Hallå Britney Kintu. Du ska till Italien i sommar, berätta!

– Ja, det blir jättekul! Jag ska åka till Rom och läsa en kurs som bland annat handlar om vad big data och artificiell intelligens kommer att spela för roll för vårt kulturarv i framtiden.

Britney Kintu Foto: Carina Bergholm/DSV
Britney Kintu går Data- och systemvetenskapligt kandidatprogram vid DSV. Foto: Carina Bergholm/DSV

Hur kommer det sig?
–  Jag var i Bryssel på utbytesstudier och såg på universitetens hemsida att de var med i CIVIS-alliansen och att vi studenter kunde ansöka om att vara med i ett creathon, ett kreativt hackathon. Vinsten var ett stipendium till valfri kurs. 

Vad handlade ert bidrag om? 
– Om hur studenter kan uppleva ett informationsöverflöd spritt över många olika plattformar när de vill nå viktig information. Vi skapade prototyper för en applikation till ”ett akademiskt sociala medier” för CIVIS-universiteten. 

Vad var roligast med tävlingen? 
– Pitchen! Vi var inte alls säkra på hur vi skulle framföra vår idé men vi bestämde oss för att spela lite teater i vår presentation framför juryn och det uppskattades mer än vad vi hade väntat oss, vilket var jätteroligt. Men även att få befinna sig i den kontexten, att under kort tid behöva generera idéer och att pröva olika förslag på nytt. Det var frustrerande ibland men jag lärde mig otrolig mycket. 

Hur blev du intresserad av utbytesstudier? 
– Redan när jag började på DSV och såg partneruniversiteten blev jag intresserad att åka på utbyte.

Har det fungerat bra?
– Jättebra. Under creathon träffade jag en tjej som pluggade i Madrid men som skulle ha en utbytestermin på Stockholms universitet under den här vårterminen. Tack vare det har vi blivit goda vänner och träffas nu när hon är här. Belgien var också fint och härligt. 

Varför valde du att läsa på DSV? 
– I gymnasiet började jag titta på webbutveckling på fritiden och efter det var det självklart att jag ville läsa IT.

Vad har utbildningen gett dig? 
– Väldigt mycket. När jag var i Belgien läste jag en prototyp-kurs samtidigt på DSV och jag tror inte att jag skulle kunnat skapat de prototyper jag tog fram under tävlingen, och förstå vikten av de olika stegen i designprocessen, om det inte vore för den. Mest tydligt är att utbildningen generellt gett en god problemlösningsförmåga. När ett problem uppkommer tänker hjärnan direkt ”vilken information/data har vi?”.

Vad händer efter sommaren?
– Om mindre än en månad är jag klar med termin 4 och efter det tillbringar jag förhoppningsvis hösten på utbytestermin i Frankrike. Tanken är att läsa tekniska kurser med många praktiska moment. Sedan kommer jag hem och skriver kandidatuppsatsen.

Faktaruta

Britney Kintu går Data- och systemvetenskapligt kandidatprogram, 180 hp vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, Stockholms universitet. 
Läs mer om våra kandidatprogram  

På de flesta program hos oss har du möjlighet att söka utbytesstudier, antingen under termin 3 eller 5 beroende på vilket program eller kurs då går.
Läs mer om utbytesstudier

CIVIS – European Civic University Alliance är en allians inom Erasmus+ som för samman över 470 000 studenter och tio universitet i Europa.
Läs mer om utbyte via CIVIS