Organisation
Institutionen för data- och systemvetenskap tillhör den Samhällsvetenskapliga fakulteten. Arbetet leds av en prefekt som har stöd av en ställföreträdande prefekt, en administrativ chef och institutionsstyrelsen. Styrelsen är en länk mellan institutionen och den Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Institutionsstyrelse
I styrelsen är institutionsledningen permanenta ledamöter. Övriga styrelseledamöter och ersättare väljs för tre år i taget. Nuvarande styrelses mandatperiod är 2024-01-01–2026-12-31.
Institutionsledning
Ställföreträdande prefekt: Panagiotis Papapetrou
Lärare och forskare
Henrik Bergström, adjunkt (suppleant)
Chiara Rossito, docent (suppleant)
Teknisk och administrativ personal
Tuija Lehtonen, administrativ chef
Marihan Ameen, supportansvarig (suppleant)
Representanter för forskarstuderande
Studeranderepresentanter
Sara Nordström, ordförande DISK
Sekreteterare
Enheten för act i kommunikation med teknik – ACT
ACT bedriver forskning inom människa–datorinteraktion, samarbete via olika IT-system, mobila datorsystem, datorspel och programmeringsspråk. Utbildning bedrivs inom datorspel, digitala medier, programmering och datalogi.
Enheten för informationssystem – IS
IS bedriver forskning och undervisning inom analys, utveckling och ledning av informationssystem och ämnesområden som databasmetodik och datahantering, verksamhetsmodellering och arkitektur, processhantering, kravhantering, affärssystem, IKT-ledning och styrning, systemutvecklingsmetodik, systemintegration, informationssökning, språkteknologi och hälsoinformatik.
Enheten för interaktionsdesign och lärande – IDEAL
IDEAL utforskar människans samspel med informations- och kommunikationsteknologi ur flera perspektiv och i tematiska forskningsgrupper som lärande, för utveckling, spel och simulering för lärande, kritisk datakunskap, design och kollaborativa teknologier. Utbildning bedrivs inom interaktionsdesign, projektledning och informations- och kommunikationsteknologi för utveckling.
Enheten för systemanalys och säkerhet – SAS
SAS arbetar med informationsteknologiska och datavetenskapliga metoder för analys av komplexa system. Syfte är att skapa bättre beslutsunderlag, identifiera och kvantifiera risker, skapa nya tjänster, och att öka säkerheten i det digitala samhället. Forskningen inkluderar data science, immersiva nätverk, cybersäkerhet samt beräkningsbar risk- och beslutsanalys.
Spider
Som resurs- och kompetenscentrum stödjer Spider – The Swedish Program for Information and Communication Technology in Developing Regions – användning av informations- och kommunikationsteknologi i biståndsinriktade projekt med fokus på hälsa, utbildning och transparens.
Senast uppdaterad: 31 maj 2024
Sidansvarig: Institutionen för data- och systemvetenskap