Sökes: Doktorand i religionshistoria
Nu letar vi efter en doktorand i religionshistoria till institutionen. Är det du? Sista ansökningsdag är den 15 april 2025.
Behörighetskrav

För att bli antagen till forskarutbildning krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.
Grundläggande behörighet har du, om du avlagt examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet beskrivs i Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i religionshistoria (4.2). För att erhålla särskild behörighet för tillträde till utbildning på forskarnivå i religionshistoria krävs att med godkänt resultat genomgått kurser på avancerad nivå om minst 30 hp inom huvudområdet religionshistoria/religionsvetenskap inklusive ett examensarbete om minst 15 hp.
För särskild behörighet krävs därutöver att den sökande behärskar engelska. I tillägg förväntas den sökande behärska relevanta källspråk till den nivå som bedöms nödvändig för att projektet kan påbörjas. Behörighetskraven kan uppfyllas även av den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kompetens. Eventuell motsvarandebedömning av behörigheten görs av den grupp som bereder beslut om antagning och beslut fattas av institutionsstyrelsen.
Urval
Urval bland de sökande görs med hänsyn till förmågan att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Kriterier som används för att bedöma denna förmåga är:
- Tidigare utbildning i allmänhet. Bedömning sker med hänsyn till såväl djup som bredd i tidigare utbildning.
- Tidigare vetenskaplig produktion. På basis av examensarbeten från grund- och avancerad nivå samt i förekommande fall annan skriftlig vetenskaplig produktion bedöms den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid bedömningen beaktas också tidsaspekten, d.v.s. i vilken utsträckning den sökande har visat förmåga att utföra sina tidigare vetenskapliga uppgifter inom givna tidsramar. Dessutom görs, utifrån en jämförelse av de vetenskapliga alstren, en bedömning av den sökandes vetenskapliga utveckling. Den vetenskapliga produktionen bedöms med avseende på kritisk förmåga, analytisk förmåga, självständighet och kreativitet.
- Forskningsplan. I samband med ansökan skall sökanden kort redogöra för sitt tänkta forskningsområde. Redogörelsen skall innehålla problemformulering/ar och en skiss över genomförandet av forskningsarbetet. Planen bedöms med avseende på relevans, originalitet, genomförbarhet inom given tidsram (d.v.s. under en period motsvarande fyra års utbildning på heltid).
- Tillgänglig handledarkompetens.
- Samarbetsförmåga. Den sökandes förmåga till samarbete bedöms utifrån t ex referenser, intyg eller intervjuer.
Senast uppdaterad: 24 februari 2025
Sidansvarig: Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap