Arbetsmiljö och lika villkor

På Institutionen för lingvistik jobbar vi kontinuerligt med att utveckla en bra arbetsmiljö. Vi verkar för att alla studenter och medarbetare ska omfattas av lika villkor.

Grunden i vårt arbetsmiljöarbete är att alla anställda ska ha en god och hälsosam arbetsmiljö. Medarbetare och studenter ska behandlas lika och bemötas med respekt oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionshinder.

 

Rådet för arbetsmiljö och lika villkor (RALV)

Det lokala rådet för arbetsmiljö och lika villkor (RALV) sammanträder en gång per termin. Mötet går igenom större frågor och gör riskbedömningar kopplade till arbetsmiljön. Rådet består av en arbetsgrupp från institutionens ledning och administration, arbetsmiljöombud och studerandeskyddsombud. Arbetsgruppen sammanträder också för mindre möten varannan vecka.

Nästa stora RALV-möte vid Institutionen för lingvistik äger rum den 22 maj 2023.

Stora RALV 22 maj

Andrey Popov/Mostphotos
 

Arbetsmiljöombuden är de anställdas företrädare i arbetsmiljöfrågor och har till uppgift att värna om en god arbetsmiljö. På motsvarande sätt är studerandeskyddsombuden studenternas företrädare i arbetsmiljöfrågor.

Enligt arbetsmiljölagen (AML) ska skyddsombudet vaka över skyddet mot ohälsa och olycksfall, delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder liksom vid planering av användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Arbetsmiljöombudet ska också delta vid upprättade av handlingsplaner inom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöombudet har rätt att under sin arbetstid arbeta med arbetsmiljöfrågor.

Arbetsmiljöombud vid Institutionen för lingvistik

Nikolaus Riemer Kankkonen, huvudskyddsombud
nikolaus.kankkonen@ling.su.se

Åsa Gustafsson, reservskyddsombud
asa.gustafsson@ling.su.se

 

Vid universitetet finns fem huvudskyddsombud. De har till uppgift att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, stödja arbetsmiljöombuden, medverka i utbildning och skyddsronder vid behov med mera. En lista över huvudskyddsombuden med kontaktuppgifter finns via länken nedan. 

Huvudskyddsombud vid Stockholms universitet

 

Studerandeskyddsombuden företräder studenter och doktorander i frågor som rör arbetsmiljö.

Studerandeskyddsombud vid Institutionen för lingvistik

Moa Gärdenfors (för doktorander): moa.gardenfors@ling.su.se

Alexander Näslund (för studenter på grundnivå och avancerad nivå): alexander.naslund98@gmail.com

Studentråd

Vid Instututionen för lingvistik finns ett studentråd och ett doktorandråd:

Studentrådet ärLing

Doktorandrådet DorLing

 

Minst en gång per år genomför prefekt och skyddsombud en arbetsmiljörond på institutionen. Här finns protokoll med åtgärdsförslag från den senaste ronden som genomfördes 8 decemer 2022.

Protokoll arbetsmiljörond 2022 (260 Kb)

 

Internrevisionen går igenom arbetsplatsens miljöarbete utifrån den internationella standarden standarden ISO 14001:2015. Standarden anger krav på hur en organisation proaktivt ska identifiera och förstå miljöaspekterna av sin verksamhet.

Internrevisioner som genomförs vid Stockholms universitet går bland annat igenom miljöpolicy, organisation, miljöhandlingsplan och händelserapporteringar med mera.

Här finns ett PM från senaste internrevisionen:

PM Internrevision 2022 (163 Kb)

På denna sida