Richard Tellström skriver om svensk matkultur under 800 år

ERG:s etnolog och docent i måltidskunskap kom i augusti ut med boken "Varje tugga är en tanke: svensk matkultur under 800 år".

Varje tugga är en tanke: Svensk matkultur under 800 år. Natur och Kultur 2024.

Den här boken tar verkligen ett brett grepp på vår svenska matkultur, med ett betydande tidsperspektiv på hur vi ätit och tänkt kring mat under de senaste 800 åren. Vad i denna kulturella förändring över tid har varit mest intressant för dig?

- Att allt vi äter handlar om kulturella och politiska värderingar, och förstås att den lutherska pietismen alltjämt är så viktig för oss svenskar när det gäller mat: att äta något för att man vill vara en förebild (inte för att maten är viktig för en själv), att korrigera dem som man tycker äter fel (ät klimatsmart/miljövänligt) och att den uppfostrande omvändelsen är så viktig (fler borde äta vegetariskt).

Med ökad globalisering har vi idag tillgång till mat från hela världen på ett helt annat sätt än för ett par generationer sedan. Betyder det också att matkulturen blivit mer lika världen över?

- Ja, vi kan se en västifiering i hela världen, som att kineser börjat konsumera mejeriprodukter i stor skala, att människor världen över gillar snabbmatskedjornas smakpaletter, och att allt fler får västerländska matsjukdomar.

Vilka, skulle du säga, är våra starkaste matkulturella drivkrafter i Sverige idag?

- Som alltid genom historien är det politik, ekonomi, och kulturella/religiösa värderingar som styr vad som ligger på våra tallrikar. Men nytt under 2000-talet är sociala mediers påverkan, och att människor äter vad de sett på TikTok, Instagram eller Facebook. Och förstås att vi är så fixerade på matens näring och kroppslig hälsa, inte att äta för gemenskap, tradition och kulturell tillhörighet som är viktigt för dem som kommer från andra kulturer.

 

Om boken

Den mat du lägger upp på tallriken ikväll har inte tillkommit av en slump. Tvärtom. Bakom den ligger tusentals val – av dig, av andra och av för länge sedan döda personer. Valen berättar om vad du anser är nyttigt, lättlagat, ekonomiskt, miljövänligt, men också varifrån du kommer och vart du är på väg. Maten beror också på politik, juridik, logistik, djurhållning, krig, väder, migration, internationella samarbeten, forskning, marknadskrafter och okunskap.

Den svenska matkulturen har sin egen idéhistoria och med "Varje tugga är en tanke" kan nyfikna läsare få kännedom om de djupare skälen till att middagen blev som den blev just ikväll.

Richard Tellström. Foto: Magnus Norlén.

Mer information om boken på förlagets webbplats

Mer information om Richard Tellström och hans forskning