Ny lösning på den kniviga frågan om mannens och maskulinitetens belägenhet?

I sin bok Psychoanalytic and phenomenological reflections on masculinity, ger sig Gunnar Karlsson i kast med att försöka lösa den kontroversiella frågan om hur maskulinitet ska förstås och förklaras.

Hur maskulinitet ska förstås och förklaras är av stor betydelse för psykoterapeutisk verksamhet och i andra sammanhang i vilka pojkars och mäns beteende är centrala. Men hans bok har också ett stort teoretiskt intresse eftersom kön- och genusområdet är så genomsyrat av teoretisk oklarhet, förvirring och kontrovers.   

Karlssons analys riktar in sig på den typ av maskulinitet som vi vanligtvis menar när vi betecknar något som maskulint eller manligt. I psykoanalytiska sammanhang benämns det ofta som fallisk maskulinitet. Utmärkande för en sådan maskulinitet är till exempel initiativ, styrka, kontroll över världen såväl som ens känsloliv, oberoende, självtillräcklighet, att vinna och vara bäst. 

Gunnar Karlsson
Gunnar Karlsson

Andra viktiga teman i boken är övriga former av maskulinitet såväl som vikten av att beakta en jag-identitet i diskussioner om kön och genusfrågor, vilket gör oss bättre rustade att frigöra sig från stereotypa genusideal.

Är då maskuliniteten i kris?

I media tar vi i stort sett dagligen del av att mannen eller maskuliniteten är i kris. Men faktum är att män alltid tycks ha känt oro över sin maskulinitet. Karlsson hävdar att det som anses som typiskt för maskulinitet i första hand är en reaktion på människans existentiella villkor, som innefattar hjälplöshet, sårbarhet och beroende. En bärande tankegång är att maskulinitet är ett ouppnåeligt projekt, då den just söker undkomma de existentiella villkoren. 

Den falliska maskuliniteten står högt i kurs i vår kultur, kanske därför att den skymmer den grund som den vilar på: vår sårbarhet och vårt beroende. Men Karlsson argumenterar för att maskuliniteten närmast kan liknas vid ett symtom, en inadekvat lösning på ett trauma. Och istället för att formulera det som att mannen eller maskuliniteten är i kris vore det mer riktigt att säga att idén om maskuliniteten är själva krisen.  

Psychoanalytic and Phenomenological Reflections on Masculinity är av stort intresse för psykoterapeuter, psykoanalytiker och forskare såväl som för alla som är intresserade av maskulinitet, genusfrågor och relationen mellan kön och genus. 

 

Gunnar Karlsson är professor vid Institutionen för pedagogik och didaktik. Han är också legitimerad psykoterapeut och psykoanalytiker.

 

Kritikerröster

" Boken är ett av de viktigaste inläggen i den psykodynamiska könsdebatten på senare tid och den bör ha en stor möjlighet att bli en svensk klassiker." Tidskriften Psykoterapi

”Det finns mycket att lära av hans diskussion och boken bör läsas inte bara av psykoanalytiker och psykoterapeuter, utan bredare, av personer intresserade av genusfrågor” The Scandinavian Psychoanalytic Review

 

Bokomslag

Länk till boken, förlag Routledge

Boken är tillgänglig för nedladdning och läsning via Open Access

 

Boken är en reviderad engelsk nyutgåva av en tidigare svenska utgåva, utgiven 2019 på förlaget Symposium med titeln:
Det maskulina projektet - Psykoanalytiska och fenomenologiska reflektioner