Kandidatexamen i Data- och systemvetenskap med fristående kurser

Vi erbjuder tre kurspaket som bygger på varandra:

Data- och systemvetenskap I – kurspaket, 30 hp (DSV I)
Data- och systemvetenskap II – kurspaket, 30 hp (DSV II)  
Data- och systemvetenskap III – kurspaket, 30 hp (DSV III)   

DSV I går bara på hösten och DSV II går bara på våren. De innehåller 4 kurser om 7,5 hp vardera. Tillsammans utgör de grunderna inom ämnet data- och systemvetenskap.

DSV III är sökbar inför hösten och inför våren. Om du blir antagen till DSV III får du välja valbara kurser ur vår kurspool. Det ser ut som att du blir antagen till en kurs om 30 hp, men i själva verket får du själv välja upp till 30 hp totalt ur vår kurspool. De flesta kurser har särskilda förkunskapskrav som du måste uppfylla för att kunna välja dem.  Utbudet i kurspoolen ser olika ut på hösten och på våren.

På DSV III kan du välja att skriva kandidatexamensarbete (15 hp). Läs mer om examensarbete på DSV här

Det går att ansöka till DSV III flera gånger. Varje gång du blir antagen väljer du nya kurser ur kurspoolen. För att uppfylla minimikravet för kandidatexamen i data- och systemvetenskap vad gäller studier inom huvudområdet, räcker det att läsa DSV I, 30 hp under en hösttermin + DSV II, 30 hp under en vårtermin + DSV III, 30 hp inklusive examensarbete under en hösttermin, men du kan med fördel läsa en extra DSV III-termin. Då ökar du din IT-kompetens. På våren finns möjlighet att skriva examensarbetet på halvfart, vilket inte går på hösten. På våren går det att göra praktik om du hittar en praktiplats själv. Läs mer om praktik här

Examen med fristående kurser
Alla kurser du läser – på alla olika institutioner och lärosäten – dokumenteras i det nationella systemet Ladok. När du har läst och fått godkänt betyg på de kurser du vill ha med i examen, loggar du in i Ladok och ansöker om examen där. I ansökan väljer du vilka av dina avklarade kurser du vill ha med i examen. Då kan du bocka i dina DSV-kurser och övriga kurser som ska vara med i din kandidatexamen i data- och systemvetenskap. Kravet är 180 hp varav minst 90 hp inom data- och systemvetenskap inklusive kärnämneskurser och kandidatexamensarbete.

Antagningsstatistik
Du kan söka fram antagningsstatistik på UHR:s hemsida.
Urvalsgrupper som används för antagning till våra fristående kurspaket är följande:

  • BI = Gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII = Gymnasiebetyg med komplettering
  • BF = Betyg från folkhögskola
  • HP = Högskoleprov
  • APS = Högskolepoäng (grundnivå)

Siffrorna visar det lägsta meritvärdet i varje grupp. För att öka chanserna i konkurrensen om en plats kan det vara bra att skriva högskoleprovet – då söker du i ytterligare en urvalsgrupp.
Läs mer om högskoleprovet på UHR:s hemsida

 

Kontakt

Studievägledning för sökande till kandidatprogram och fristående kurser

Sök bland våra utbildningar