35-årsjubileum för Berlinmurens fall och den Fredliga revolutionen
Torsdagen den 7 november bjöds den intresserade allmänheten in till ett jubileumsprogram med filmvisning och diskussioner för att uppmärksamma att det har gått 35 år sedan de fredliga protesterna i Östtyskland som ledde fram till Berlinmurens fall den 9 november 1989.
Programmet inleddes med ett föredrag på tyska av Corina Löwe från Linnéuniversitetet som forskar om barn- och ungdomslitteratur från DDR. I fokus för föredraget stod litterära skildringar av hemmet och bostaden, ett område som var centralt både under efterkrigstidens återuppbyggnad av samhället och även senare i Socialistiska enhetspartiets (SED) politik. Med hjälp av många textexempel kunde Corina även visa att många av de höghusområden som byggdes under DDR-tiden har gått från moderna och bekväma medelklassbostäder till sociala utanförskapsområden, vilket litteraturen speglar på ett ibland kritiskt, ibland ironiskt eller till och med humoristiskt sätt.
Därefter fortsatte programmet på Accelerator konsthall, där cirka 70 deltagare fick se filmen Sverige och DDR (tillgänglig på SVT Play) samt lyssna till en paneldiskussion på svenska och engelska med filmens regissör Claudia Gründer, journalisten Ingrid Thörnqvist och Tysklands ambassadör Christina Beinhoff. Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska, modererade samtalet. I filmen förekommer dels arkivmaterial som illustrerar olika aspekter av relationerna mellan Sverige och DDR, dels intervjuer med nu levande människor som på olika sätt berörts av kontakten mellan de båda länderna. Claudia Gründer förklarade inledningsvis vikten av att bearbeta olika delar av DDR:s historia, vilket också innebär att belysa och kanske omvärdera den roll som det neutrala Sverige spelade i den socialistiska regimens relationer med omvärlden.
En viktig person i detta sammanhang var den svenske ”privatdiplomaten” Carl Gustaf Svingel som under efterkrigstiden hjälpte ett antal människor att lämna DDR genom förhandlingar med SED-regimen. Ingrid Thörnqvist intervjuade Svingel under 1990-talet och berättade under panelsamtalet mer om de efterforskningar som hon har gjort för en nyutkommen bok om honom. Svingel var bland annat involverad när Christian Beinhoff, pappa till Tysklands nuvarande ambassadör Christina Beinhoff, fick möjlighet att resa ut ur DDR och leva tillsammans med sin maka och dotter i väst. Christina Beinhoff gav åhörarna på Accelerator en inblick i hur det var att växa upp i Västtyskland och varje år hälsa på sin fasters familj i Östtyskland.
Vid tiden för Berlinmurens fall och den Fredliga revolutionen var Ingrid Thörnqvist korrespondent för SVT i Berlin. Paneldeltagarna gav avslutningsvis sin syn på denna historiska händelse och hur den har format det Tyskland som finns idag där skiljelinjerna mellan öst och väst inte längre består av murar eller ståltråd, men tar sig tydliga uttryck genom ekonomiska och politiska skillnader.
Jubileumsprogrammet arrangerades av Avdelningen för tyska i samarbete med Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) och forskarnätverket Språk och makt.
Senast uppdaterad: 27 november 2024
Sidansvarig: Avdelningen för tyska