Disputation Ann J. Sandén

Disputation

Datum: torsdag 8 juni 2023

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Lilla hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet

Ann J. Sandén försvarar sin avhandling Social kompetens – också ett disciplinerande uttryck, torsdag 8 juni kl 13, Lilla hörsalen Naturhistoriska riksmuseet. Disputationen är öppen för alla och kommer att hållas på svenska. Välkommen!

 

Titel på avhandlingen

Social kompetens – också ett disciplinerande uttryck
Länk till avhandlingen i fulltext i DiVA

 

Opponent

Ylva Ulfsdotter Eriksson, professor, Inst. för samhällsstudie, Linnéuniversitetet.

 

Betygsnämndsledamöter 

Stefan Lund, professor, Inst. för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet
Ninni Wahlström, professor, Inst. för didaktik och lärares praktik, Linnéuniversitetet
Håkan Johansson, professor, Socialhögskolan, Lunds universitet

 

Suppleant

Maria Olson, professor, Inst. för ämnesdidaktik, Stockholms universitet

 

Handledare

Klas Roth, professor, Inst. för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

 

Ordförande

Niclas Rönnström, docent, Inst. för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Avhandlingsbeskrivning 

Avhandlingen undersöker hur uttrycket social kompetens tolkas av vuxna, yrkesverksamma individer samt vad det är för budskap, på individ- och kontextnivå, som uttrycket bär med sig när det används i rekryteringen av nya medarbetare.

Undersökningen omfattar analys av rekryteringsannonser där krav ställts på social kompetens, analys av ansökningsbrev från sökande till ett antal av dessa tjänster, samt analys av samtal med elva informanter. Under analysprocessen har samtal förts med två personalchefer.

Uttrycket social kompetens framträder som en konstruktion både för att överföra budskap om personliga egenskaper hos individer och för att förmedla budskap om kontextuella villkor för socialt samspel, de senare dock ofta konstruerade som krav på individuella attribut. På så sätt kan uttrycket också ges en innebörd som bär budskap om anpassning och disciplinering.

När uttrycket kommer till användning, t.ex. som krav i en rekryteringsannons är det inte ovanligt att det tolkas i relation till den sociokulturella kontext som är aktuell. En arbetssökande som responderar på ett krav på social kompetens på ”fel” sätt kan komma att uppfattas som en icke önskvärd medarbetare.