Mattias Heldner prisas för vetenskaplig skicklighet i lingvistik

Professor Mattias Heldner har tilldelats Eva och Lars Gårdings pris för sin vetenskapliga skicklighet inom området lingvistik.

Professor Mattias Heldner utanför Södra Huset, Stockholms universitet.
Professor Mattias Heldner får prestigefullt pris för sin forskning på Institutionen för lingvistik. Foto: Karin Lindahl

Mattias Heldner är professor i fonetik vid Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet. Nu har Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund tilldelat honom Eva och Lars Gårdings pris. Priset är avsett att främja forskning och belöna vetenskaplig skicklighet i lingvistik. 

– Jag är förstås väldigt glad och stolt över detta! säger Mattias Heldner. Jag träffade Eva Gårding vid många tillfällen i min tidiga karriär och uppskattade henne mycket. 

Eva Gårding (1920–2006) var professor i fonetik vid Lunds universitet, och har gjort mycket viktiga bidrag inom fonetiken, berättar Mattias Heldner. Hon utvecklade bland annat ”The Lund model for Swedish intonation” tillsammans med Gösta Bruce (1947–2010), även han professor i fonetik i Lund. Inriktningen på fonetik och prosodi har varit genomgripande på Lunds universitet sedan 1950.

 

Forskar om andningens betydelse i samtal 

Det långsiktiga målet för Mattias Heldners forskning är att ”vi ska lära oss tillräckligt om mänskliga samtal för att kunna skapa en artificiell samtalspart som kan delta i samtal på ett människolikt sätt”. I hans nuvarande forskningsprojekt undersöker han andningsbeteende och andningsljud i samtal – och hur andningen bidrar till att visa kommunikativa intentioner i samtalet.

Eva och Lars Gårdings pris kommer att delas ut vid Sällskapets årshögtid den 2 december 2024.
– Jag och mitt sällskap ska vara iklädda högtidsdräkt utan dekorationer. För min del betyder det frack med svart väst och svart fluga men inga medaljer, säger Mattias Heldner. 

Om Mattias Heldner 

Om Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund

Eva Gårdings föreläsning Prosody in Lund, publicerad i Speech communication (1994)