Digitala koncept för Midnattsloppet Maskerad

I årets upplaga av kursen Projektarbete med programvaruteknik 15 hp, fick studenterna i uppgift att samarbeta med organisationen bakom Midnattsloppet, ett springlopp som arrangeras i flera städer i Sverige.

Deltagare i Midnattsloppet Maskerad. Foto: Midnattsloppet
Deltagare i Midnattsloppet Maskerad. Foto: Midnattsloppet

Starten går efter klockan nio på kvällen och pågår till midnatt. Traditionsenligt brukar Midnattsloppet vara en folkfest med stor publik längs sträckan, vilket löparna som klär ut sig och deltar i Midnattsloppet Maskerad bidrar till.

– Vi ville involvera åskådarna också, säger Marcus Martinsson, som går andra året på kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap och ingår i gruppen som valt att arbeta med loppets maskeradtävling.

Kursuppgiften innebar att utforma förslag till digitala koncept för en verklig beställare. Studenterna skulle identifiera en tydlig användargrupp och designa ett nytt koncept och upplevelse.

– Att ställa upp i Midnattsloppet maskerad innebär att du blir fotograferad och presenterar dig för domarna innan start och sedan utser de en vinnare. Vi ville utvidga konceptet och låta åskådarna bli delaktiga. Vår app engagerar både maskeradlöparna och åskådarna. Löparen delar bilder och beskrivningar av sina utklädnader och åskådarna röstar på sina favoriter. Appen kan också ge löpare, som inte själva har en bra idé till maskeraddräkt, utklädningsförslag som baseras på förväntat väder. Blir det varmt väder kan appen till exempel föreslå att du klär ut dig till Mojito-barista och kommer det bli en kall kväll får du kanske förslaget att springa som en medeltida riddare, berättar Marcus Martinsson.

Appen Midnattsloppet Maskerad. Bilder: Midnattsloppet och Unsplash
Deltagarna i Midnattsloppet maskerad presenterar sig i appen och åskådarna röstar på sina favoriter. Foton i skissen: Midnattsloppet och Unsplash.

– Det var spännande att få tillämpa det vi lärt oss under utbildningen i en praktisk kontext. Eftersom vi hade en “riktig” uppdragsgivare fick vi en referensram för hur vi kunde applicera kunskaperna på verkliga behov och hantera utmaningar i förhållande till verklighetens förutsättningar. Vi hade löpande kontakt med Jan Magnusson från Midnattsloppet som hjälpte oss och förklarade mer ingående hur deras organisation är uppbyggd och deras tankar och önskemål kring utvecklingen. På så sätt kunde vi säkerställa att vi utvecklade appen i linje med deras principer och behov.

Vilka var de största utmaningarna under arbetet?
– Vi behövde lära oss ett nytt programmeringsspråk och ett ramverk som vi inte jobbat med innan. Stundvis verkade det som att det skulle bli knepigt att få delarna att gå ihop och faktiskt producera vår vision på den tid vi hade. Lyckligtvis känns det trots allt som att utmaningarna bidrog till att vi kom dit vi ville med projektet i slutändan.

Vad var roligast med projektet?
– Maskeradtemat väckte stort engagemang i vår arbetsgrupp. Vi var åtta stycken som jobbade tillsammans med appen. Vi brainstormade och fick fram massor av bra idéer. Och utmaningarna till trots, att hantera dem och komma vidare var en otrolig känsla. Dessutom var det roligt att lära sig nya programmeringsprinciper som vi förhoppningsvis kan använda till att utveckla något spännande på eget initiativ i framtiden, avslutar Marcus Martinsson.

Gruppbild Midnattsloppet Maskerad Foto: Carina Bergholm
Hela projektgruppen från vänster till höger: Kaltum Warsame, Marcus Martinsson, Karin Haagensen Allerbring, Linn Helmersson, Pauline Wiman, Fabian Vitoonbundit Örnborn och Jonas Levin Benzeguir. Frånvarande: Maria Fernanda Esquivel Hidalgo. Foto: Carina Bergholm

Studenternas arbeten kommer att ge avtryck

Jan Mangnusson pressansvarig Midnattsloppet
Jan Magnusson pressansvarig Midnattsloppet

– Det var en fantastisk möjlighet och en glädje att delta i projektet, säger Jan Magnusson, pressansvarig på Midnattsloppet och den som arbetat med studenterna under kursen. Det är slående vad mycket man inte kan och förstår, vilket blir tydligt när man får möjlighet att lyssna på studenter. Att få deras uppmärksamhet under en sådan här kurs hoppas jag att många andra också ser lika stort värde i.

Vad tar du med dig från kursen?
– Jag fick väldigt många tankar. Hur kan och bör vi som arrangör fortsätta vara ett attraktivt val i det stora utbudet? Vi är stolta över vår historia – men vilka vägval bör vi göra i framtiden, när bör och kan tekniken hjälpa oss, vad är viktigt och kul för våra kommande deltagare och vilken är, och kan, Midnattsloppets roll i samhället vara? Studenternas arbeten kommer att ge avtryck. Jag tar med mig mycket och vill rikta ett stort tack till alla studenter och lärare som gav oss den här möjligheten, avslutar Jan Magnusson.

Text: Carina Bergholm