No pain no gain – smärta för ett hälsosammare liv?

Ge bort träningsvärk i julklapp! När forskaren Pelle Pelters såg denna reklam från en gymkedja väcktes en tanke. Vad kan vara så åtråvärt med smärta att vi vill ge bort den som present? I en ny studie ska hen intervjua gymmande motionärer för att försöka få svar på frågan.

Kvinna och man i gym med smärtfyllda ansiktsuttryck i knäböj mot vägg.
FOTO: RAMON IVAN MORENO PRIETO

Mottot ’no pain, no gain’, utan smärtor inga hälsovinster, är populär i samband med träning. Förutom negativa smärtor från skador eller sjukdomar verkar det alltså finnas smärtor som man som motionär snarare ska sträva efter - goda smärtor som bidrar på ett positivt sätt till ens hälsoutveckling. Som gör en till en ”äkta motionär” och att man gymmar på ”rätt sätt”.

Foto på Pelle Pelters.
Pelle Pelters

–Jag blev taggad till att göra det här projektet när jag lyssnade på mina egna gyminstruktörers tjat om att träningsvärk, det gillar vi! När jag sen kom över en affisch för gymkedjans årskort med sloganen ge bort träningsvärk i julklapp måste jag bara få veta vad det är med smärta som är så pass glädjande att den duger till present, säger Pelle Pelters.

I studien ska hen intervjua 30 gymmande motionärer i alla åldrar och olika kön om innebörden av smärta i samband med träning. Har den någon betydelse för motivationen? Krävs smärta för att känna att man gymmar på rätt sätt?

Studien finansieras av Centrum för idrottsforskning.

 

Ansvarig forskare

Pelle Pelters, hälsopedagog, Institutionen för pedagogik och didaktik