Barn och ungdomsvård och Äldreomsorg är några exempel på forskningsämnen vid Institutionen för socialt arbete. Här hittar du mer information om dem alla.
Läs om Substansbruksgruppen (SUG) och institutionens många andra forskargrupper. Du kan också hitta vidare till olika forskningsprojekt samt till forskarnas egna profilsidor.
Här hittar du kontaktinformation till våra forskare.
Publikationer vid Institutionen för socialt arbete
Sök bland institutionens publikationer.
Nationella forskarskolan i socialt arbete
Den nationella forskarskolan i socialt arbete är ett nätverk där 14 svenska universitet ingår. Genom samverkan vill vi stärka och förbättra forskarutbildning och forskning i socialt arbete.
Den 2 oktober släpptes Jämställdhetsmyndighetens rapport "När barn tvingas ta ansvar för sitt eget skydd", som är en del av myndighetens uppdrag att kartlägga och sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck när barn förs utomlands. En av forskarna som bidragit med en delrapport i regeringsuppdraget är Hanna Linell, socionom och lektor vid Institutionen för socialt arbete.
Fem handläggare på Älvsbyns kommun har stängts av efter att det framkommit stora brister i myndighetsutövningen vid omhändertagandet av tre barn. De avstängda handläggarna som pekas ut som obehöriga har social omsorgsexamen från Luleå tekniska universitet. Stefan Wiklund, professor och prefekt vid Institutionen för socialt arbete, intervjuas av Piteå tidning om ärendet som nu utreds av Älvsbyns kommun.
Inom social barn- och ungdomsvård är de anställda en nyckelaktör för att ge omsorg och behandling. Uppdraget är inte enkelt, eftersom problematiken kan variera och många av de unga dessutom har en komplex problematik.
Palle Storm, forskare vid institutionen för socialt arbete, diskuterar i en nyutkommen artikel hur stereotyper kring kön och ras, liksom könsspecifik rasism, ges och får betydelse inom äldreomsorgen.
Det finns en begränsad kunskap om personalen som arbetar inom den sociala barnavården, så som på HVB- och SiS-hem. Forskarna David Pålsson, Peter Andersson, Emelie Shanks och Stefan Viklund har undersökt hur kompetensen inom den sociala barnavården sett ut mellan 2008–2020.
The British Journal of Social Work är den ledande tidskriften för akademiskt socialt arbete i Storbritannien. I maj 2023 släpptes ett specialnummer med fokus på levd erfarenhet där några av våra medarbetare på institutionen medverkar som skribenter och gästredaktörer.
Den 9 juni hölls vid vår institution ett seminarium där medling vid brott i Sverige presenterades för en delegation med 26 personer, i huvudsak fakultetsmedlemmar, studenter och doktorander i kriminologi och straffrätt från Sonoma State University i Kalifornien.
Den senaste tiden har det varit massiv mediebevakning av gängrelaterad kriminalitet i ”utsatta områden” i Sverige. Politiker har skyllt på den illegala droghandeln utan att ifrågasätta landets narkotikapolitik. Forskarna Mats Ekendahl, Josefin Månsson och Patrik Karlsson har analyserat hur cannabis beskrivs och ges mening i svenska tidningsartiklar som nämner både organiserad brottslighet och cannabis.
Genom en etnografisk studie av en behandlingsgrupp inom socialtjänsten för män som varit våldsamma mot sina kvinnliga partners, har Mira Sörmark försök förstå hur männen själva berättar om våldet. Mira Sörmark är forskare inom socialt arbete vid Stockholms universitet.
Skolfrånvaro är en utmaning i många länder. Få studier har dock undersökt skillnader mellan olika länder och hur dessa kan förstås. Detta beror framförallt på avsaknad av gemensamma definitioner och jämförbar statistik. I en aktuell studie har en rad forskare från Stockholms och Uppsala universitet sett på om det går att använda data från de så kallade PISA-studierna.
När en människa utsätts för våld händer det saker med henne, även i de fall som det ingår i ens arbetsuppgifter att hantera våld. Men vad händer när det finns outtalade regler om vad man får känna? Detta är något som studerats av Peter Andersson, forskare vid institutionen för socialt arbete.
Ideella verksamheters stöd, och anonymiteten de erbjuder, spelar en viktig roll för unga i våldsamma relationer. Det menar Sibel Korkmaz, en av forskarna bakom en ny rapport om våld i ungas partnerrelationer.
Du är 15 år gammal och kan inte längre bo med din familj. Var kommer du bli placerad? Får du gå kvar i samma skola? Och hur blir det med fotbollsträningarna? Ny forskning visar hur unga kan bli mer delaktiga i beslut som rör deras liv.
Manipulerade filmklipp eller bilder som tillkommit genom avancerad maskininlärning är ett fenomen som har funnits på internet de senaste åren. De kallas deep fakes och är ofta så skickligt gjorda att de ser ut som äkta. Vad finns det för utmaningar med fenomenet? Går det att lära sig att se vilka klipp som är falska?
I västvärlden blir skilsmässor senare i livet alltmer vanligt. Trots det är de äldres skilsmässor ganska osynliga i forskningen, både i forskning om äldre och i forskning om skilsmässor. Men det verkar vara dags för en förändring.
Jennie Moberg, doktorand vid Institutionen för socialt arbete, har tillsammans med Ulla-Karin Schön publicerat en artikel om vilka erfarenheter personal i barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholm har avseende implementeringen av metoden ”självvald inläggning” för unga mellan 13–17 år.
Den femåriga pojkens tragiska död bör ligga till grund för en diskussion inte enbart om enskilda anställdas ansvar – utan även om vilket ansvar staten och ägare av privata företag har för HVB-vården.
En rad forskare vid Stockholms universitet har i Dagens Nyheter skrivit en debattartikel där de visar på problem med Tidöavtalet. Bland annat anges i detta avtal att fler barn ska tvångsomhändertas och ungdomsfängelser ska inrättas. Regeringen vill även utreda en sänkning av straffmyndighetsåldern.
Marie Sallnäs har under lång tid varit en av institutionens forskare inom barn- och ungdomsvårdsområdet. Nu är hon så smått på väg att gå i pension, och vi ville passa på att få veta mer om henne.
Många forskare har försökt förstå substansbrukares sug efter droger, men det som saknats är en gemensam definition av begreppet. Därför har Josefin Månsson, Mats Ekendahl, Patrik Karlsson och Karin Heimdahl Vepsä givit sig in på att utforska vad sug efter droger innebär.
Hur värnas rättigheter för barn och unga med otrygga hemförhållanden eller under flykt? Det är några frågor för Stockholms barnrättscentrum. Nu planerar forskarna att ta sig an ett nytt område – ”Förortsrätt”, lagstiftning och andra åtgärder som främst riktar in sig på barn och unga i utsatta förorter.
Kriminella karriärer från adolescensen till pensionsåldern bland individer med erfarenhet av samhällsvård: förekomst, mönster och intergenerationella samband.
Stina Michelson har pratat med barn och unga som varit med om svåra familjesituationer, med föräldrars missbruk, psykisk sjukdom och vanvård. I den här artikeln analyserar hon deras berättelser om sig själva.
Införandet av legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorn har ytterligare aktualiserat behovet av kunskapsutveckling om socialt arbete i hälso- och sjukvård. Kunskap och utbildning är ett viktigt inslag i socionomers individuella professionalisering.
I slutet av september hyllades bildning och kunskap i Stockholms stadshus när Stockholms universitet uppmärksammade nyblivna doktorer och nya professorer vid två installations- och promotionshögtider. Dessutom promoverades jubeldoktorer och det pedagogiska priset Årets lärare delades ut.
Att vara studentambassadör innebär att ha ett flexibelt, meriterande och avlönat extrajobb som går utmärkt att kombinera med studier. Just nu pågår rekrytering inför 2023.
Marie Sallnäs och Tommy Lundström, båda forskare vid institutionen för socialt arbete, har utsetts till hedersstipendiater 2022. Bakom utnämningen står Centralförbundet för socialt arbete (CSA).
David Pålsson har tillsammans med kollegor i Norge, Finland och Danmark publicerat en artikel om tillståndsprövning av privata hem för vård eller boende (HVB).
Antalet barn med neuropsykiatriska diagnoser har ökat explosionsartat. En del menar att den främsta orsaken är skolan och dess höga kunskapskrav. Denna hypotes är dock missvisande, skriver Lasse Mattila, Alain Topor och Fanny Marell.
Socionomer är en yrkesgrupp med en rad viktiga funktioner och positioner i samhället. Ända sedan 1921 har de utbildat sig med samma syfte – att ge hjälp och stöd till andra människor och bidra till förändring.
Den 16 mars var det dags för del fem i webbinarie-serien om forskning i socialt arbete – den här gången på temat äldreomsorg. Prekära arbetsvillkor i den svenska hemtjänsten samt äldreomsorger och social ojämlikhet i de nordiska länderna var några av dagens ämnen.