Madeleine fick jobb som folkhälsostrateg direkt efter examen
När Madeleine Björnsdotter Orfanidou läste kandidatprogrammet pedagogik och folkhälsovetenskap kände hon att det var det senare ämnet som intresserade henne mest. Hon gick vidare och läste det internationella masterprogrammet. I våras tog hon examen och fick omedelbart jobb som folkhälsostrateg i Botkyrka kommun.
Tjänsten som Madeleine sökte på Botkyrka kommun var egentligen inte inom folkhälsa, det var en annan roll, som kvalitetsstrateg. Men hon hade lite tur. Dagen efter sista ansökningsdagen ringde enhetschefen upp, hon hade noterat att Madeleine hade läst folkhälsovetenskap. Och kommunen skulle precis utlysa ett vikariat som folkhälsostrateg.
– Så hon frågade mig helt enkelt om jag var intresserad av att komma på intervju för den tjänsten istället. Det var så jag fick det här jobbet, säger Madeleine.
Lärarna på Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet gav henne och hennes studiekamrater tipset att tänka lite bredare när de söker jobb, att inte bara söka tjänster specifikt inom folkhälsoområdet. Och det var något som Madeleine tog fasta på.
– På utbildningen i folkhälsovetenskap får du kompetens att jobba med utredningar. Utbildningen är så pass bred att du även kan jobba med andra typer av utredningsjobb, men som även kan relateras till folkhälsa. Inte ens Folkhälsomyndigheten söker enbart renodlade folkhälsovetare när de utlyser tjänster, de söker utredare av olika slag. Så det gäller att gå utanför ramarna lite, vara utåtriktad, söka kontakt och nätverka. Det gynnar dig och öppnar dörrar och kan söka brett när du söker jobb, säger hon.
Gjorde praktik på Folkhälsomyndigheten
Och det var på Folkhälsomyndigheten gjorde Madeleine sin praktik inom ramen för masterprogrammet i folkhälsovetenskap. En organisation hon fick kontakt med via den ideella organisationen Suicide Zero där hon gjorde sin praktik när hon gick på kandidatprogrammet. Det var tack vare sin erfarenhet av suicidpreventivt arbete som hon fick praktikplatsen på Folkhälsomyndigheten.
Madeleine började plugga relativt sent, vid 28 års ålder. Innan dess jobbade hon inom rekryteringsbranschen, men kände att hon inte hade hamnat riktigt rätt och ville göra någonting annat.
Hon har alltid varit intresserad av människors mående och tyckte att kandidatprogammet pedagogik och folkhälsa lät spännande. Under utbildningen kände hon emellertid att folkhälsovetenskap var det som intresserade henne mest.
– Båda ämnena var intressanta. Men folkhälsovetenskap var strået vassare, i alla fall för mig, säger Madeleine.
Stor nytta av studierna i folkhälsovetenskap
Hon har haft stort nytta av sina studier inom folkhälsa, tycker hon. Under praktiken på Folkhälsomyndigheten jobbade hon i ett projekt på uppdrag av regeringen som handlar om att att motverka ofrivillig ensamhet. Hon kände sig bekväm med ämnet i sig och hur myndigheten arbetar med forsknings- och litteraturöversikter och kartläggning av olika insatser.
När vi talades vid i somras hade hon bara jobbat i tre veckor i Botkyrka kommun, men tror att de kunskaper hon fått under sina folkhälsostudier kommer vara av stort värde för henne.
– Framför allt i arbetet med stockholmsenkäten kommer jag ha nytta av min utbildning i folkhälsovetenskap. Att tolka data, jämföra och och kommunicera resultaten, säger Madeleine.
I framtiden skulle hon gärna jobba där hon praktiserade på Folkhälsomyndigheten, den enhet som arbetar med psykisk hälsa och suicidprevention. Men för närvarande ligger hennes fokus på att komma in i sin nya roll som folkhälsostrateg.
– Att jobba inom kommunen är lite annorlunda mot att jobba på en myndighet. De insatser du gör kan få en mer direkt effekt, säger Madeleine.
Håkan Soold
Madeleine Björnsdotter Orfanidou
Ålder: 33 år
Yrke: Vikarierar som folkhälsostrateg i Botkyrka kommun
Utbildning: Kandidatprogrammet i pedagogik och folkhälsovetenskap samt masterprogrammet i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet
Bor: Solna
Familj: Make och hund
Fritidsintressen: Hästar, vänner och familjen
Drivkrafter: ”Jag har alltid varit intresserad av mental och psykisk hälsa. Så suicidprevention och att främja psykisk hälsa och att förebygga psykisk ohälsa, det är något jag brinner för. Det är något jag gärna skulle vilja arbeta mer med i framtiden.”
Tips till de som är intresserade av att börja studera: ”Är du intresserad av samhällsfrågor och hur samhället påverkar människors hälsa, liv och mående så utbildning inom folkhälsovetenskap väldigt intressant.”
Senast uppdaterad: 16 augusti 2024
Sidansvarig: Institutionen för folkhälsovetenskap