”Man utvecklar sina tankar då man skriver”

Hur fungerar ett kandidatprogram som både lär ut ett akademiskt ämne och en praktisk färdighet? Vi intervjuade Sofia Pascual Nilsson och Filippa Karlqvist som går andra terminen på ERG:s Kandidatprogram i genusvetenskap och skrivande för att få veta mer.

Hur hittade ni till utbildningen?

- Det är lite svårt att komma ihåg exakt så här i efterhand, säger Sofia. Men jag minns att jag var ute efter en utbildning i genusvetenskap och på något sätt fick reda på att det fanns en på Stockholms universitet. Det fanns andra alternativ, bland annat vid Örebro universitet, men jag visste tidigt att det här var programmet jag ville gå. Jag uppfattade det som en mer kreativ utbildning.

Filippas väg till programmet var lite annorlunda. Hon var inte i första hand ute efter att läsa genusvetenskap.

- Jag var framför allt sugen på att skriva. Jag hade gått en skrivarutbildning redan på gymnasiet och var inställd på att plugga direkt efter studenten, och helst ville jag läsa ett program. Jag gjorde helt enkelt så att jag sökte efter skrivarutbildningar på Antagning.se och då kom den här utbildningen upp. Den blev mitt förstahandsval.

Sofia Pascual Nilsson och Filippa Karlqvist. Foto: Henning Brüllhoff.

Vilka förväntningar hade de då på programmet innan de började? När jag frågar ser de lite fundersamma ut. De har inte tänkt så mycket på saken.

- Jag hade inte så många förväntningar faktiskt, snarare förhoppningar, säger Sofia. Upplägget såg bra ut, och jag har inte blivit besviken. Dessutom har jag träffat fina vänner, vi är ju alla intresserade av de här frågorna. Och så ser jag fram emot praktiken.

- Jag hade inte heller så många förväntningar, fyller Filippa i. Jag tänkte att utbildningen nog kommer lösa sig. Däremot såg jag fram emot att träffa nya vänner och så har det verkligen blivit. Vi hjälper varandra mycket i gruppen, diskuterar både litteraturen och undervisningen. Jag håller med om att upplägget är lyckat. Med varannan termin genusvetenskap och varannan termin skrivande blir det en bra balans.

Det är ju inte så vanligt med program som kombinerar vetenskapliga studier med mer kreativa arbetsmoment. Hur fungerar det tycker ni?

- Jag upplever det som ett ganska logiskt sätt att läsa om dessa idéer, säger Filippa. Man får hela tiden själv formulera vad man lär sig och inte bara ”plugga in” det.

- Ja, skrivande är viktigt inom den feministiska tanketraditionen, fortsätter Sofia. De böcker vi läst och pratat om betonar det. Dessutom är det roligt att få skriva kreativt. Man tänker mer och utvecklar sina tankar då man skriver. Det är också bra att vi får chans att skriva på olika sätt, i olika genrer.

Jag gillar verkligen att vi får titta på saker från så många olika håll.

Sofia och Filippa läser för närvarande den andra terminen av totalt sex, så de har förstås inte riktigt möjlighet till full överblick ännu. Men jag kan ändå inte låta bli att fråga vilket helhetsintryck de fått av utbildningen så här långt. Sofia menar att hon känner sig ”omhändertagen”.

- Maria Margareta Österholm som är programansvarig har en bra struktur på kurserna och koll på läget, och föreläsarna är intresserade och kunniga. En kompis brukar säga att hon lämnar föreläsningarna ”upplyst”. Det intersektionella perspektivet, när man tittar på hur flera olika maktstrukturer samverkar, är verkligen spännande och viktigt.

- Ja, det är ett bredare världsperspektiv än jag är van vid och jag får fundera på företeelser och förhållanden jag aldrig tänkt på tidigare, säger Filippa. Jag gillar verkligen att vi får titta på saker från så många olika håll.

Ännu verkar både Sofia och Filippa väldigt nöjda med att koncentrera sig på nuet, men när jag pressar dem lite om deras planer inför framtiden har båda tankar om hur deras kunskaper från programmet kan komma till användning.

- Jag skulle gärna vilja arbeta med jämställdhetsfrågor någon gång framöver, säger Sofia. Och oavsett vad jag kommer att syssla med känner jag att skrivarkompetensen alltid kommer vara bra att ha.

Filippa vet inte exakt vad jag hon vill göra, men är nyfiken på flera olika yrken.

- Kanske kommer jag att jobba inom journalistik eller på bokförlag eller på Jämställdhetsmyndigheten eller liknande.

Avslutningsvis frågar jag dem vad de skulle vilja säga till en student som är nyfiken på programmet, och Sofias svar kommer omedelbart.

- Läs det! utbrister hon. Det är det bästa programmet. Jag skulle absolut rekommendera det.

Filippa ser aningen mer fundersam ut, men är sedan tydlig:

- Jag skulle först vilja förklara vad det är, för det är inte säkert att det passar alla. Men om man är intresserad av de här frågorna så tycker jag definitivt att man ska våga prova.

Läs mer om programmet i utbildningskatalogen

På denna sida

mainArticlePageLayout

Foto: Jens Olof Lasthein
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "ERG.lokalakat",
      "name": "Lokala kategorier ERG",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "ERG.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier ERG",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}