Ny student

Har du blivit antagen till en utbildning vid Institutionen för kultur och estetik? Här har vi samlat information om allt som är bra att känna till för nya studenter.

Välkommen till oss – vi hoppas att du ska få en lyckad start och trivas med dina studier vid vår institution. Det är några saker du behöver ordna innan din kurs eller ditt program börjar.

 

Aktivera ditt universitetskonto

Inför terminsstart ska du gå in på webben för att aktivera ditt universitetskonto. Kontot behöver du för att registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster. Efter aktiveringen får du ett bekräftelsemejl med vidare instruktioner hur du beställer ett universitetskort och registrerar dig på din kurs.

Aktivera ditt universitetskonto

 

Registrering

Student sitter vid bord och arbetar på dator.
Foto: Viktor Gårdsäter

För att behålla din plats på kursen måste du registrera dig under kursens registreringsperiod. Dessa perioder listas lite längre ner på den här sidan. Om du har problem att registrera dig behöver du kontakta våra studieadministratörer innan sista registreringsdag:

expedition.ike@su.se

Majoriteten av våra kurser använder webbregistrering. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto, det gör du här från och med den 4 januari:

aktivera.su.se

Du loggar sedan in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Behöver du hjälp med att skapa ditt universitetskonto eller stöter på tekniska problem kan du kontakta IT-supporten via Serviceportalen:

IT-support

Webbregistreringstider VT24

Idéhistoria:
För kurser som börjar terminens första halva: 4–15 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 4 januari – 14 mars
Litteraturvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 4–14 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 4 januari – 14 mars
Konstvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 4–12 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 4 januari – 14 mars
Musikvetenskap:
Se din kurssida i utbildningskatalogen
Teatervetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 4–17 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 4 januari – 27 mars

Webbregistrera dig här

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med studieadministratören eller studievägledaren. Kontaktuppgifter finns längst ner på den här sidan.

 

Reservplacerad

Om du blivit reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Erbjudande om reservplats skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.

 

Schema och litteraturlista

Kursspecifik information finns på din kurs sida i utbildningskatalogen. Där hittar du till exempel:

  • Kursupplägg (undervisning och examination)
  • Schema
  • Kurslitteratur
  • Kursansvarig lärare (examinator)

Till utbildningskatalogen

 

Athena

Institutionen använder sig av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Till Athena

 

IT för studenter

Under dina studier behöver du tillgång till olika digitala tjänster och verktyg. Här är information om Stockholms universitets IT-support, trådlöst nätverk, datorsalar, programlicenser och mycket annat.

IT för studenter

Kvinnlig student sitter med dator i knät och jobbar.
Foto: Niklas Björling / Stockholms universitet

Vi bedriver i huvudsak undervisning på plats på campus men webbaserad undervisning kan förekomma på vissa kurser. Våra lärare använder sig i sådana fall av E-mötestjänsten Zoom för föreläsningar och seminarier. Bekanta dig med Zoom innan ditt första undervisningsstillfälle, det är kostnadsfritt för studenter vid Stockholms universitet. Den kursansvarige läraren ger via kurssajten på lärplattformen Athena dig instruktioner om hur undervisningen läggs upp. 

Kom igång med Zoom

Institutionens rekommendationer vid Zoom-undervisning och användning av kamera

Läs mer om att studera hemifrån

 

Vid Stockholms universitet är det viktigt att alla studenter ska ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd. Kontakta även studievägledaren i ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen. Kontaktuppgifter till våra studievägledare finns längst ner på den här sidan.

Mer information

 

Kurslitteratur hittar du främst på Universitetsbibliotekets kursbibliotek.

Stockholms universitetsbibliotek

Mycket av litteraturen kan du även låna eller läsa på andra bibliotek. Här är några av de viktigaste arkiven- och biblioteken inom våra ämnesområden.
Hitta kurslitteraturen på universitetsbiblioteket, introduktionsfilmer

Carina Ari Biblioteket
Carina Ari Biblioteket är nordens största forskningsbibliotek för dans.

Dansmuseet
Dansmuseet äger ett arkiv innehållande över 2 500 titlar, där dansföreställningar från klassik balett till postmodern dans är dokumenterade. Besök på arkivet måste bokas på förhand via kansliet och inget material lånas ut.

Dramawebben
Dramawebben är webbplatsen för upphovsrättsligt fri svensk dramatik.

SMDB, Svensk mediedatabas, KB
Svensk mediedatabas är Sveriges nationalarkiv för inspelat ljud och rörliga bilder: radio, TV, film, video, grammofonskivor, CD-skivor, ljudkassetter, multimedia m.m.

Statens musikverk
Myndigheten bevarar, främjar och tillgängliggöra teaterns, dansens och musikens kulturarv.

Svenska barnboksinstitutet
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (Sbi) är ett nationellt centrum med specialbibliotek för barn- och ungdomslitteratur.

Mycket av kurslitteraturen kan du även hitta på andra offentliga bibliotek i Stockholms län. sök via katalogen ab-katalogsök:
http://www.bibliotekistockholmslan.se/katalogsok

 
Manne Siegbahn-husen sedda från ovan.
Manne Siegbahn-husen på Campus Frescati.
Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

Vår institution ligger i Manne Siegbahnhusen, med adress Frescativägen 22B–26. Du ser de bruna tegelbyggnaderna till vänster när du kommer ut från tunnelbanestation Universitetet.

Hitta till oss

Om våra undervisningslokaler

 

Studentliv

10-talet studenter sitter och står och pratar i smågrupper.
Foto: Viktor Gårdsäter / Stockholms universitet

Det finns många olika typer av studentföreningar såsom studentkårer, fakultetsföreningar och kårföreningar vid Stockholms universitet.

Mer om kårerna och föreningarna

Humanistiska föreningen

Fakultetsföreningen Humanistiska föreningen vänder sig till dig som läser ett humanistiskt ämne vid Stockholms universitet eller är intresserad av humaniora.

Till deras hemsida

Vid Institutionen för kultur och estetik finns ett studentråd; SIKE. De jobbar för att skapa gemenskap och är med och tillgodoser studentintresset inom institutionens ämnen.

Studentrådet vill alltid ha fler medlemmar. Engagera dig gärna!

Kontakt och mer om vad studentrådet gör

Häng med på Stockholms universitets välkomstaktiviteter för nya studenter! Få information, ställ frågor och träffa andra studenter.

Välkomstaktiviteter

Studenter på campus Frescati. Foto Niklas Björling.
 

Kontakt

Idéhistoria
Konstvetenskap och Kulturarvsstudier
Litteraturvetenskap
Musikvetenskap och Teatervetenskap
Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen, Teatervetenskap
Studievägledare Konstvetenskap och Kulturarvsstudier
Studievägledare Musikvetenskap
På denna sida