Samarbeten

På Institutionen för pedagogik och didaktik samverkar forskare och lärare regelbundet med företag, skolor, myndigheter och ideella organisationer.

Foto: Wavebreakmedia, Mostphotos

Genom detta samarbete strävar vi efter att stödja pågående utvecklingsprojekt, fördjupa vår forskning och aktivt bidra till samhällsutvecklingen. Vi gör detta genom att erbjuda uppdragsutbildningar, genomföra utredningar och utvärderingar, samt genom att låta våra studenter delta med praktik och examensarbeten. Dessutom medverkar vi i olika skolutvecklingsprojekt. 

 

Uppdragsutbildning

Foto: Syda Productions, Mostphotos

Institutionen för pedagogik och didaktik erbjuder uppdragsutbildningar till yrkesverksamma inom företag, kommuner, myndigheter och andra organisationer. Våra utbildningar bygger på den senaste forskningen och är utformade för att möta de specifika behov som finns inom den specifika verksamheten. Varje organisation har unika utmaningar och behov och därför erbjuder vi skräddarsydda utbildningar som anpassas i nära samarbete med er. Kurserna kan omfatta enstaka seminarier såväl som längre kurser. Utbildningen kan ges antingen på SU, på distans, på er arbetsplats eller på annan lämplig plats. Ta kontakt med oss för att diskutera era behov och önskemål.

Utifrån institutionens breda forskningsbas kan vi erbjuda uppdragsutbildning inom exempelvis följande kunskapsområden:

  • Rektorsutbildning 
  • ledarskap i arbetsliv och skola
  • lärande i organisationer
  • karriärutveckling och vägledning
  • vuxnas lärande

Läs mer om uppdragsutbildning och kompetensutveckling och vad det innebär på Stockholms Universitet. 

Kontakt

För mer information kontakta Helena Rehn, studierektor för uppdragsverksamhet, telefon: 08-120 765 42, e-post: helena.rehn@edu.su.se eller maila: foucenter@su.se.

 

Samverkan med forskare

People connected people by lines. Foto: Shutterstock

På Institutionen för pedagogik och didaktik (IPD) finns en stark forskningsbas som bland annat omfattar mångfald och inkludering, skolfrågor, ledarskap, lärande i organisationer, studie- och yrkesvägledning, hälsoperspektiv på lärande, lärande i högre utbildning samt livslångt lärande och personlig utveckling.

Våra forskare genomför kontinuerligt forskningsprojekt i nära samarbete med myndigheter, privata företag och civila organisationer. Vi genomför dessutom kontinuerligt på uppdrag utredningar, utvärderingar, expertstöd och föreläsningar för att möta behovet av forskningskompetens.

För oss innebär utredningar att vi använder vår forskningsexpertis för att allsidigt belysa en verksamhetsaktuell fråga och därefter sammanställa resultatet både muntligt och skriftligt på ett lättillgängligt sätt.

En utvärdering innebär en noggrann bedömning av en verksamhet och dess resultat. Sådana bedömningar kan ske i efterhand (effektutvärderingar och konsekvensbedömningar) eller i samband med att projektet genomförs (följeforskning och processbedömningar).

Många gånger efterfrågas ett individuellt expertstöd från våra forskare. Det kan till exempel handla om expertmedverkan för att förstärka ett pågående utvecklingsprojekt eller tillgången till forskningsbaserad ”second opinion” för att kvalitetssäkra en rapport. 

Ibland genomför vi också på uppdrag serier av utvalda föreläsningar som kan bidra med relevant forskningsfördjupning och som är paketerad på ändamålsenligt sätt för målgruppen.

Kontakt

För mer information kontakta Helena Rehn, telefon: 08-120 765 42, e-post: helena.rehn@edu.su.se eller maila: foucenter@su.se.

Forskningssamverkan vid Institutionen för pedagogik och didaktik

 

Samverkan för skolutveckling

Barn i en skolkorridor
Foto: Katja Kircher / Mostphotos

Samverkan för skolutveckling utgör en strategisk satsning för Institutionen för pedagogik och didaktik. Våra forskare samarbetar både nationellt och internationellt med andra forskare och lärosäten för att kunna ge ett heltäckande erbjudande när det gäller samverkan inom skolsektorn. Bland våra uppdragsgivare märks såväl de statliga skolmyndigheterna som både kommunala och fristående huvudmän, förskolor och skolor runt om i landet.

Vi genomför för närvarande skräddarsydda upplägg för ett flertal uppdragsgivare. Vi ansvarar också för Nationellt FOU-nätverk för skolverksamheter med stora utmaningar, Nationellt FOU-center Samverkan för bästa skola samt Nätverk för rektorer i skolor med stora utmaningar. Vi genomför dessutom rektorsutbildning och stödjer skolledningen på flera olika sätt samt har ett särskilt erbjudande till huvudmän när det gäller externt stöd till ett internt förbättringsarbete.

Skräddarsydda erbjudanden inom skolan

Våra skräddarsydda upplägg för samverkan för skolutveckling tas fram i dialog och utgår helt från uppdragsgivarens behov. Den gemensamma nämnaren för uppläggen är att de utgår från ett vetenskapligt förhållningssätt när det gäller skolutveckling och att de genomförs i nära samarbete med berörda personer i den aktuella verksamheten. 

Nationellt FOU-nätverk för skolverksamheter med stora utmaningar

Samverkan för bästa skola – Nationellt FOU-center 

Nätverk för rektorer i skolor med stora utmaningar

Rektorsutbildning och stöd till skolledningen

Kontakt

För mer information kontakta Martin Rogberg, verksamhetsansvarig samverkan för skolutveckling, telefon: 08-16 31 26, e-post: martin.rogberg@edu.su.se, eller mejla: foucenter@su.s

 

Samverka med våra studenter

atmosfär, Frescati, grupp, livsstil, student, Studenthuset
Studenter utanför Studenthuset campus Frescati. Foto Jens Olof Lasthein

Samarbete med studenter på Institutionen för pedagogik och didaktik kan vara ett utmärkt sätt att både utveckla din verksamhet och ge studenterna möjlighet att praktiskt tillämpa sina kunskaper. Vanliga former av samarbeten inkluderar praktik, projekt och examensarbeten. Studenterna kan bidra med sina aktuella kunskaper och färdigheter, samtidigt som du får möjlighet att profilera din organisation som en framtida arbetsgivare.

Examensarbete

Examensarbetet är ett moment i utbildningen där studenterna tillämpar sina kunskaper, får en akademisk bedömning och presenterar sina resultat. Beroende på utbildningens inriktning och nivå kan examensarbetet innebära att identifiera och analysera problem samt föreslå lösningar. Möjligheterna att genomföra examensarbeten i samarbete mellan dig och studenterna är omfattande. Examensarbetet genomförs ofta i slutet av utbildningen och pågår i 10–20 veckor, antingen under vår- eller höstterminen.

Praktik

Flera av institutionens program innehåller praktikmoment där studenter får inblick i en verksamhet. Utbildningsprogram som innehåller en eller flera praktikperioder:

Kandidatprogrammet Personal, arbete och organisation

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Kandidatprogram i pedagogik med inriktning ledarskap och kommunikation

Det är studentens ansvar att kontakta möjliga arbetsplatser och hitta en praktikplats. Institutionen bistår med kontakter där det är möjligt. Arbetsplatser som vill ta emot praktikanter är välkomna att höra av sig!

Praktik ingår också i Yrkeslärarprogrammet, VFU (verksamhetsförlagd utbildning). VFU-placeringar administreras av VFU-sekretariatet, Stockholms universitet.

Handledd professionspraktik inom Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Här finns information om de tre praktikperioderna som ingå i Studie- och yrkesvägledarprogrammet. Informationen riktar sig både till studenter och handledare.

Handledd professionspraktik inom Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Kontakt

Examensarbeten:
Anneli Öljarstrand, studierektor, e-post: anneli.oljarstrand@edu.su.se.

Praktiksamordnare:
Nathalie Pancetti, e-post: nathalie.pancetti@edu.su.se.
 

 

Tidigare student hos oss?

Har du studerat hos oss? Då är du en av våra alumner! Vi vill gärna hålla kontakten med dig som tidigare student vid Institutionen för pedagogik och didaktik. Följ oss gärna på våra sociala medier.

Linkedin
Facebook

Alumnporträtt

Är du intresserad av att bli intervjuad och berätta om dina erfarenheter som alumn? Vi vill gärna höra om hur dina studier har påverkat din karriär och hur din tid som student hos oss var. Vi söker tidigare studenter som vill dela med sig av sin resa i alumnporträtt för att inspirera våra nuvarande och framtida studenter.

Hör av dig till oss på: webb@edu.su.se.

 

Alumnnätverket vid Stockholms universitet

Om du läser eller har läst på Stockholms universitet är du en av våra alumner och kan bli medlem i vårt alumnnätverk. Detta ger dig möjlighet att hålla kontakt med universitetet och tidigare kursare samt fylla på med ny kunskap.  

Gå med i nätverket

Alumner från Stockholms universitet finns över hela världen, men framför allt finns de i kvar i Stockholmsområdet. Genom att gå med i alumnnätverket är det enkelt att skapa kontakter med andra alumner och hålla fortsatt kontakt med Stockholms universitet.

Här hittar du information om verksamheten, kalendarium, olika alumnprofiler och information om t.ex. karriär-/kompetensutveckling.

Gå med i alumnnätverket

Som medlem i Stockholms universitets alumnnätverk får du alumnnyhetsbrevet, inbjudningar till evenemang i staden/landet där du har registrerat att du bor samt erbjudanden att delta i diverse satsningar (t. ex. mentorskapsprogram, alumnintervjuer, gästföreläsningar, karriärdagar med mera).

 

Kontakt

Studierektor för uppdragsutbildning

Verksamhetsansvarig för samverkan för skolutveckling

På denna sida