Intervju med Lena Hübner om socionomutbildningen

Lena Hübner gick socionomutbildningen för 34 år sedan. Hon har därefter hunnit vara forskare, lärare, studierektor och prefekt. Här svarar hon på frågor om socionomutbildningen!

Lena Hübner. Foto: Eva Dalin

Det är Centralförbundet för socialt arbete, CSA, som har sammanställt frågorna till Lena Hübner. Här kommer ett litet smakprov:

Hur skulle du beskriva socionomutbildningen?
– Det är en bred samhällsvetenskaplig utbildning, som ger kunskap både om samhället och om individer och grupper. Den ger också en god grund att stå på när det gäller lagstiftning, särskilt socialrätt.  Det är en väldigt populär utbildning och strax över 2 000 socionomer examineras varje år. I Stockholm har vi i snitt tre, fyra sökande till varje plats och det är väldigt roligt!

Vad bör en välutbildad socionom kunna i dagens och framtidens samhälle?
– Socionomer behöver förstå (både på individnivå och strukturellt) hur det kommer sig att vissa människor faller utanför trygghetssystemen. De ska också kunna bemöta människor respektfullt och empatiskt.

Vad skiljer forskningen idag från hur den var?
– Gösta Bagge, som var med från starten, var nationalekonom, och det har hela tiden funnits forskning i närliggande ämnen inom utbildningarna. Men det var först 1977 som socialt arbete blev ett universitetsämne i Sverige så det är ett ganska nytt forskningsområde.

Läs hela intervju med Lena här!