Bygg din egen examen av fristående kurser

Du behöver INTE läsa ett program för att få en examen. Genom att själv välja bland runt 1500-2000 kurser på Stockholms universitet och utbytesstudier på universitet runtom Europa har du stora möjligheter att bygga den utbildning som passar just dig!

 

Tips: välj kurser utifrån vad du skulle vilja jobba med; välj vad som intresserar dig, skapa en bredd bland ämnen. Varför inte kurser i humaniora, samhällsvetenskap, ekonomi, juridik blandat? Du väljer.

 

Kandidatexamen - 180 hp

Kandidatexamen är en examen på grundnivå. Den är tre års heltidsstudier eller 6 terminer. Själva examen är på 180 hp och ger grundläggande behörighet till nästa nivå av examen: Masterexamen.

Det som framgår i examensbeskrivningen - allra vanligast är:

  • Huvudämne 90 hp där kandidatuppsats (examensarbete 15 hp) ingår plus
  • 90 hp valfria = 180 hp

Din väg mot examen börjar oftast med att du läser Grundkurs I och II, sedan kanske du läser andra ämnen några terminer och så kommer du tillbaka och tar kandidatkursen, sen kanske du läser något nytt ämne nån termin - ordning spelar inte så stor roll.

Hur ska du tänka när du väljer kurser till examen?

Det finns ca 1500 fristående kurser på Stockholms universitet, men det är sannolikt bra mycket färre som du är intresserad av.

Ett bra sätt att välja kurser är att tänka sig en bred studiebas, där kurserna har en relevans för dig trots att de skiljer sig åt. Låter det krångligt?

Exempel: Du funderar på att vara programinköpare på en TV-kanal eller Filmdistributör. Att läsa kurser i Filmvetenskap är självklart. Då läser du inom området Humaniora. Men tjänsten kommer säkert även ha ekonomiska inslag, så kurser i Företagsekonomi och Marknadsföring kan vara bra komplement. Dessa kurser ligger inom Samhällsvetenskap. Vidare kan du även läsa juridik, exempelvis medierätt. Sedan har du också kurser inom vår institution att välja mellan: exempelvis medie- och kommunikationsvetenskap.

Det var bara ett exempel på hur du kan tänka. Skulle du vilja arbeta inom myndigheter och statliga organisationer kanske statsvetenskap och/eller nationalekonomi kan vara bra val.

På så sätt har du skaffat dig en bred examen med ett huvudämne.

 

Du kan läsa i princip vilken ordning du vill, dock kan du inte läsa huvudämnets kandidatkurs förrän du läst grundkurs I och II i huvudämnet. Vissa ämnen kräver också att du läst en eller två terminer ytterligare på högskola/universitet för behörighet till Kandidatkursen. Det framgår i såfall under "särskild behörighet" när du söker kursen.

Läs kandidatkursen sent 

En del väljer att läsa kandidatkursen sist. Det går givetvis att läsa den tidigare också, behörighetskraven för en kandidatkurs kan vara att du måste läst ytterligare poäng förutom Grundkurs I och II, så kolla alltid särskild behörighet på kurs innan du söker.  Dock finns det en poäng i att läsa Kandidatkursen ganska sent eftersom du då förmodligen har har blivit en erfaren student och skaffat dig en god bild över dina studier och ämnesintresse. Målet är ju att göra ett så bra examensarbete som möjligt.

OBS: för att det admnistrativt ska bli smidigt bör du läsa åtminstone sista poängen som du har med i examen på SU. Detta för att examensrätten ska tillhöra Stockholms universitet.

Var kan du läsa?

På SU, utomlands eller annat lärosäte i Sverige - så länge som examensbeskrivningen inte säger något annat. 

 

 

Bygg examen i Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap kan du läsa till en kandidatexamen genom "fristående kurser". Då har du Medie- och kommunikationsvetenskap I, II och Kandidatkurs i Medie- och kommunikationsvetenskap (90 högskolepoäng) som grund i ditt huvudområde. Du kommer behöva 90 högskolepoäng till och det står dig fritt att välja både ämne och kurs. Varför inte kombinera med språk, marknadsföring, statsvetenskap t ex? Tala med vår studievägledare för att få tips.

Om du är intresserad av en examen på 180 hp (3 år) eller "bara" en gedigen utbildning i Medie- och kommunikationsvetenskap läser du exempelvis så här:

  1. Medie- och kommunikationsvetenskap I, 30 hp
  2. Medie- och kommunikationsvetenskap II, 30 hp
  3. 60 hp valfria kurser/ämnen - här kan du även göra utbytesstudier genom Erasmus+ eller Nordplus
  4. Kandidatkurs i Medie- och kommunikationsvetenskap 30 hp
  5. Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik 30 hp

Annan väg till examen:

Om du läser Kulturvetarprogrammet kan du välja Medie- och kommunikationsvetenskap som huvudämne och på så sätt få examen.

 

Bygg examen i Modevetenskap

Modevetenskap kan du läsa till en kandidatexamen genom "fristående kurser". Då har du Modevetenskap I, II och Kandidatkurs i Modevetenskap (90 högskolepoäng) som grund i ditt huvudområde. Du kommer behöva 90 högskolepoäng till och det står dig fritt att välja både ämne och kurs. Varför inte kombinera med språk, marknadsföring, konstvetenskap t ex? Tala med vår studievägledare för att få tips.

 

1. Läs Modevetenskap I  och Modevetenskap  II

(totalt 60 hp).

2. Läs 90 hp valfria kurser/ämnen.

3. Läs kandidatkurs i Modevetenskap 30 hp (inklusive kandidatuppsats 15 hp)

Annan väg till examen:

Om du läser Kulturvetarprogrammet kan du välja Modevetenskap som huvudämne och på så sätt få examen.

 

Bygg examen i Filmvetenskap

Filmvetenskap kan du läsa till en kandidatexamen 180 hp genom "fristående kurser". Då har du Filmvetenskap I, II och Kandidatkurs i Filmvetenskap (90 högskolepoäng) som grund i ditt huvudområde. Du kommer behöva 90 högskolepoäng till och det står dig fritt att välja både ämne och kurs. Varför inte kombinera med språk, marknadsföring, konstvetenskap t ex? Tala med vår studievägledare för att få tips.

 

1. Läs Filmvetenskap I och Filmvetenskap II (60 hp).

2. Läs 30 hp valfria kurser/ämnen.

3. Läs kandidatkurs i Filmvetenskap (30hp)

4. Läs 60 hp valfria/kurser ämnen.

Annan väg till examen:

Om du läser Kulturvetarprogrammet kan du välja Filmvetenskap som huvudämne och på så sätt få examen.

Eller: ha Filmvetenskap I och II som breddningsstudier och ta ut examen i annat ämne.

 

Mer om examen

Mer information hittar du på våra sidor här

På denna sida