Win-win när DSV-forskare mötte IT-arkitekter
Nya idéer föds när akademi och näringsliv sammanstrålar. DSV-forskarna Jelena Zdravkovic och Simon Hacks delade med sig av aktuell forskning på en branschkonferens om IT-arkitektur. Responsen de fick från praktikerna i publiken gav dem insikter till fortsatt forskning.
När konferensen ITARC genomfördes var professor Jelena Zdravkovic inbjuden som huvudtalare, och docent Simon Hacks som workshopledare. Båda forskar om organisationers IT-lösningar vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV).
ITARC är en årlig konferens som främst riktas mot praktiker. Den arrangeras av Dataföreningen Kompetens och IASA Sweden, på temat IT-arkitektur. Med IT-arkitektur menas hur organisationer kan designa och strukturera IT-lösningar så att de stödjer de egna målen och affärsbehoven.
DSVs forskning kan hjälpa organisationer att designa sina lösningar mer effektivt
– Fokus ligger på att diskutera aktuella frågor inom IT-arkitektur, som systemdesign, verksamhetsutveckling och digital transformation. Konferensen lockade över hundra deltagare från olika företag och myndigheter på kommunal och statlig nivå, berättar Simon Hacks.
– För oss som forskare är det viktigt att delta i den här typen av evenemang. När vi träffar representanter från industrin får vi veta hur nära, samordnad och realistisk vår forskning är i näringslivets ögon. DSVs forskning kan hjälpa organisationer att designa sina lösningar mer effektivt – med hjälp av de metoder och verktyg som vi tar fram, konstaterar Jelena Zdravkovic.
Visionen runt hörnet
Huvudbudskapet under hennes anförande på konferensen var att komplexa system som involverar flera affärsaktörer inte kan designas i huvudet på en expert – det finns behov av strukturerade koncept och modeller.
– Talet mottogs bra, jag fick flera relevanta frågor. Jag fick också intrycket att några tyckte att talet var visionärt och det ska ju keynotes vara. Jag hoppas att den vision jag presenterade är bokstavligen runt hörnet – det vill säga nåbar, säger Jelena Zdravkovic.
Skulder och symptom
Simon Hacks workshop handlade om att introducera konceptet ”Enterprise Architecture (EA) debts”. Det handlar om att man under IT-arkitekturarbetet tvingas till kompromisser och suboptimala beslut. På sikt kan de skapa problem – en slags ”skuld”.
– Vi gick igenom aktuella forskningsmetoder för att identifiera, mäta och hantera EA debts med hjälp av en forskningsprototyp som omvandlar EA-modeller till kunskapsgrafer. Verktyget visualiserar så kallade ”EA smells” – en slags symptom på underliggande EA debts, säger Simon Hacks.
– Responsen från deltagarna var mycket positiv, särskilt kring behovet av standardiserade mätverktyg för att analysera EA. Många installerade prototypen direkt och uppskattade den praktiska tillämpningen. Diskussionerna gav mig nya insikter i vilka EA-utmaningar företag står inför just nu, säger han.
Mer info
Konferensen ITARC 2024 genomfördes 14–15 oktober i Stockholm.
Läs mer
Jelena Zdravkovic och Simon Hacks forskar inom ämnet Affärsprocesser och verksamhetsmodellering
Text: Åse Karlén
Senast uppdaterad: 23 oktober 2024
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV