också räcka. Martin framhåller att det behövs en blandad grupp med olika kompetenser. Det är bra att kunna jobba med GIS, likaså att kunna skriva väl.

Redan idag har AquaBiota uppdrag utanför landets gränser men möjligheterna till internationella projekt har ökat kraftigt sedan september förra året, då AquaBiota blev en del av NIRAS, ett mycket stort miljökonsultföretag med verksamhet över hela världen.