Disputation: Lida Huang

Disputation

Datum: torsdag 14 november 2024

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: L30, DSV, Borgarfjordsgatan 12, Kista

Välkommen till en disputation på DSV! Lida Huang presenterar sin avhandling som handlar om hur personer med motoriska funktionsnedsättningar kan använda sin blick för att uttrycka sig visuellt i teckningar.

14 november 2024 presenterar Lida Huang sin doktorsavhandling på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet. Titeln är ”Accessible Artistic Visual Expression Via Eye Tracking”.

Doktorand: Lida Huang, DSV
Opponent: Lina Eklund, Uppsala universitet
Huvudhandledare: Mirjam Palosaari Eladhari, DSV
Handledare: Sindri Magnusson och Thomas Westin, DSV

Kontaktuppgifter till Lida Huang

Ladda ner avhandlingen från Diva

Disputationen genomförs i DSVs lokaler i Kista, med start klockan 13.00.

Hitta till DSV

 

Sammanfattning

Denna avhandling utforskar användningen av blickspårning för att möjliggöra för personer med motoriska funktionsnedsättningar att visuellt uttrycka sina idéer genom frihandsritning med blicken. Medan tidigare forskning har givit banbrytande resultat inom unimodal blickstyrning för frihandsritning med blicken, visar denna avhandling att det fortfarande finns begränsningar såsom begränsad funktionalitet, konflikter mellan observation och ritning, och problem med penselsvans.

För att ta itu med dessa utmaningar, beskriver denna avhandling teorierna bakom dessa problem och föreslår nyskapande lösningar, inklusive en frihandsritningsapplikation med en blickstyrningsmetod baserad på jämn efterföljning, design av användargränssnitt baserad på blicken, en dubbelblinkande blickgest och avancerad användning av artificiell intelligens. Enkäter, experiment och fältstudier genomfördes för att utvärdera systemets prestanda och användbarhet jämfört med vanliga metoder för blickstyrning och handritning.

Resultaten visar att de föreslagna lösningarna ger effektiv interaktion och möjligheten att skapa grafik på handskissnivå för personer med motoriska funktionsnedsättningar. Sammantaget bidrar denna avhandling med en förstahandsrapport om användarupplevelser bland användare av blickspårare och en robust och professionell, tillgänglig, och konstnärlig visuell uttryckslösning, som betonar värdefulla designöverväganden för framtida utveckling inom blickinteraktion.

Nyckelord: blickspårning, blickstyrning, ritning, tillgänglighet