Egyptisk supporterrörelse politiserades under den arabiska våren - nu är den nästan helt utraderad

– Utställningen i sin helhet försöker väl egentligen förstå fotbollssupporterrörelsen som kallas ultra och hur den har utvecklats i Mellanöstern och Nordafrika under de senaste 15 åren, säger doktoranden Helena Hägglund, Institutionen för mediestudier, som varit med och anordnat den nya utställningen "Ultra - Fotboll och politik" vid Medelhavsmuseet.

"Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet" visas 11 december 2021 - 8 januari 2023.
"Jag bodde och arbetade som journalist i Egypten under flera år runt den egyptiska revolutionen som inleddes för tio år sedan. Då följde jag fotbollssupportergrupper som var aktiva i upproret", säger doktoranden Helena Hägglund, som varit med och anordnat utställningen "ULTRA - Fotboll och politik" vid Medelhavsmuseet. PRESSBILD: OBS! Här ser vi fotbollssupportrar i Marocko. Foto: Abdelaziz El Moubarky


Och hon tillägger att: 

– Framförallt tar den upp hur ultrasgrupper politiserades och vilken roll de spelade under arabiska vårens folkliga resningar. Den innehåller också en fantastisk videoinstallation med otroliga tifon!
 


Och hon fortsätter:

– Jag bodde och arbetade som journalist i Egypten under flera år runt den egyptiska revolutionen som inleddes för tio år sedan. Då följde jag fotbollssupportergrupper som var aktiva i upproret. Med avstamp i det jag gjorde då har jag samlat ihop material, dokumenterat och försökt skapa ett arkiv över den egyptiska ultrasrörelsen som i dag är mer eller mindre utraderad som en konsekvens av engagemanget i revolutionen. 

I sitt avhandlingsarbete undersöker Helena Hägglund hur medieanvändningen hos marginaliserade aktörer inom den sociala rättviserörelsen ser ut. Och hon har även intresserat sig för proteströrelser och nya medieteknologier. 
 

Kan du beskriva hur kopplingen mellan utställningen och din forskning ser ut?

– Både som forskare och som journalist har jag intresserat mig för motståndsrörelser och ultrasrörelsen är onekligen en sådan, oavsett om vi ser till Sverige eller någon annanstans i världen. Det är dessutom en rörelse som har en intressant relation till media. Grupperna är alla aktiva motståndare till medialiseringen av fotboll och att kommersiella medieaktörer får allt mer inflytande över sporten. I stället kommunicerar de sina budskap direkt från läktarna genom uppseendeväckande shower, säger hon. 
 

Vad händer i ditt avhandlingsarbete just nu?

– Jag skriver på min avhandling om den svenska rörelsen för ensamkommande och dess relation till media och journalistik. Just nu jobbar jag mot mitt halvtidsseminarium som jag planerar ha under vårterminen, säger Helena Hägglund. 
 

Hur har pandemin påverkat dina möjligheter till att genomföra ditt avhandlingsarbete?

– Pandemin satte ju stopp för resor så delar av min avhandlingsplan som inkluderade fältarbete utomlands fick ändras. Det kändes svårt men det är ändå en liten sak i jämförelse med mycket annat. 
 

Text av: Svante Emanuelli

 

Så blev fotbollsläktaren en arena för demokratikampen i Nordafrika

Mer om Helena Hägglunds avhandlingsprojekt

Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet visas fram till den 8 januari 2023