"Det till synes obetydliga rymmer ofta oväntade djup"
Elin, Tyra och Bonnie är tre etnologistudenter som alla fick arbete på Skansen i somras och direkt kunde använda sina nyvunna kunskaper. Vi träffade dem på ett regnigt Djurgården.
Precis när vi ses utanför den gamla Konsum-butiken fullkomligt öppnar sig himlen ovanför oss och vi får söka skydd i den lilla paviljongen ovanför Bergbanan. Med tanke på vädret var det inte självklart att alla skulle ha möjlighet att komma, men det är tre mycket entusiastiska och välformulerade personer som presenterar sig. Alla har de nyligen avslutat kandidatprogrammet för museer och kulturarv på ERG och Elin och Tyra har direkt fortsatt att läsa till en master i etnologi. Bonnie har flyttat till Bangkok och läser kursen Matkultur och hållbarhet vid Umeå universitet på distans.
Hur kom det sig att ni började på kandidatprogrammet för museer och kulturarv?
Tyra: Jag gick på gymnasiet och nojade över vad jag skulle välja. Då gick jag till SYV:en (studie- och yrkesvägledaren) och sa att jag gillade historia. Hon föreslog den här utbildningen och tanken på att arbeta på ett museum tilltalade mig.
Elin: Jag funderade på kulturvetarprogrammet och övervägde även att läsa historia, men hittade till slut museiprogrammet i utbildningskatalogen. Det hade en tydlig profil, förankring i arbetslivet och praktik som jag var intresserad av. Dessutom gick det att läsa andra ämnen som jag gillade inom programmet.
Bonnie: För mig handlade det mycket om mitt historieintresse, och att det verkade vara ett mångsidigt program. Även arbetslivskopplingen var viktig för mig, det här var helt enkelt något jag kunde tänka mig att arbeta med.
Etnologi är allt jag hoppades att historia skulle vara.
För att komma undan regnrusket går vi in i värmen på restaurang Gubbhyllan för själva intervjun. Det visar sig att ingen av dem vuxit upp i Stockholm och att det bara är Bonnie som har någon tidigare relation till Skansen.
Bonnie: Jag älskar Skansen! Ett av mina tidigaste barndomsminnen är när jag var här med min morfar.
Hur viktiga var era etnologikunskaper för möjligheten att få jobbet?
Bonnie: Definitivt väsentliga.
Elin: Ja, innan trodde jag nog att historia skulle vara viktigast, men etnologikunskaper värderades helt klart högt. Skansen är över huvud taget duktiga på att ta till vara på medarbetarnas olika kompetenser.
Tyra: Det gör också att det finns en väldig bredd. Folk som arbetar här kan alltifrån journalistik till olika hantverk.
Så ni har fått användning för era kunskaper i jobbet?
Tyra: O ja! Skansen är så stor, men besökarna vet inte alltid hur det hänger ihop och vilken själva idén med det här friluftsmuséet är. Samtidigt känner de igen sig på ett sätt som kanske inte är så vanligt på muséer, här sätts besökarnas egna upplevelser och vardag in i ett sammanhang. Det kan vi som etnologer hjälpa dem med.
Elin: Skansen är en plats där kopplingar mellan samtid och historia uppmuntras och där det är lätt att komma in på sådana samtal. Då är etnologiska kunskaper värdefulla.
Bonnie: När man arbetar här får man inte något underlag som man strikt behöver förhålla sig till. Det gör att man ofta kan tala relativt fritt utifrån sina egna intressen och kunskaper.
Vad har varit roligast med att arbeta på Skansen?
Tyra: Många olika saker. På Skansen är det lätt att iscensätta en annan tid. Det blir en lek som är lätt att lära ut. Här får ens egen kreativitet och fantasi komma till användning.
Elin: Man delar intressen med sina kollegor vilket gör det lätt att mötas, även över språkbarriärer. Det omfattar även besökarna. Utländska gäster är ofta mycket intresserade, där är mycket vunnet på en gång.
Har er syn på ämnet förändrats något sedan ni började arbeta på Skansen?
Tyra: Etnologi är vanligtvis lite svårinringat, men här blir allt väldigt konkret. Det blir också tydligt hur brett ämnet är.
Elin: Att få dela med sig av sina kunskaper är tillfredsställande.
Bonnie: Folk är ofta mer intresserade av de här frågorna än vad de själva först tror, på Skansen upptäcker de det.
Vad har ni fått ut av att läsa etnologi, och varför behövs etnologikunskaper i samhället enligt er?
Tyra: Det lär en respekt för andra. Man placerar inte in människor i en fyrkantig box. Människor blir mer mångdimensionella.
Elin: Ja, vi etnologer kan, och bör, skapa en igenkänningsfaktor till historien och till andra människor överhuvud taget.
Bonnie: Det gör också att man förstår sig själv bättre.
Tyra: På Skansen får man syn på det lilla och kan direkt relatera. Besökare förvånas ofta över hur lika vi tänkt i vardagen genom historien.
Elin: Många upptäcker att det vardagliga är det verkligt intressanta i historien, inte bara de stora linjerna, kungarna och krigen som man alltid får höra om. Det till synes obetydliga rymmer ofta oväntade djup som faktiskt säger något om oss.
Tyra: Ja, etnologikunskaper gör att man förstår historien bättre. Vi lyfter det mänskliga i oss alla.
Bonnie: Etnologi är allt jag hoppades att historia skulle vara.
Läs mer om Kandidatprogrammet för museer och kulturarv
Följ Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap (ERG) i sociala medier
Följ oss på Instagram, Facebook och X/Twitter för att hålla dig uppdaterad om våra ämnen.
Senast uppdaterad: 17 september 2024
Sidansvarig: Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap