Yvonne Åstrand: "När Ryssland gick in i Ukraina aktiverades breakingberedskapen"

Hon programledde Rapports direktsändning när tvillingtornen kollapsade under 11-septemberattackerna. Hon publicerade det första stora avslöjandet i Macchiariniaffären. Hon har ställt ansvariga mot väggen i Studio Ett och Ekots lördagsintervju. Den 1 mars gjorde nyhetsjournalisten och programledaren Yvonne Åstrand sin första arbetsdag som journalistlärare på JMK.

JMK värvar Yvonne Åstrand från SVT Nyheter. Foto: Andreas Sperling
JMK värvar Yvonne Åstrand från SVT Nyheter. Foto: Andreas Sperling


PUBLICERAD: 17 mars 2022
UPPDATERAD: 20 april 2022

Samtidigt med jobbstarten vid Institutionen för mediestudier leder hon Ukrainabevakningen vidare på SVT Nyheter Direkt, där hon ingår i redaktörsteamet. De senaste veckornas arbete har varit intensiva. 

– Det finns ett väldigt stort nyhetsmaskineri som drar igång vid sådana händelser, säger Yvonne Åstrand, och berättar att både Sveriges Television och Sveriges Radio efter terrorattackerna i Paris 2015 valde att bygga upp speciella redaktioner för ”breaking news”, för att snabbt kunna gå ut live vid större händelser. 

Så när Ryssland gick in i Ukraina aktiverades breakingberedskapen. 

– Målet är att vara uppe på bara några minuter med SVT:s digitala direktsändningar på webben och i appen. Beroende på hur stort det är publiceras Direktnyheterna samtidigt i SVT1 eller SVT2, säger hon.   

Yvonne Åstrand förklarar att upplägget för SVT:s och Ekots breakingredaktioner är likartat. 

– Under Ukrainakrisen har man lagt om tablån i FM-radion och i tv-kanalerna. 
 

JMK rekryterar Yvonne Åstrand från SVT Nyheter Direkt. Skärmdump: SVT
Under de senaste veckorna har redaktören Yvonne Åstrand lett breakingredaktionens Ukrainabevakning på SVT Nyheter Direkt. I livesändningen den 5 mars intervjuades Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb av programledaren Alma Hogenäs. Skärmdump: SVT
 

Här hittar du livesändningar från SVT Nyheter Direkt


Förutom snabba nyheter har Yvonne Åstrand även jobbat med undersökande journalistik. Våren 2015 publicerade hon det första stora avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarinis experimentella operationer med syntetiska plaststrupar, som varken hade testats på djur eller hade nödvändiga tillstånd. Hon hade intervjuat den enda överlevande patienten i Sverige ett drygt år tidigare.  

– Macchiarini är det i särklass största - för det levde jag med så länge. Det var ett enormt omfattande material att hantera och många olika vinklar på den nyheten. Det var svårjobbat på grund av patientsekretess, och få inblandade som vågade ställa upp på intervju.

Hennes granskning ledde till en första förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, och lades först ned då bevisen var för svaga. Men en överprövning och flera års utredning har nu resulterat i ett nytt åtal om tre fall av grov misshandel. Och den 27 april 2022 inleds huvudförhandling mot Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt.  
 

Då inleds rättegången mot Paolo Macchiarini


I en kommentar till rekryteringen av Yvonne Åstrand säger institutionens studierektor Maria Nilsson att:    

– Vi ville förstärka och utveckla institutionens kurser i nyhetsjournalistik, men också fördjupat berättande, digital publicering, etik och källkritik, samtliga mycket viktiga områden för utbildningen. Yvonne Åstrand rekryterades eftersom hon är en mycket erfaren journalist med kompetens inom alla dessa områden med verksamhet inom tv, radio och online, säger hon. 
 

Journalistprogrammet – 3 års studier med praktik

 

YTTERLIGARE INFORMATION

SVT:s digitala direktsändningar om Ukraina-kriget hade under första veckan då kriget bröt ut framförallt 24 – 27 februari,
3 994 000 starter (live 3 028 700, on demand 965 300) som tog del av SVT:s digitala nyhetssändningar i appen och på sajten, vilket är dubbelt så många som i början av pandemin. Veckan därefter hade sändningarna sammanlagt 4 270 000 starter.  
 

Starter är det mått som används och avser varje gång någon klickar på Direktnyheternas direktsändning, antingen på sajten svt.se eller i appen SVT Play. Om du till exempel får en pushnotis och klickar på sändningen så räknas det som en start. Om du stänger ner och klickar på sändningen igen en stund senare räknas det som ytterligare en start. 


Yvonne Åstrand har arbetat inom public service som reporter, programledare, producent och redaktör, men även med publicistiska frågor, medierätt och granskningsärenden. Hon har arbetat på Rapport, Studio Ett, Ekot, Uppdrag granskning och Veckans brott. Yvonne Åstrand tillträdde som adjunkt i journalistik vid IMS den 1 mars 2022. Hon kommer att undervisa och handleda på kandidatutbildningen i journalistik, främst nyhetsjournalistik, tv-journalistik, mediejuridik och etik, källkritik, journalistiska metoder och examensarbete. Hon kommer även att delta i utvecklingsarbete av kurser och utbildningen vid JMK. 

(Källor: SVT Nyheter Direkt och Yvonne Åstrand)Läs mer

Statsminister Stefan Löfven i lång intervju om Corona-smittan
Vilka konsekvenser får en ny migrationslag, Mikael Ribbenvik?
Åklagaren om halsoperationer: Vållande till annans död
Yesims mardrömsoperation – fast på intensiven i tre år
UG-referens: Stjärnkirurg till varje pris
Världskänd kirurg anklagas för olagliga operationer
Från arkivet: terrordådet den 11 september
”Redaktionen blev nedringd”