Arbetsmiljö- och lika villkorspolicy

Alla anställda och studenter ska behandlas lika och bemötas med respekt oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.

Kvinna försvarar sig mot sexuella trakasserier från sin chef. Foto: Andrey Popov © Mostphotos
Om utredningen kommer fram till att trakasserier förekommit har prefekt eller motsvarande chef, ansvar för att se till att trakasserierna upphör. Foto: Andrey Popov © Mostphotos


Institutionens arbetsmiljöarbete

Vi sitter i arbetsmiljögruppen
IMS Arbetsmiljöplan 2022 (85 Kb)
IMS Arbetsmiljögrupps policydokument
IMS Arbetsmiljö och lika villkorspolicy (pdf, senast uppdaterad 21 dec. 2022) (106 Kb)
Handläggningsordning vid påtalad diskriminering av student


Central information på Medarbetarwebben

Arbetsmiljö och lika villkor
Arbetsmiljö- och lika villkorspolicy
Trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling
Jämställdhetspolicy – med sammanfattning av Stockholms universitets plan för ökad jämställdhet

Om du känner att du som student eller anställd blir orättvist behandlad, diskriminerad eller utsatt för trakasserier ska du vända dig till institutionens prefekt, kontaktpersoner för likabehandling och arbetsmiljö. 

Du kan också skicka ett ett mejl till e-postadressen likavillkor@su.se som bevakas av handläggare av diskrimineringsärenden vid Studentavdelningen (för ärenden som berör studenter), och personalspecialist vid Personalavdelningen (för ärenden som berör anställda). 
De utreder bland annat trakasserier och diskriminering av studenter, sökanden till utbildning och anställda, enligt Diskrimineringslagen.
 

Diskrimineringslagen


Har du själv blivit eller känner någon som har diskriminerats? Här kan du läsa mer om Stockholms universitets policyer och anvisningar vid trakasserier eller sexuella trakasserier av anställda.
 

Trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling


Vid institutionen är det prefekten som ansvarar för att ta ärendet vidare till Personalavdelningen, som utreder om trakasserier förekommit. Du kan även kontakta någon annan chef du har förtroende för eller Personalavdelningen. Om utredningen kommer fram till att trakasserier förekommit har prefekt eller motsvarande chef, ansvar för att se tillatt trakasserierna upphör.

Om du upplever att du har blivit illa behandlad eller befinner dig i en konflikt, men inte utsatts för trakasserier i egentlig mening, kan du vända dig till din chef, prefekt eller arbetsmiljöombud. Ett första steg kan vara att få prata om vad som har hänt. Därefter kan ni ta ställning till om det behöver vidtagas åtgärder.

När en student anmäler trakasserier är du skyldig att agera. Kontakta prefekten, så att åtgärder kan vidtagas.

Information till studenter om mobbning och trakasserier

Om du upplever att du blivit illa behandlad, eller befinner dig i en konflikt med en lärare eller en student, kanske det i första hand är viktigt att ha någon att prata med. Vänd dig till någon du har förtroende för, t.ex. en lärare eller studievägledare. Därefter kan ni ta ställning till om det behöver vidtagas åtgärder.

Tänk på att om du påtalar trakasserier, så är den medarbetare som får kännedom om detta skyldig att föra saken vidare till prefekten. Prefekten är i sin tur skyldig att se till att en utredning inleds och att informera handläggaren av diskrimineringsärenden vid Studentavdelningen för ärenden som berör studenter.

Kontakta prefekten, studierektorn eller någon annan medarbetare vid institutionen som du har förtroende för. I Handläggningsordning vid påtalad diskriminering av student kan du läsa mer om hur vi handlägger diskrimineringsärenden som påtalats av studenter vid Institutionen för mediestudier. På den centrala webben hittar du mer information om vem du som student kan vända dig till om du upplever att du utsatts för trakasserier eller sexuella trakasserier.
 

Handläggningsordning vid påtalad diskriminering av student

Vad är trakasserier?

Kontakta oss

Du hittar kontaktuppgifter till institutionens prefekt och arbetsmiljöombud, samt e-postadressen likavillkor@su.se som bevakas av handläggare av diskrimineringsärenden vid Studentavdelningen (för ärenden som berör studenter) och personalspecialist vid Personalavdelningen (för ärenden som berör anställda). Allt detta hittar du under den utfällbara Kontakt-fliken längre ned på denna sida.
 

Arbetsmiljöombud

Om du har frågor eller funderingar kring fysisk eller psykosocial arbetsmiljö kan du kontakta institutionens arbetsmiljöombud. De har tystnadsplikt. De två arbetsmiljöombuden vid IMS är studieadministratör Maria Lundin och studievägledare Mattias Johannesson.


Studentavdelningens handläggare av diskrimineringsärenden

Handläggaren av diskrimineringsärenden vid Studentavdelningen som du kan nå via e-postadressen likavillkor@su.se handlägger ärenden som berör studenter.


Studenthälsan 

Till Studenthälsan i Stockholm är du som student vid Stockholms universitet och flera andra högskolor välkommen på samtal och olika gruppaktiviteter som syftar till att främja din hälsa och dina studier.
 

Studenthälsan

 

SAMIR

Universitetets system för anmälan om brott, incidenter, tillbud, arbetsskada eller miljöavvikelser. Svar/bekräftelse på din anmälan kommer via e-post.
 

Anmäl säkerhetsavvikelse

Polisanmälan i SAMIR

Anmäl tillbud/arbetsskada

Anmäl miljöavvikelse
 

 

Kontakt

Här hittar du kontaktuppgifter till institutionens prefekt Anja Hirdman, de två arbetsmiljöombuden Maria Lundin, tillika studieadministratör, och Mattias Johannesson, tillika studievägledare. Du hittar även e-postadressen likavillkor@su.se som bevakas av handläggare av diskrimineringsärenden vid Studentavdelningen (för ärenden som berör studenter) och personalspecialist vid Personalavdelningen (för ärenden som berör anställda). 

Arbetsmiljöombud
Arbetsmiljöombud
Studentavdelningens handläggare diskrimineringsärenden resp. Personalavdelningens personalspecialist
På denna sida