Svårt men kul att förmedla forskning till ung publik
När ForskarFredag 2024 gick av stapeln i Stockholm deltog två forskare från DSV: Alejandro Kuratomi Hernández och Beatrice Åkerblom. De berättade om sina forskningsområden – AI respektive programmeringsspråk – för varsin grupp 16–19-åringar. På köpet fick de med sig nyttiga erfarenheter av att prata populärvetenskapligt.
– Jag tycker att det var kul att få möjlighet att prata med gymnasieelever – både om vad programmeringsspråk är, och vad en gör som forskare. Det kändes lite svårt också, såklart, med en så helt annan målgrupp än jag är van vid, säger Beatrice Åkerblom.
Alejandro Kuratomi Hernández håller med.
– Det kändes roligt att bli inbjuden att tala inför ett fullsatt rum med 25–30 elever, säger han.
– Det är första gången jag pratar om min forskning inför en så ung publik. Det var en utmaning och jag vet inte om jag lyckades förvirra dem, kanske var min presentation för komplex? Jag lämnade gott om tid för frågor i slutet men det var bara läraren som ställde en fråga. Jag fick prata på om hur det kom sig att jag började forska, ler Alejandro Kuratomi Hernández.
Beatrice Åkerbloms anförande hade rubriken ”Så funkar programmeringsspråk – en crash course”. Hon berättade om vad forskning inom programmeringsspråk går ut på, med exempel från sin egen karriär.
– Jag pratade om vad ett programmeringsspråk kan ”hitta på”, vad vi behöver bestämma oss för, och om hur översättningen görs från programkod till något som kan köras i datorn. Jag hade möjlighet att testa föredraget på min tonårsson och fick lite hjälp med att hitta vad jag kunde formulera bättre. Jag tror att jag nådde fram. Publiken såg engagerad ut under tiden jag pratade, säger Åkerblom.
Alejandro Kuratomi Hernández talade under rubriken “The Rise of AI: Challenges and Opportunities”. Han diskuterade vad AI är, vilka förväntningar som finns på den nya tekniken och hur långt utvecklingen har kommit i dag.
– Jag berättade om hur stora språkmodeller är byggda för att efterlikna neurala nätverk i mänskliga hjärnor. Jag pratade också om att de modeller och algoritmer vi använder behöver vara rättvisa och tolkningsbara. Det är de inte alltid i dag, konstaterar han.
– Jag hoppas att ungdomarna blev lite inspirerade, kanske vill de rentav samarbeta med oss på DSV i framtiden! För egen del skulle jag gärna vilja få feedback på mitt föredrag. Det vore toppen att veta till nästa gång om det jag sa var intressant eller tråkigt, om jag pratade för fort eller för långsamt – eller om ämnet var för svårt, säger Kuratomi Hernández.
Eleverna som lyssnade på Beatrice Åkerbloms föredrag var intresserade av att veta var hon jobbar rent fysiskt – och vilket som är det roligaste programmet hon har skrivit. Efteråt fick hon uppskattning i form av en lång applåd.
– Jag avslutade med att uppmana alla att åka hem och genast lära sig att programmera. Då var det flera som svarade ”Ja, det ska jag!”. Det var fin respons, säger Åkerblom.
Läs mer
Alejandro Kuratomi Hernández och Beatrice Åkerblom är båda i slutfasen av sina doktorandarbeten på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet.
Kuratomi Hernández disputerar 14 november 2024 och Åkerbloms disputation är planerad till januari 2025.
Båda medverkade i ForskarFredags program på Vetenskapens Hus 27 september 2024, under vinjetten ”Möt en forskare”.
Se hela programmet
Evenemanget går ut på att elever i gymnasiet och årskurs nio får träffa forskare som inspirerar och berättar om sin vardag. Både elever och lärare har möjlighet att ställa frågor till forskaren.
ForskarFredag är en nationell satsning som genomförs inom ramen för European Researchers’ Night. I Stockholm arrangerades ForskarFredag 2024 av Vetenskapens Hus, KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, Scania, Astra Zeneca och Stockholms stad.
Text: Åse Karlén
Senast uppdaterad: 1 oktober 2024
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV