Vad vill du studera i sommar?
I år ger ERG en rad olika distanskurser under sommarterminen, perfekta för att du ska kunna lära dig något nytt var du än befinner dig. Sista ansökningsdag är den 17 mars.

Fornnordisk religion
7,5 hp

Vad vet du egentligen om fornnordisk religion och dess svunna värld, före Skandinaviens kristnande? På denna kurs får du en bred och fördjupande introduktion i fornnordisk religion och mytologi, kontextualiserad i de sociala och kulturella sammanhang som religionen var en del av. Kursen lyfter fram de människor under järnåldern och vikingatiden som bar ansvaret för och förrättade såväl livets dagliga riter, som de mer officiella delarna av den förkristna kulten.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Religionshistoriska perspektiv på natur, miljö och klimatkris
7,5 hp

Ur ett komparativt perspektiv belyses religiösa förhållningssätt till natur och miljö i skilda historiska och kulturella sammanhang, religiösa föreställningar likaväl som rituella handlingar. Kursen belyser också synen på de pågående miljöhoten och klimatkrisen och olika religiösa reaktioner på dessa hot och kriser.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Män och maskuliniteter
7,5 hp

Kursen ger en introduktion till mansforskningens historik och olika inriktningar. Du får läsa om dess influenser från kvinno/genusforskning och gay studies, och studera synen på mannen och maskulinitet i det offentliga och det privata. Kursen ger även en fördjupning i olika teoretiska teman och därmed sammanhängande begrepp, såsom hegemonisk maskulinitet, homosocialitet, ”kvinnlig maskulinitet” etc.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Från rösträtt till metoo: skönlitteratur som feministisk debatt
7,5 hp

Romaner, noveller och dikter har genom tiderna diskuterat frågor om kön, makt och sexualitet. De skönlitterära diskussionerna har många gånger varit viktiga i hur dessa frågor har debatterats och uppfattats. Kursen gör nedslag i några av de skönlitterära verk som utgör den feministiska historien från sent 1800-tal till våra dagar och visar på både kontinuitet och förändring. Fokus kommer att ligga på litteratur från Sverige och Norden men vissa internationella utblickar görs.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Från sedlighetsstrid till rösträtt: Introduktion till första vågens feminism i Sverige 1880-1919
3 hp

Kursen ger en introduktion till den första vågens feminism i Sverige och gör nedslag i betydelsefulla händelser och verk och deras idéhistoriska rötter samt aspekter av jämställdhet som pekar framåt mot nutida samhällsförhållanden. Orientering i grundläggande genusvetenskapliga begrepp och teorier introduceras inom ramen för kursinnehållet.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Feministiska perspektiv på global politik: En introduktion
3 hp

Kursen ger en bred orientering i fältet feministiska internationella relationer. Den visar hur feministisk forskning ger oss verktyg för att förstå vår tids brännande politiska problem, såsom klimatkrisen, högerpopulism, systematiskt våld och ojämlika livsvillkor.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Orientering i normkritisk pedagogik och normmedveten förändring
3 hp

Kursen ger en orientering i normkritisk pedagogik, med fokus på centrala aktuella perspektiv och begrepp som används för ett medvetet förändringsarbete av diskriminerande normer i lärandesituationer.
Läs mer om kursen i utbildningskatalogen
Makt och motstånd i romance-genren: Introduktionskurs
3 hp

Inom kulturstudier är frågan om ”makt och motstånd” central och populärkulturen ses ofta som ett spänningsfält mellan dessa båda begrepp. Å ena sidan är populärkulturen en plats där dominerande ideologier återskapas och befästs, å andra sidan en plats där människor kan finna kraft, inspiration och återhämtning och där de – i fantasin såväl som i verkligheten – kan göra motstånd mot begränsande livsvillkor. Denna dubbelhet är sällan så tydlig som i den feministiska forskningen om romance. Kursen ger en kort introduktion till romance-genren och till tongivande teoretiska förhållningssätt till den romantiska litteraturen inom feministiska kulturstudier.
Senast uppdaterad: 19 februari 2025
Sidansvarig: Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap