Våra utbildningar i höst
Nyfiken på etnologi, religionshistoria eller genusvetenskap? Vi har kurserna för dig. Sista anmälningsdag var den 15 april, men i sommar finns möjlighet att göra en sen anmälan till utbildningar med platser kvar.
Se hela vårt kursutbud i utbildningskatalogen, eller bläddra bland ett urval av våra utbildningar här nedan.
Ansökan sker via Antagning.se.

Kandidatprogram i genusvetenskap och skrivande
(180 hp, helfart, dagtid)

Har du författardrömmar och vill utveckla ditt skrivande? Är du intresserad av frågor om genus, kunskap och makt? Vill du gå en utbildning där du direkt får använda dina kunskaper på en arbetsplats? Kandidatprogrammet i genusvetenskap med inriktning mot skrivande är det enda av sitt slag i Sverige. Det kombinerar kurser i genusvetenskap med fördjupning i olika former av skrivande, till exempel litterärt skrivande, utredningstext, reportage och kreativa akademiska skrivsätt. Dessutom ges du möjlighet att praktisera på organisationer, företag och myndigheter.
Läs mer om programmet i utbildningskatalogen
Från Hels grindar mot himlens port: Kristnandet av Skandinavien från ett inhemskt perspektiv
(7,5 hp, halvfart, kvällstid, distans)
Hur förhöll sig de skandinaviska folken under vikingatiden egentligen till det successiva övergivandet av sina nedärvda inhemska religiösa seder till förmån för den kristna tradition som spreds av den medeltida kyrkan? Denna kurs berör Skandinaviens kristnande både som ett storpolitiskt skeende och ur ett inhemskt och mer lokalt perspektiv.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Kandidatprogram i mångfaldsstudier
(180 hp, helfart, dagtid)

Allt fler arbetsgivare och aktörer i samhället efterfrågar kunskaper och färdigheter i mångfaldsfrågor. Det här programmet ger dig både teoretisk kompetens om komplexa sammanhang och möjlighet att omsätta dessa kunskaper till praktiska färdigheter, användbara i mångfaldens vardag och yrkesliv. Utbildningen bygger på samarbeten med flera universitetsämnen, redan etablerade mångfaldsvetare och framtida uppdragsgivare inom näringsliv, myndigheter och organisationer. I programmet ingår tio veckors praktik inom en sektor som du själv får välja.
Läs mer om programmet i utbildningskatalogen
Kropp, kamp, kritik: introduktion i queerstudier
(7,5 hp, halvfart, dagtid)

Queerstudier handlar om att kritiskt undersöka föreställningar om ”normala” eller ”naturliga” sexualiteter, genus och levnadssätt. Hur har föreställningar om genus och sexualitet förändrats över tid? Hur skapas och upprätthålls det som uppfattas som ”normalt” i en viss samhällelig kontext? Och hur hänger det ihop med makt och motstånd? Dessa frågor får du utforska på kursen Kropp, kamp, kritik: Introduktion i queerstudier.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Islamologi I - Introduktion och historisk översikt
(7,5 hp, halvfart, kvällstid, distans)

Kursen ger en orientering i islams uppkomst på Arabiska halvön under 600-talet och utvecklingen under de stora kalifatens och sultanatens tid, från 600-talet fram till och med cirka 1900.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Islamologi II - Samtida Islam
(7,5 hp, halvfart, kvällstid, distans)
Kursen ger en orientering i centrala frågor, problem och ämnen i nutida diskussioner om islam. Tonvikten ligger på reforminriktade, progressiva omtolkningar av islam i ljuset av nya behov och sensibiliteter som blivit mer aktuella i vår egen samtid, det vill säga från 1900-talets början och fram till idag.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Kandidatprogram för museer och kulturarv
(180 hp, helfart, dagtid)

Är du nyfiken på museer och intresserad av hur det förflutna presenteras? Vill du skaffa dig en relevant utbildning för att exempelvis arbeta som antikvarie, museipedagog, eller inom kulturarvsturism? Då är kandidatprogrammet för museer och kulturarv något för dig.
Läs mer om programmet i utbildningskatalogen
Genusvetenskap I
(30 hp, helfart, dagtid)

Genom att studera genusvetenskap kan du bättre begripa varför världen ser ut som den gör och hur den kan förändras. Denna kurs ger en bred introduktion till det tvärvetenskapliga fältet genusstudier. På utbildningen får du lära dig om olika inriktningar såsom radikalfeminism, queer och postkolonial feminism. Vi undersöker hur normer om maskulinitet, femininitet och heterosexualitet skapas och upprätthålls, och hur de kan kopplas till maktordningar som etnicitet och klass. Dessutom undersöker vi hur genus hänger samman med våld och (o)säkerhet, nationalism och global ojämlikhet. Avslutningsvis studerar vi genus i populärkulturen.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Etnologi I
(30 hp, helfart, dagtid)

Etnologi handlar om hur människor lever i olika kulturella och historiska sammanhang och på denna kurs får du lära dig att studera människors levnadsvanor, livsvillkor, erfarenheter och tankesätt. Utbildningen ger dig kunskap om sociala, samhälleliga och kulturella mönster och maktförhållanden, främst med exempel från svenska förhållanden.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Religionshistoria I
(30 hp, helfart, dagtid)

Ta chansen att lära dig mer om religion! Inom ämnet religionshistoria studerar vi religion som kultur- och samhällsfenomen i såväl nutiden som i historien. Här får du lära dig om många olika religioner och hur specifika religiösa traditioner tolkats och praktiserats i olika tider och på olika platser.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Följ oss i sociala medier
Senast uppdaterad: 16 april 2025
Sidansvarig: Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap