Forskare: "Det är ändå vännerna som är kärnan"

– Det som är banbrytande med serien, oavsett vad man anser om den, är hur den visar kvinnlig sexualitet i populärkulturen. Man ska också ta med sig att den fortfarande inte visas i stora delar av världen, för att den är så kontroversiell, sade medieprofessor Anja Hirdman, Stockholms universitet, till Dagens Nyheter på onsdagen.

Miranda Carrie och Charlotte i serien ”And just like that...” som har premiär idag. Foto: HBO Max
Cynthia Nixon i rollen som Miranda Hobbes, Sarah Jessica Parker som Carrie Bradshaw, och Kristin Davis som Charlotte York i den nya uppföljaren av tv-serien "Sex and the city". Foto: HBO Max


PUBLICERAD: 9 december 2021
UPPDATERAD: 13 januari 2022

I intervjun lyfter Anja Hirdman även fram seriens skildring av vänskap som ofta tenderar att glömmas bort. 
 
– Vänskapstemat är ju överordnat. Det är en lockelse med serien, och en motsägelse som är ganska typisk för den postfeminism som serien förkroppsligar. Här finns begäret efter tvåsamheten, men det är ändå vännerna som är kärnan, säger hon.

Jessica Conrah, doktorand i modevetenskap, understryker kostymören Patricia Fields betydelse för serien. 
 


– Hon tillhörde en queer undergroundkultur och att de anställde henne visar att de var insatta. Man visade upp mode som något performativt. De här fyra karaktärerna har ju ett flertal personligheter som de klär sig i, och det är progressivt, att visa att man inte är låst i en roll.

Därför fick hyllade och kritiserade ”Sex and the city” så stort genomslag