Disputation lingvistik: Carla Wikse Barrow

Disputation

Datum: fredag 20 september 2024

Tid: 14.00 – 17.00

Plats: Hörsal D7, Södra huset

Carla Wikse Barrow disputerar på avhandlingen ”Swedish voiceless fricatives – A multidimensional investigation of adult and child productions”. Välkomna!

Opponent är professor Benjamin Munson, Department of Speech-Language-Hearing Sciences, University of Minnesota.

Disputationen sker på engelska och tolkas till svenskt teckenspråk.

Ladda ner avhandlingen i DiVA

Svensk sammanfattning:

Tonlösa frikativor är artikulatoriskt och akustiskt komplexa ljud som tillägnas relativt sent av barn. Det finns beskrivningar av tonlösa frikativor i andra språk, men för svenska är tidigare beskrivningar begränsade. Även kunskapen om svenska barns tillägnande av dessa komplexa ljud är något limiterad. Denna doktorsavhandling består av fyra delstudier som undersöker de svenska tonlösa frikativorna, det vill säga f, s, tje- och sje-ljuden, från olika perspektiv. I studie I och II undersöks vuxna talares frikativor och deras statiska och dynamiska spektrala egenskaper. Studie III behandlar barns tonlösa frikativor och beskriver akustiska egenskaper, kontrast och individuell variation. I den fjärde studien undersöks effekten av lyssnarerfarenhet (logopeder vs. naiva lyssnare) och lexikalitet på bedömningar av barns tonlösa frikativor. Studien jämför skattningar av frikativor i olika lexikala kontexter (ord eller stavelse) på en Visuell Analog Skala (VAS).

De viktigaste bidragen kan i korthet beskrivas som 1) en beskrivning av de akustiska egenskaperna av svenska barns och vuxnas tonlösa frikativor och 2) en redogörelse för effekten av lexikalitet i VAS-bedömningar av barns tal. I förlängningen kan resultaten från denna avhandling bidra till ökad förståelse för den variation som kännetecknar typisk talutveckling. Den fjärde studiens resultat kan även vara av relevans för kliniska bedömningar av tal. För att ytterligare generalisera resultaten i denna avhandling behövs fler, mer omfattande studier som undersöker fler språkljudskontraster.

Profilsida Carla Wikse Barrow.