"Barn ska kunna gå till skolan utan att vara rädda för att bli skjutna i ryggen"

Den 4 december sköts en 25-årig man ihjäl i Södertälje. Det var den sjunde dödsskjutningen i kommunen och den 60:e i Sverige från årsskiftet fram till idag. För en månad sedan besökte DN-praktikanten och JMK-studenten Janett Khador, 21, två skolor i sin hemstad för att få barnens perspektiv på det dödliga skjutvapenvåldet.

Barnen leker på skolgård i Södertälje. Foto: My Matson/Dagens Nyheter
Under en höstmorgon i Södertälje leker barnen för fullt på skolgården i Blombackaskolan. Klätterställningen är en favorit. Foto: My Matson/Dagens Nyheter


PUBLICERAD: 20 december 2022

Barnen om skjutningarna: "Man vet aldrig när det ska hända"
 

Enligt Janett Khador uttalar sig ofta poliser och andra experter om skjutvapenvåldet i samhället. Medan de vuxnas uttalanden får stort medieutrymme, så glöms ofta barnens perspektiv bort. Därför valde hon att prata med barnen i Södertälje, där hon själv är född och uppvuxen. 

– När jag var liten och gick på dagis, hade ett gäng vandaliserat vår lekplats. Jag minns att jag grät över det. Men idag så tvingas barnen, som bara är några få år äldre än vad jag var då, att handskas med en helt annan verklighet - fylld av skjutningar. Man fattar inte hur det är att vara mitt i det här våldet i deras unga ålder, säger Janett Khador.

Hon fick ägna två månader åt att förbereda reportaget i Södertälje, vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter. 

– Att jag kom från området och kände folk därifrån gav mig en god förutsättning till att hitta barnen, säger Janett Khador och förklarar att hon hade täta kontakter med föräldrarna till de barn som hon senare kom att intervjua.
 

JMK-studenten och DN-praktikanten Janett Khador Foto: Privat
"Sedan våldsspiralen tog fart för några månader sedan har vi sett en ökad polisnärvaro, vilket är positivt. Men rent långsiktigt känns det inte som att man vet hur man ska hantera det här", säger Janett Khador. Foto: Privat


Om hon själv hade haft barn som skulle intervjuas av en journalist, så hade hon också känt sig tryggare om personen vuxit upp i ett liknande område, och som kanske visste hur det var att leva där. 

– Det underlättade i den mån att jag var mer beredd på hur jag skulle handskas med ämnet. 

Många föräldrar som hon kom i kontakt med hade en avvaktande hållning till medierna.

– Tyvärr är det så att man i dessa områden inte har samma relation till medier som man har i andra städer, eller andra delar av Sverige. Deras liv gestaltas inte på samma sätt. Man ser bara rubriker härifrån när det sker elände. 

Janett Khador säger att hon inte bara ville lyfta fram barnens oro för skjutvapenvåldet,  eller skildra dem som offer. Utan hon ville också berätta om dem som individer och beskriva deras framtidsdrömmar. 

– Jag hoppas att jag lyckades med det.
 

Ett av barnen Janett Khador intervjuade tycker om att rita på fritiden. Foto: My Matson/DN
Ett av barnen Janett Khador intervjuade tycker om att rita på fritiden. Han inspireras av andra, men det mesta kommer han på själv. Foto: My Matson/Dagens Nyheter


Hur ser du på framtiden i Södertälje? 

– Sedan våldsspiralen tog fart för några månader sedan har vi sett en ökad polisnärvaro och det är positivt. Men rent långsiktigt känns det inte som att man vet hur man ska hantera det här, säger Janett Khador.

Hon påpekar att det visserligen inte är något nytt samhällsproblem, men att det har fått en mer våldsam karaktär än tidigare. 
 

Polisen patrullerar runt i Ronna efter dödsskjutningarna i området. Foto: My Matson/Dagens Nyheter
Polisen patrullerar runt i Ronna centrum efter dödsskjutningarna som inträffade i området. Foto: My Matson/Dagens Nyheter


– Man måste kartlägga och förstå problemet för att kunna vidta de rätta åtgärderna. Men det krävs att alla i samhället hjälps åt, så att det inte bara involverar polisen och rättsväsendet, utan att man även jobbar med problemet i skolorna. Och att föräldrarna hjälper till - så att våra barn ska kunna gå till skolan utan att vara rädda för att bli skjutna i ryggen. 
 
Enligt Janett Khador är skjutningarna inte ett nytt fenomen. 

– Vi har sett sådana våldsspiraler tidigare, när Södertäljenätverket var aktivt. Nu sitter de flesta av dem i fängelse, och de yngre har tagit över. Det är det som vi ser följderna av idag.

Janett Khador som själv är uppvuxen i Ronna, känner inte längre igen sig i sitt Sverige.

– Det skjuts mot bussar och lekplatser. Det gjorde det inte förut. 

 


Fick stöd under arbetet med reportaget

Under arbetet med reportaget hade hon en erfaren journalist som bollplank. 

– Min redaktör var med mig i varje steg av arbetsprocessen. Han var verkligen hjälpsam och stöttade mig hela tiden. 

Janett Khador var inte den enda på redaktionen som var där på praktik. 

– Fotografen My Matson var också praktikant. Hon är en jätteskicklig fotograf, och hon såg till att barnen kände sig bekväma. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått göra det här jobbet med henne.  
 

Samma dag som Janett Khador gjorde reportaget i Södertälje, intervjuade hon även två systrar i Nacka. En av dem hade tvingats se hur deras kusin sköts ihjäl med flera skott utanför ett kafé i Segeltorp i Huddinge kommun.
 

Systrarna Gaff om sorgen efter kusinens död: "Insåg att det här kan hända vem som helst"


I en kommentar till Janett Khadors artiklar i DN säger hennes lärare i journalistik Jesper Huor, vid Institutionen för mediestudier:

– Janett Khador har gjort ett jättefint reportage om barn och skjutningar i Södertälje, och en intervju med systrarna Gaff i Nacka, som själva har drabbats av skjutvåldet. Det är annars lätt att bli lite cynisk när man läser om alla dödsskjutningar som händer runt om i Sverige. Men när Janett lyfter fram barnens röster inser man att skjutvåldet inte bara är något som man läser om i tidningar eller ser på tv – utan det är på riktigt! Jag är stolt över att ha undervisat en så begåvad och engagerad student som Janett.

TEXT
Svante Emanuelli

 

Sjunde dödsskjutningen i Södertälje i år: "Det måste få ett slut"

700 skjutningar nära skolor – på tre år

Journalistprogrammet - treårig utbildning med praktik

 

Fakta

Janett Khador är inne på sitt tredje och sista år på Journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Under hösten har hon praktiserat på DN:s stockholms- och kulturredaktion.

Under året har Södertälje kommun skakats av omkring femton olika dåd med skjutvapen där sju har haft dödlig utgång. Och i Sverige som helhet har hittills 60 dödsskjutningar ägt rum. Tidigare högsta siffran noterades 2020 då totalt 47 personer sköts ihjäl. Värst är läget i Stockholmsregionen, där polisen även bedömer en fortsatt risk för kommande våldsbrott.

(Källa: Janett Khador samt DN)