Skillnad mellan kandidatexamen och socionomexamen

Många undrar över skillnaden mellan kandidatexamen och socionomexamen, och vilken av dem man ska ta ut. Här får du svar.

En kandidatexamen kräver inte lika mycket som en socionomexamen. Socionomexamen är en yrkesexamen, medan kandidatexamen är en grundläggande akademisk examen som bara kräver att du gått termin 1-6 på socionomprogrammet. För att kunna kalla dig för socionom behöver du ha en full socionomexamen.

 

Ska jag ta ut båda och varför kan det behövas?

Du kan ta ut båda dessa examina och egentligen spelar det ingen roll i vilken ordning du tar ut dem. Men vi rekommenderar att du tar ut din kandidatexamen i socialt arbete efter att du är godkänd på din kandidatuppsats och är färdig med alla dina kurser på terminerna 1-6. Du kan sedan ta ut en socionomexamen när du är godkänd på alla masterkurserna på termin 7 och alltså har 30hp på avancerad nivå. 

Om du skulle vilja söka till masterprogrammet i socialt arbete kan det vara bra att ha tagit ut även en kandidatexamen. Det beror på att man behöver en kandidatexamen för att vara behörig till masterprogrammet.

Ett annat skäl till att det kan vara bra att ha tagit ut sin kandidatexamen är att den dag du vill ta en ut en masterexamen efter att ha gått masterprogrammet, så blir det tydligt för examensenheten att de kurser du gick på termin 7 inte ingått i din kandidatexamen, och då kan dina 30hp från termin 7 tillåtas att ingå i en masterexamen.

Ansökan om examen gör du via student.ladok.se  

Gå tillbaks till sidan med information om hur du ansöker om examen i socialt arbete

Läs mer om att ansöka om examen hos centrala examensenheten

 

Kontakt

Studievägledning för termin 5-7 på socionomprogrammet samt kurser och program på avancerad nivå
På denna sida