Avhandling i konstvetenskap till grund för Zornutställning

En ny utställning vid Zornmuseet i Mora är i stor utsträckning baserad på konstvetaren Emma Kummerfeldt Quiroas forskning om Anders Zorns teknik, presenterad i en doktorsavhandling vid Stockholms universitet 2022.

Färgsnitt av Midnatt (1891), Zornmuseet
Färgsnitt av Midnatt (1891), Zornmuseet.

Emma Kummerfeldt Quiroa (tidigare Jansson) gjorde under sin doktorandtid en teknisk undersökning av Anders Zorns konstnärskap. Hon granskade hans material och teknik, med särskild fokus på hans oljemåleri. I den första delen av forskningsprojektet analyserade Emma Kummerfeldt Quiroa material, teknik och skisser bland annat i ateljén på Zornmuseet. Hon undersökte penslar, paletter, fernissor, dukar, och annat arbetsmaterial.

Makarna Anders och Emma Zorn var alltid angelägna om att stödja vetenskaplig forskning. Det är i samma anda Zornmuseet verkar än idag.

Zornmuseets webbplats

Utifrån Emma Kummerfeldt Quiroas forskning visas nu utställningen Zorn under ytan på Zornmuseet. Här visas det som finns under ytan i de välkända verken, nämligen just tekniken och materialet. Röntgenbilder, färganalyser, skisser och fotografier ger en inblick i den process som ledde från idé fram till färdig bild.

 

Uppmärksammas i radio

Sveriges radio Dalarna har gjort ett besök vid utställningen.

Se bilder och lyssna på inslag på Sveriges radios hemsida

Mer om avhandlingen och Emma Kummerfeldt Quiroas forskning

Om utställningen på Zornmuseets hemsida