Varför du bör läsa termin 2 i samma ämne

Om du har läst - eller läser - termin 1 på en grundkurs kanske du funderar på hur du ska välja till nästa termin?

Förmodligen är du intresserad av ditt ämne, så bara det är en anledning att läsa vidare förstås. Men det finns flera anledningar att läsa vidare till termin 2. Några konkreta är listade på den här sidan:

Att läsa en kurs med andra och kunna diskutera och fundera kring utbildningen tillsammans är ovärderligt.

Van student

Du är ingen nybörjare, du är bekant med hur studierna går till i ditt ämne hos oss, du känner till lärare, annan personal och lokalerna. Det är alltså rent studieteknisk att rekommendera att läsa termin 2 direkt efter termin 1. Då har du utbildningen i färskt minne och eftersom termin 2 bygger på/fördjupar termin 1 blir det lättare.

Studiekompisar

Du kommer förmodligen ha flera kurskamrater från termin 1 med dig till nästa termin, det underlättar studierna, som blir roligare med ett socialt sammanhang. Att läsa en kurs med andra och kunna diskutera och fundera kring utbildningen tillsammans är ovärderligt.

För att verkligen få grunderna i ämnet så behövs två terminer

På vår institution kan du läsa fristående kurser i Filmvetenskap; Medie- och kommunikationsvetenskap samt Modevetenskap.

Få en komplett grund i ämnet

Alla våra ämnen har grundkurser I och II. Numera är de uppdelade i 30-hp-kurser, men från början var det faktiskt en grundkurs i varje ämne på 60 hp. Då läste studenter alltid 60 hp. För att verkligen få grunderna i ämnet så behövs två terminer, där det första du läser är introduktion i ämnet och sista du läser är någon form av uppsatsliknande delkurs där allt du lärt dig under två terminer kommer till användning.

Termin 2 är en fördjupning av ämnet, med lite mer specialiserade delkurser där du kan få mer tid att lära dig en specifik del i ämnet.

Läs mer om Filmvetenskap II här

Läs mer om Medie- och kommunikationsvetenskap II här

Läs mer om Modevetenskap II här

60 hp är en en tredjedel av din examen

Kan 60 hp, ett års studier, vara bortkastade?

Absolut inte, det ger dig bara möjligheter. Om vi tänker oss att du "bara" läser termin 1 och 2, då har du plötsligt flera vägar att välja. (plus all utbildning är bra utbildning)

  1. Du kan bygga vidare och läsa en kandidatkurs i ämnet hos oss
  2. Du kan nöja dig med att ha grunderna i ditt ämne och sedan fördjupa dig i ett annat och ta examen i det, då blir grundkurserna termin 1 och 2 din spets i examen, som visar på ett specialintresse. Säg att du tar en examen i Reklam och PR (som vi inte ger), och i jobbet du söker som Marknadsförare bör du ha kunskap om Strategisk kommunikation och förmåga att analysera mediedata - då blir du helt plötsligt väldigt intressant med dina terminer 1 och 2 i MKV.
  3. 60 hp är en en tredjedel av din examen. Det innebär att du efter ett år har 60 hp klara att använda i en examen, vilken kandidatexamen du än väljer.
  4. Även om du skulle välja att inte ha med dessa 60 hp i kandidatexamen, så kan du ändå skriva in det som merit i ett CV. Det kan ge dig en stor konkurensfördel när du söker jobb.

Att plugga mot en Kandidatexamen är bra på flera sätt. Dels kan du sätta upp en tidsram och planering hur mycket tid och på vad du ska lägga ned under 3 - 4 år exempelvis. Dels är det förstås väldigt bra att ha tagit ut en examen när du söker jobb. Så att ta 60 hp - grundkurs I och II - är ett nödvändigt steg på vägen.

Behörighet till Kandidatkurs

Beroende på vilket ämne du läser - ämnet du väljer att ta ut examen i - kan behörigheten till Kandidatkursen se olika ut. Det kan innebära att du kan behöva läsa mer än 60 hp för att bli behörig.

Fullständig information om behörigheten hittar du i kurskatalogen.

I nuläget gäller kortfattat för Kandidatkurs i:

Medie- och kommunikationsvetenskap

52,5 hp inom Medie- och kommunikationsvetenskap I 30 hp och Medie- och kommunikationsvetenskap II 30 hp, varav 7,5 hp metodkurs. 

Filmvetenskap (fr. HT2024)

52,5 hp inom Filmvetenskap I, 30 hp och Filmvetenskap II, 30 hp.

Modevetenskap

Modevetenskap I, 30 hp och Modevetenskap II, 30 hp, samt ytterligare minst 60 hp i avslutade kurser.  

 

Att bygga en examen

Här kan du läsa mer om hur du kan tänka när du bygger examen och se flera exempel. 

Att få in en fot på arbetsmarknaden är inte alltid lätt, men att ha en praktisk erfarenhet genom en praktik under sin utbildning ökar möjligheten. 

Genom att läsa 60 hp kan du alltså gå vidare till Kandidatkurs och då bli behörig till våra terminslånga kurser i kvalificerad yrkespraktik. 

Läs mer nedan om fullständig behörighet och om kursernas upplägg.

Kvalificerad yrkespraktik 30 hp

Kurserna erbjuder studenter en möjlighet att tillämpa och reflektera över sina ämneskunskaper i en arbetslivskontext, och samtidigt förbättra sin anställningsbarhet inom något av de yrken huvudområdet ämnet passar för.

Filmvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp

Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp

Modevetenskap: Kvalificerad yrkespraktik (FS4010)*

* i nuläget räcker det med Modevetenskap I och II för att bli behörig till yrkespraktik i modevetenskap.

 

Kontakt

Behöver du mer tips eller har frågor och undringar är studievägledaren till stor hjälp.

Studievägledare filmvetenskap
Studievägledare journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap
Studievägledare modevetenskap
På denna sida