Förnyat avtal med svensk-grekiska forskningsstationen NEO
I och med det förnyade samarbetsavtalet kring fältstationen Navarino Environmental Observatory (NEO), arbetar universitetet vidare med att stärka klimat- och miljöforskningen i Medelhavsområdet.
Avtalet innebär fortsatt aktivitet vid fältstationen vid Costa Navarino i sydvästra Grekland. Nu kan vi vidareutveckla vårt 15 år långa arbete för en mer hållbar framtid tillsammans med våra två grekiska partners, Academy of Athens och miljöturistföretaget TEMES, säger Stefan Nordlund, professor i biokemi och ordförande i styrkommittén för NEO.
Vilken betydelse har forskningsstationen för SU?
– Den ger möjligheter till både forskning och undervisning i en känslig medelhavsmiljö som erbjuder unik fauna, flora och naturgeografi. Stationens infrastruktur gynnar lokala och internationella samarbeten i olika former, som workshops och mindre möten. Här får forskare även möjlighet att samarbeta med näringsliv, politiker och olika intressenter. Den mångåriga erfarenheten av fältarbeten i området, och god samverkan med lokalsamhället, underlättar för att sätta igång nya projekt.
Vilken typ av forskning bedrivs vid NEO?
– I början fokuserade forskningsstudierna på att rekonstruera klimatet de senaste 6 000 åren. Materialet som analyserades kom från sjösediment, trädringar och droppstenar i grottor. Genom att jämföra erhållna klimatdata med arkeologisk information studerades sedan hur människans historia påverkats av klimatvariationer.
– Sedan 2011 har luftmätningar utförts vid NEO:s station i Methoni i syfte att övervaka luftföroreningar och förändringar i klimatet. Med sitt läge långt ifrån andra mätstationer fyller mätserierna en viktig roll i medelhavsområdet och studierna ingår i ett stort europeiskt projekt, ACTRIS.
– En stor del av forskningen vid NEO har också inneburit studier vid den kustnära våtmarken Gialova som ligger i ett Natura 2000-skyddat område. Studierna har lett till förslag på åtgärder för att förbättra förhållandena i våtmarken, så att den biologiska mångfalden kan bevaras trots minskad nederbörd i samband med klimatförändringarna.
Inom vilka områden utvecklas NEO:s forskning?
– Fältstationen ligger i en jordbruksbygd där olivodling är den största näringen. Pågående forskning är till exempel hur man kan minska bevattningen, jorderosionen och användandet av bekämpningsmedel i olivodlingar. Undersökningarna sker i samverkan med lokala bönder och det interdisciplinära nätverket SALAM-MED, som arbetar för att främja hållbara metoder för brukande av land och vattenresurser i medelhavsområdet.
– Under det senaste året har också biologer från Stockholms universitet inlett forskningsprojekt vid NEO. I en studie undersöks hur humlor navigerar och hur navigationsförmågan påverkas av höjda temperaturer. Man studerar även hur humlorna väljer blommor och hur klimatförändringar kan påverka pollination.
– I en annan studie undersöks evolutionär genetik på naturliga jästsstammar som finns på ek och olivträd kring NEO. Erhållna data kommer att läggas ihop i en stor europeisk studie där syftet är att beskriva temperaturtolerans, geografisk spridning och ekologi hos en typ av jästsvampar, Saccharomyces, som genom historien varit viktig för mänsklig matproduktion, som öl- och bakjäst.
Senast uppdaterad: 20 november 2024
Sidansvarig: Institutionen för naturgeografi