Handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utomlands

Att förlägga en del av din socionomutbildning utomlands kan vara utmanande och lärorikt. Som student vid institutionen för socialt arbete har du möjlighet att göra din verksamhetsförlagda utbildning i ett annat land. Det sker under 14 veckor på termin 5 och motsvarar 22,5 hp.

Som regel behöver du vara kunnig i majoritetsspråket av det landet som du vill göra din verksamhetsförlagda utbildning i då det sociala arbetet oftast bedrivs på landets språk.

Vi kommer att publicera aktuell information och eventuella utlysningar av möjliga VFU-platser utomlands på Athena-sidan för termin 4.

Det finns några samarbeten för VFU i Europa du kan ansöka om. Du har också möjlighet att söka en söka egen VFU-plats inom länder som ingår Erasmus+ programmet. Det krävs då ett Erasmusavtal mellan dig, Institutionen för socialt arbete och verksamheten för att du ska kunna göra din VFU utomlands. Du kan ansöka om ett Erasmusstipendium.

OBS! Det är först efter att VFU-samordnarna har godkänt den tilltänka VFU-platsen som en Erasmusansökan kan göras. Platsen skall uppfylla samma krav som en VFU-plats inom Sverige.

Läs mer om Erasmus+

Läs mer om att göra praktik utomlands via Erasmus+

Institutionen för socialt arbete har ett samarbete utanför Europa i Indien som heter Sweden – India – project (Swindia) som kan ta emot flera studenter varje termin. Här kan Erasmusstipendiet inte sökas. 

Läs mer om det på Swindia-projektets hemsida

 

Var i fas med dina studier!

För att kunna inleda arbetet med din VFU utomlands behöver du vara i fas med dina studier. Du skall vara behörig till kursen Socialt arbete 5a, 22,5hp, i god tid innan terminsstarten för termin 5. Du ska alltså ha godkänt betyg på dina tidigare kurser på terminerna 1-3 samt i 15hp på delkurser från fjärde terminen.

 

När ska du söka?

Studenter som är intresserade av att förlägga sin VFU utomlands bokar ett möte med VFU-samordnaren via tidsbokningslistan på Athena termin 4 i god tid innan sista ansökningsdatumet. Länkar till ansökningsblanketter finns på Athena och de öppnas först efter studentinformationen som äger rum i början på termin 4. Skriv ”intresse - utland” efter ditt namn i listan.

Sista ansökningsdatum inför VFU på höstterminen 2024: 20 februari 2024.

 

Du behöver hålla koll på din tänkta vistelseort

Du som har beviljats att genomföra din VFU utomlands får vara beredd på ändrade förutsättningar för dina studier, och i värsta fall att resan och VFU:n inte kan bli av. Det är mycket som händer i världen som kan påverka förutsättningarna för att göra praktik i ett annat land.

Du som vill åka på VFU utomlands har också ett stort ansvar att hålla dig underrättad om vilka regler och förhållningsorder som gäller på den valda vistelseorten du kommer till, samt vilka försäkringsvillkor som kommer att gälla.

 

Utbyt erfarenheter med andra studenter

När du kommer tillbaka från din VFU utomlands ser vi gärna att du kan dela med dig av dina erfarenheter till andra studenter. Vill du förbereda dig själv på hur det kan kännas att vara student utomlands kan vi hjälpa dig att få kontakt med institutionens inkommande utbytesstudenter som studerar socialt arbete i ett annat land.

 

Kontakt

På denna sida