Behörighet och antagning - vanliga frågor från studenter

Här har vi samlat svar på studenters vanliga frågor om behörighet och antagning till studievägledarna. Titta gärna här innan du kontaktar en studievägledare - det kan tänkas att du får svar här nu på en gång.

Eftersom det är många som vill studera socialt arbete är det inte helt lätt att komma in på utbildningen. Dels behöver man ha studerat på gymnasiet eller liknande för att komma in, och dels behöver man ha goda betyg från de tidigare studierna eller bra resultat från högskoleprovet.

 

Behörighet på olika nivåer

För att klara av utbildningen krävs att man har behörighet att gå den. Behörighetskraven är ställda med tanken att den som uppfyller dem också ska ha rimliga förutsättningar att klara av utbildningen.

För socionomprogrammet gäller också att man behöver ha klarat av vissa av de tidigare delarna av utbildningen för att vara behörig att fortsätta läsa programmet. Det beror på att kurserna delvis bygger på varandra, vilket gör att det vore svårt att klara de senare kurserna om man inte har tillgodogjort sig innehållet i de tidigare kurserna.

 

Vilken behörighet ska jag ha för att komma in på socionomutbildningen? Svaret på den här frågan hittar du i utbildningsplanen för programmet, och den hittar du i utbildningskatalogen.

Gå till utbildningskatalogen

Hur vet jag om mina betyg från KOMVUX/mina utländska gymnasiebetyg ger grundläggande behörighet? För att få veta om dina betyg ger grundläggande behörighet ska du prata med Antagningsenheten eller antagning.se. 

Antagningsenheten

antagning.se

Tänk om mina gymnasiebetyg inte räcker till att bli antagen på socionomprogrammet? Är du orolig att dina betyg inte räcker, eller om du inte uppfyller behörighetskraven kan du läsa upp dina betyg via KOMVUX. På KOMVUX kan du också läsa de ämnen som krävs för att ge dig särskild behörighet.

Läs mer om de olika behörighetskraven

Du kan även förbättra dina chanser att bli antagen till socionomprogrammet genom att göra högskoleprovet. Hos oss antas en tredjedel via poäng på högskoleprov.

Läs mer om högskoleprovet

Förbättrar jag mina chanser att komma in på socionomprogrammet om jag läser fristående kurser och har högskolepoäng sedan tidigare? Nej, det har ingen betydelse för om du ska få börja utbildningen eller inte. Däremot kan du - om du blir antagen - ansöka om att få tillgodräkna dig kurser som motsvarar innehållet på socionomprogrammet. 

Läs mer om tillgodräknande av tidigare studier

 

För att få fortsätta läsa på socionomprogrammet behöver du ha tagit ett visst antal poäng och klarat av en del kurser på föregående termin. Behörigheten och förkunskapskraven för att gå vidare till ny termin/ny kurs inom programmet hittar du i kursplanen för kursen.

För flertalet kurser är behörigheten att ha blivit godkänd på 22,5 hp på före­gående termins kurs det vill säga i princip 75% oftast bestående av tre av fyra delkurser. Förkunskapskravet kan i vissa fall innebära att de 22,5 poängen ska inkludera godkänt re­sultat i en specifik delkurs.

Förkunskapskravet ska vara uppfyllt senast tre veckor in på den nya kursen. Om du inte är behörig vid kursstart kan du inte registrera dig på kursen. Du får delta i undervisningen under terminens första tre veckor om du väntar på resultat från tentamen som gjorts alldeles innan kursen startade. Efter tre veckor görs en behörighetsbedömning som visar om du är behörig eller inte. Har du blivit behörig kan du registreras via kontakt med studieadministratören.

Kontakta studievägledningen för planering av din studier om du inte kommer kunna uppfylla villkoren för behörigheten.

För att se vad som gäller specifikt för den termin som du går på ska du titta i kurskatalogens information om de olika kurserna. Du hittar länkar till dem här nedan:

Socialt arbete 2: Socialpolitik och rättsliga grunder, 30 hp (kurskod SU2H18)

Socialt arbete 3: Forskningsmetod, 30 hp (kurskod SU3H18)

Socialt arbete 4: Vetenskapliga perspektiv på sociala processer, 30 hp (kurskod SU4H18)

Socialt arbete 5a: Handledd verksamhetsförlagd utbildning, 22.5 hp (kurskod SU5A17)

Socialt arbete 5b: Verksamhetsfältet - perspektiv och färdigheter, 7.5 hp (kurskod SU5B17)

Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete, 30 hp (kurskod SUARB6)

 

Behörigheten för att läsa på avancerad nivå beror på om det är ett program eller enstaka kurser som du vill läsa.

För att gå masterprogrammet måste du ha läst Socionomprogrammet eller ha en kandidatexamen. I den examen måste det ingått minst 90 hp i ämnet socialt arbete. Masterprogrammet i socialt arbete förutsätter alltså tidigare studier på grundläggande eller avancerad nivå i ämnet socialt arbete.

Information om behörighet och ansökning till masterprogram i socialt arbete

För att gå fristående kurser på avancerad nivå behöver du inte ha läst 90 hp i ämnet socialt arbete. Du hittar information om behörighetskrav i de fristående kursernas kursplaner. Dem hittar du i kurskatalogen. 

Länkar till de avancerade kurserna i kurskatalogen

 

Det som är speciellt när det gäller forskarutbildningen, och villkor för att kunna antas till denna, är att finansiering redan ska finnas för doktorandtid/forskningsprojektet. Det betyder att forskarutbildningen inte går att söka via antagning.se.

Istället är det så att när finansiering av en doktorandtjänst finns på institutionen, tex när en etablerad forskare vid institutionen fått forskningsanslag, så annonseras tjänsten ut (att bli doktorand). Annonseringen brukar ske på både SU:s hemsida (lediga tjänster) och på vår institutions egen hemsida. Intresserade får sedan söka doktorandtjänsten och den som sedan blir uttagen/anställd genomgår en intern sökningsprocedur för att bli antagen till forskarutbildningen.

Läs mer om forskarutbildningen

 

För att få veta vad som gäller de utbildningar som inte tagits upp här ovan ska du gå till sidan Våra utbildningar, där du hittar information om behörighetskrav för exempelvis psykoterapiutbildning.

Gå till våra utbildningar

 

Kontakt

Studievägledning för termin 5-7 på socionomprogrammet samt kurser och program på avancerad nivå
På denna sida