JMK rekryterar prisbelönt undersökande journalist

Hans avslöjanden har skapat rubriker och samhällsdebatt. I veckan gavs den prisbelönte journalisten Erik Palms bok om H&M:s tidigare styrelseordförande Stefan Persson ut som pocket. I en intervju med IMS berättar han om sina grävreportage och sin nya tjänst vid JMK.

Erik Palm Foto Göran Segeholm © Norstedts
Erik Palm Foto Göran Segeholm © Norstedts

PUBLICERAD: 12 februari 2021

– Stefan Persson är en man med mycket stor makt som vi vet väldigt lite om. Han har skapat ett världsföretag i en av de mest konkurrensutsatta branscherna och blivit rikast i Sverige. Vi har varit nyfikna på hur det har gått till och vem Stefan Persson egentligen är, säger Erik Palm och medförfattaren Jonas Alsgren, i ett pressmeddelande i samband med nyutgivning av The Big Boss. 


The Big Boss: Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person

När boken släpptes för första gången i december 2019 ledde deras avslöjanden till stor uppmärksamhet i flera medier. 

– Nya butiksanställda hos H&M Sverige hade så kallade sms-anställningar och uppmanades stämpla för att kompensera för den låga lön de osäkra anställningsvilkoren gav. De skulle delvis leva av staten för att ett av Sveriges framgångsrikaste företag inte ville ge bättre villkor av kostnadsskäl. Detta fenomen visade sig vara utbrett, även i Tyskland. Det väckte naturligtvis ilska, säger Erik Palm, och tillägger att: 

– Vi hade med en skildring hur Stefan Persson lobbade fram ny lagstiftning som gjorde att hans familj slapp betala förmögenhetsskatt överhuvudtaget som fick stor uppmärksamhet.

The Big Boss. Foto: Norstedts
The Big Boss. Foto: Norstedts

Enligt Erik Palm ligger tyngdpunkten i deras skildring på H&M-kulturen som sägs vara hemligheten bakom de stora framgångarna. Samtidigt vittnar många anställda om en sekteristisk företagskultur präglad av överdriven kontroll och en tvivelaktig hantering av personal som inte anses passa in.

Även om medierapporteringen lyft fram flera negativa aspekter betonar Erik Palm att det är viktigt att ge en balanserad bild av H&M. 

– Det är en mångfacetterad makthavare som äger ett jätteföretag som drivit på det snabba modet, fast fashion, som gör det möjligt för fler att ha råd att följa modet.

Samtidigt menar Erik Palm och Jonas Alsgren att det ifrågasätts allt mer om företagets affärsmodell verkligen är hållbar.

– Som huvudägare i H&M bestämmer Stefan Persson över 150.000 anställda och påverkar livet för över en miljon sömmerskor, samtidigt som han lever ett liv i det fördolda med bland annat fyra gods i England.
  
Erik Palm har även granskat vårdföretaget Carema och möbelföretaget IKEA. Och han har genom åren belönats med flera fina priser bl.a. guldspaden och tv-kristallen. 

Granskningen av Ikea ett brett samarbetsprojekt

– Störst uppmärksamhet i Sverige fick Carema-dokumentären i SVT "Vi gav dom vår pappa" som avslöjade att samtidigt som äldre farit illa hade Carema begått avtalsbrott som gjorde att de fick 11 miljoner i böter. De tre högsta cheferna fick sparken och bolaget fick lämna tillbaka äldreboendet Koppargården till kommunen. Sen bytte Carema namn. De här vårdbolagen var rätt ogranskade då, säger Erik Palm, som minns att det blev en väldig politisk debatt efter avslöjandet.

"Vi gav dom vår pappa"

När han granskade IKEA för Uppdrag Gransknings räkning vann SVT:s grävteam väldigt fina priser utomlands, men i Sverige fick det aldrig något pris. 
 
I en kommentar till rekryteringen av Erik Palm säger studierektor i journalistik Maria Nilsson vid Institutionen för mediestudier:

– Med Erik stärker vi vår kompetens i grävande journalistik ytterligare, men även tv-journalistik, datajournalistik och källkritik. Det är verktyg och kunskapsområden som är viktiga för framtidens journalister och därmed för utbildningen. Erik är flerfaldigt prisbelönt journalist som har jobbat med dokumentärer och undersökande journalistik, säger hon och tillägger:

– Han har bred och djup journalistisk kunskap och har ett brett kontaktnät i branschen både i Sverige och internationellt.

Svante Emanuelli
 

YTTERLIGARE INFORMATION


Erik Palm har gjort program för P1 Kaliber, TV4 Kalla fakta, SVT Dokument inifrån och Uppdrag Granskning. 2013 gav han ut boken Caremaskandalen baserat på avslöjanden om riskkapitalbolag i äldrevården. För sina reportage har han belönats med bland annat tv-priset Kristallen och Guldspaden.

Han tillträdde som adjunkt i journalistik den 1 januari i år och kommer att undervisa och handleda på samtliga årskurser på kandidatutbildningen, däribland undersökande journalistik, nyhetsjournalistik, dokumentärt berättande, tv-journalistik och examensprojekt. Han kommer även att delta i utvecklingsarbete av kurser och utbildningen vid JMK.

Så ansöker du till Journalistprogrammet vid JMK
På denna sida