Institutionens krisplan

Denna krisplan är tänkt att användas då en eller flera medarbetare och/eller hela institutionen eller student/studenter har drabbats av en kris. Det kan gälla plötsligt dödsfall, sjukdomsfall, olycksfall, våld eller hot om våld, brand, terroristdåd m.m. Det kan också handla om allvarlig händelse som drabbar andra delar av Stockholms universitet och som får inverkan på institutionens verksamhet och/eller dess personal.

Vid en kris är prioriteringen alltid följande:

  1. Rädda liv
  2. Larma
  3. Omhänderta drabbade.

Universitetes centrala krisinformation till studenter/allmänheten

Universitetets centrala krisinformation till anställda

 

I den akuta fasen är det viktigt att…

  • Stanna upp
  • Tänka
  • Agera
  • Lösa problemen ett i taget
  • Ta hjälp av andra i din närhet.

Vid hjärtstillestånd gäller det att så fort som möjligt få igång hjärtat. Hjärnan klarar sig bara i några få minuter utan syre innan hjärnskador börjar uppstå.

Hjärtstartare närmast institutionen: Södra huset E, våningsplan 3, centraltrapphuset.

Hjärtstartare finns på flera ställen. Se listan på Stockholms universitets centrala webbsida.

Hjärtstartaren är placerad i ett larmat skåp. När man öppnar dörren larmar skåpet till personal på Sektionen för säkerhet samt väktaren som är utbildade i D-HLR.

Utöver ovanstående bör även följande åtgärder vidtas:

  • Spärra av för att ge drabbade lugn och ro.
  • Underlätta polisens/räddningstjänstens arbete genom att inte ändra på något.
  • Gör det enkelt för räddningstjänsten att hitta fram till platsen. Möt gärna upp och visa vägen.
  • Be alla vittnen till händelsen att stanna kvar tills polis har anlänt.
  • Informera snarast väktare, prefekt/chef och Sektionen för säkerhet (Sfs).
  • Kontakta Säkerhetsavdelningen och/eller Personalavdelningen för stöd och råd.
 

Efter akuta insatser, eller om akuta insatser inte krävs

Kontakta Sektionen för säkerhet (en underavdelning till Fastighetsavdelningen) för stöd och råd, telefonnummer nedan. Rådgör med företagshälsovården (Feelgood) om eventuella insatser för att stödja personalen.

Informera

Informera först de närmast drabbade, sedan resten av personalen. Pärm med uppgifter om närmast anhörig finns i E561. Om det inte redan är gjort skall vid behov universitetsledningen informeras.

Information är tänkt att motverka rykten. Samma information skall ges oavsett vem som ger den eller till vem. Allt annat orsakar endast förvirring. Det är därför av största vikt att all information ges av en person eller att de som ger information har pratat sig samman innan informationen ges.

Informera media vid behov

Det är bäst om en person utses till att sköta all extern information och att alla hänvisar till den personen.

Telefonlista

Kontakta i första hand prefekten, i andra hand stf prefekt o.s.v. nedåt i listan:

Prefekt Heidi Grönstrand 08-16 21 09
Stf prefekt Christine Becker 08-16 35 19
Administrativ chef Torun Gille West 08-16 35 18
Skyddsombud, plan 4 Fredrik Dufwa 073-6391801
Skyddsombud, plan 5     Lilita Zalkalns 08-16 46 09

 

Arbetsplatsolyckor som medfört allvarliga personskador eller dödsfall ska utan dröjsmål anmälas till Arbetsmiljöverket. Samma skyldighet gäller om flera personer drabbats och vid tillbud som har inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Brott ska vidare alltid rapporteras i SAMIR (länk till de olika ingångarna ligger i listan till höger).

 

Viktiga telefonnummer

SOS Alarm 112
Väktare (dagtid) 08-16 22 16
Väktare (dygnet runt) 08-16 42 00

 

Sektionen för säkerhet

Säkerhetssamordnare Jan Ekström 08-16 35 45
Säkerhetssamordnare Thomas Hårberg 08-16 10 25
Företagshälsovården Feelgood 08-676 82 00

 

 

Lärarens roll i undervisningslokalen

Det är viktigt att komma ihåg att i en krissituation är det lärarens skyldighet att i möjligaste mån hjälpa till och leda. Det sista en lärare bör göra vid en krissituation är att förbli passiv. En passiv lärare leder lätt till passiva studenter, vilket i slutändan kan leda till att inga eller fel åtgärder vidtas. Vid en krissituation är det första beslut som behöver fattas huruvida hjälp ska tillkallas. Om det behövs, kalla själv på hjälp eller be någon av studenterna att göra det. Vid allvarligare sjukdomsfall kan det vara klokt att släppa iväg övriga studenter för att få lugn och ro i lokalen men innan detta görs kan det vara en bra idé att fråga om någon av studenterna har sjukvårdsutbildning och kan hjälpa till.

 

Vad gör jag om…

 …en anställd eller student har dött på campus?

  1. Informera Sektionen för säkerhet, prefekt och dekan. Sektionen för säkerhet tar därefter kontakt med övriga berörda.
  2. Kommunikationschef meddelar telefonväxeln att endast prefekt och kommunikationschef svarar på frågor från media.
  3. Om dödsfallet är orsakat av olycksfall, informera Arbetsmiljöverket i Stockholm. Detta avser både studenter och anställda. Du kan även göra en anmälan direkt i Samir.
  4. Samla berörd personal och/eller studenter och informera om vad som inträffat. Bedöm och erbjud berörda personer i behov av hjälp/stöd sådana insatser. Dessa förmedlas genom Personalavdelningen eller Studenthälsan. Lyssna aktivt och var lyhörd för individers olika behov.
  5. Information till anhöriga lämnas alltid i normalfallet av polis eller den läkare som konstaterat dödsfallet. Om så inte sker kan församlingspräst, distriktssköterska eller annan resursperson överlämna dödsbudet. Vid tveksamhet kontakta Personalavdelningen. OBS! Dödsbud ska aldrig lämnas av anställd!
  6. Se över arbetssituationen och bedöm vilka åtgärder som måste vidtas i ett första skede för att verksamheten ska kunna fungera tillfredsställande.
  7. Håll kontakt med anhöriga. Om någon arbetskamrat/student var närvarande vid dödsfallet, erbjud anhöriga att få träffa honom/henne. Var dock här mycket observant på och försök bedöma om arbetskamraten/studenten kan genomföra ett sådant möte utan att själv ta skada av detta. Vid tveksamhet kontakta Studenthälsan eller företagshälsovården för råd.
  8. Lyssna om det finns några speciella frågor kring det inträffade samt vilka önskemål det finns inför att hedra den bortgångne.
  9. Om det inte finns några speciella önskemål från familjens sida hedras den bortgångne vid jordfästningen med en krans med band i Stockholms universitets färg. Du som chef ombesörjer beställning och leverans av kransen. Du bör också närvara vid begravningsakten. Vem eller vilka övriga som deltar kan bara avgöras av varje enskild person om inte de anhöriga avböjt kondoleans. Om det är en anställd som avlidit, berätta också att Personalavdelningen kommer att ta kontakt för att informera om pension, försäkringar m.m. Eventuellt måste Du som chef i detta fall även be någon anhörig komma till arbetsplatsen för att ta vara på den avlidnes personliga tillhörigheter.
  10. Prefekt/dekanus (motsv.) fattar beslut om den bortgångna ska hedras med en minnesstund.
  11. Kontakta IT-avdelningen så att den anställdes personuppgifter tas bort från mailfunktionen och SUKAT.

…anställd eller student drabbas av svårare olycka på campus?

  1. Informera Sektionen för säkerhet, prefekt (motsv) och dekan. Säkerhetschef tar därefter erforderliga kontakter med övriga berörda.
  2. Kommunikationschef (Humfak) meddelar telefonväxeln att endast prefekt och kommunikationschef svarar på frågor från media.
  3. Se till att någon så fort som möjligt kallar berörd personal och/eller studenter för information.
  4. Prefekt informerar de anhöriga vad som inträffat. Personalavdelningen kan här bistå.
  5.  Samla berörd personal och/eller studenter och informera om vad som inträffat.
  6. Om skadan är orsakat av olycksfall, informera Arbetsmiljöverket i Stockholm. Du kan även göra en anmälan direkt i Samir.
  7. Meddela växel att inkommande samtal till den skadade ska hänvisas eller stäng av personens telefon för inkommande samtal.
  8. Se över arbetssituationen och bedöm vilka åtgärder som måste vidtas i ett första skede för att verksamheten ska kunna fungera tillfredsställande.

…jag har blivit utsatt för ett brott inom Stockholms universitets campusområden?

Är det akut och gärningsmannen finns i närheten, ring polisen 112. Vid något mindre akuta fall kan du välja att ringa till campus väktare. Om det finns möjlighet, notera hur personen är klädd, längd, kroppsbyggnad, bar personen på något, andra kännetecken. Om ärendet ej är akut kontakta Sektionen för säkerhet (Sfs) för att få stöd och hjälp. Sfs hjälper även till att upprätta polisanmälan och kontakt med polis.

…jag vill få tag i väktare på kvällar, nätter och helger?

Ring 08-16 42 00.

…om en student stör undervisningen?

Du som lärare har rätt att be studenten lämna salen. Vägrar studenten, ring väktare (08-16 22 16, kvällstid 08-16 42 00). Händelsen ska anmälas till prefekten som i sin tur anmäler det till disciplinnämnden för åtgärd.

…om en student verkar må psykiskt dåligt?

Hänvisa till Studenthälsan.

På denna sida