Under utbildningen
Här samlar vi praktisk information för dig som studerar vid Institutionen för lingvistik.
Studieadministrativa ärenden
Här hittar du svar på några vanligt förekommande frågor. Du kan också alltid att vända dig till vår studentexpedition. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.
Är du ny hos oss? Läs då gärna vidare på sidan Ny student:
Registrering
Som student hos oss behöver du registrera dig på nytt inför varje termin. Det gör du i ladok.
Höstterminen 2024
Vid Institutionen för lingvistik öppnar vi för webbregistrering den 5 augusti.
- Kurser som startar period 1 är öppna för registrering till och med 30 augusti.
- Kurser som startar period 2 är öppna för registrering till och med 25 oktober.
Registrering kräver rätt behörighet
Om du inte lyckas registrera dig kan det bero på att du saknar behörighet. Om du väntar på att få betyg inrapporterade är du tillsvidare villkorligt antagen. Institutionen hanterar alla villkor före terminsstart, så bli inte orolig om du inte kan registrera dig på en gång. Kom ihåg att du har fram till sista registreringsdag på dig att bli registrerad på kursen (se ovan).
Har du frågor, kontakta expeditionen: exp@ling.su.se
Avregistrering och studieavbrott
Om du vill avsäga dig din studieplats efter att du registrerat dig är det viktigt att du snarast meddelar oss detta.
Tidigt avbrott
Sker ditt avbrott inom tre veckor från kursstart kan registreringen inaktiveras och kommer inte att finnas kvar i systemet. Du kan då söka kursen igen vid ett senare tillfälle.
Sent avbrott
Sker ditt avbrott senare än tre veckor efter kursstart ligger avbrottet kvar som en spärr och du kan inte söka kursen igen. Vill du vid ett senare tillfälle läsa samma kurs, eller tentera av kursen, måste du kontakta studentexpeditionen, se om det finns lediga studieplatser och i så fall ta bort ditt avbrott för att omregistrera dig på kursen.
Om du inte anmäler ditt studieavbrott till studentexpeditionen står du kvar som student under hela kursens gång vilket kan leda till komplikationer med exempelvis CSN. Var därför noga med att alltid anmäla studieavbrott.
Omregistrering
Om du varit registrerad på kursen tidigare måste du omregistrera dig varje termin som du tänkt delta i kursen eller tentera. Detta gör du på studentexpeditionen. Observera att tidigare registrering på kursen inte ger dig garanterad plats på undervisningen!
Hitta kurs- och utbildningsplaner
I Stockholms universitets planarkiv hittar du alla fastställda kursplaner och utbildningsplaner. Om planerna har reviderats finns även tidigare fastställda versioner här.
Kurser och program som är aktuella för ansökan hittar du i utbildningskatalogen och på sidan Våra utbildningar.
Tillgodoräknanden
Ansökan om tillgodoräknande avser tidigare studier vid ett svenskt eller utländskt universitet/högskola.
Ansökan tillsammans med bilagor lämnas/skickas/mejlas in till studentexpeditionen för handläggning (se adress på blanketten). Sökande får ett skriftligt beslut om tillgodoräknande.
Ansökan om tillgodoräknande_Institutionen för lingvistik (149 Kb)
Schema och kurslitteratur
Information om din kurs, såsom kursupplägg, schema och litteraturlista hittar du alltid på kursens sida i utbildningskatalogen. Sök fram din kurs på sidan Våra utbildningar.
Kursrapporter
Efter att en kurs avslutats genomförs alltid en utvärdering. Studenterna ombeds där lämna sina synpunkter på undervisning och kursinnehåll.
Utifrån kursvärderingarna sammanställs en kursrapport som publiceras på kursens sida i utbildningskatalogen.
Äldre kursrapporter
Kursrapporter för kurser som inte längre ges kan sökas fram i arkivet för kursvärderingar:
Zoom vid webbaserad undervisning
Vi använder e-mötestjänsten Zoom för föreläsningar och seminarier. Bekanta dig med Zoom innan ditt första undervisningsstillfälle, det är kostnadsfritt för studenter vid Stockholms universitet.
Zoom-guide för dig som pluggar på distans
Råd till dig som pluggar hemma
Studera med funktionsnedsättning
Har du en funktionsnedsättning och behöver stöd och anpassning av studierna? Då är det viktigt att du meddelar oss det. Välkommen att vända dig till Åsa Gustafsson som är vår kontaktperson för frågor om särskilt stöd.
Du når henne på funktionsadressen sarskiltstod@ling.su.se.
Här kan du läsa mer om hur du ansöker om stöd och anpassningar:
Studera med funktionsnedsättning
Tentamen
Här kan du läsa vad som gäller när du ska skriva en tentamen vid Institutionen för lingvistik. Observera att vissa av våra regler skiljer sig från den centrala tentamensadministrationens, till exempel när det gäller anmälan till salstentamen.
Obligatorisk anmälan till salstentamen
För att skriva en salstentamen måste du föranmäla dig, annars finns risk att du inte får delta. Du anmäler dig i Ladok för studenter senast tre dagar före tentamenstillfället. Anmälningsperioden framgår i Ladok. För att få delta vid salstentamen måste du också kunna visa upp giltig ID-handling vid tentamenstillfället.
Uppstår problem vid din anmälan kan du kontakta studentexpeditionen: exp@ling.su.se.
Extra stöd
Om du har rätt till extra stöd, exempelvis i form av förlängd skrivtid, ska du anmäla detta till studentexpeditionen (exp@ling.su.se) senast två veckor före varje tentamenstillfälle.
Rättade tentor
Rättade tentor sparas på institutionen i två år. Under studentexpeditionens öppettider kan du be att få titta på din rättade tenta.
Omtenta
Det förutsätts att alla studenter skriver tentan vid ordinarie tentatillfälle. För studenter som inte blir godkända ebjuds möjligheten till omtenta.
Om inte gruppövningar och laborationer gjorts färdiga senast två terminer efter det kursen getts måste dessa delmoment göras om i sin helhet.
Hemtenta
Ska du skriva hemtenta? Här finns lite tips:
Studentråd
Vid Instututionen för lingvistik finns ett studentråd och ett doktorandråd.
Studentrådet ÄrLing
Studentrådet representerar institutionens studenter. Genom oss kan du påverka och diskutera din utbildning och föra fram åsikter till lärare och institutionsstyrelse. Vi organiserar också sociala aktiviteter för studenterna.
ÄrLing – Studentråd för lingvistikstudenter
Doktorandrådet DorLing
DorLing är doktorandrådet vid Institutionen för lingvistik.
Dina rättigheter och skyldigheter
Läs mer om hur du kan påverka din utbildning och om vilka rättigheter och skyldigheter du har som student.
IT för studenter
Läs mer om datorsalar och skrivare, IT-support och vilka digitala tjänster och licenser som finns vid Stockholms universitet.
Studenthälsan
Behöver du någon att prata med? Studenthälsan erbjuder hjälp och stöd vid problem med stress, nedstämdhet, alkoholvanor och andra livsstilsfrågor samt studierelaterade problem som prestationsångest och talängslan.
Studenthälsan i Stockholm tar emot studenter från Stockholms universitet och flera andra högskolor i Stockholmsområdet.
Kontakt
Välkommen att kontakta oss om du har frågor om din utbildning!
- Besöksadress
C 378
- Mottagningstider
Tisdagar 9–10
Onsdagar 13–15
Torsdagar 13–16
- Telefontider
Tisdagar 9–10
Onsdagar 13–15
Torsdagar 9–11 och 13–16
Studierektor
Ordförande
Senast uppdaterad: 16 maj 2024
Sidansvarig: Institutionen för lingvistik