Om tillgodräknande av tidigare studier

Om du tidigare läst kurser som motsvarar de som finns i det utbildningsprogram som du går, så kan du få tillgodoräkna dig dem. Ibland kan även tidigare yrkeserfarenhet som tillgodoräknas.

Det är studierektor vid din nya institution som avgör om dina tidigare studier är tillräckliga för att kunna tillgodoräknas på programmet, men du ansöker om det hos studievägledarna. 

 

Rätten att tillgodoräkna sig tidigare studier regleras i högskoleförordningen (SFS 1993:100). Villkoret för att en ansökan om tillgodoräknande ska behandlas är att den sökande är antagen till och bedriver studier vid universitetet. Ett beslut om tillgodoräknande gäller enbart vid det lärosäte där beslutet fattats.

Det ska alltid göras en individuell prövning av studentens ansökan om tillgodoräknande (se beslut av Överklagandenämnden för högskolans 2014-05-16, reg.nr 241-248-14). Beslut om tillgodoräknande av svensk eller utländsk utbildning är myndighetsutövning mot enskild vilket innebär att bestämda rutiner ska följas vid handläggning av ärendena för att upprätthålla rättssäkerhet och lika behandling.

Ett tillgodoräknande kan gälla en delkurs eller en större del av program t ex fullgjord vid annat universitet eller högskola samt annan utbildning (än grundläggande högskoleutbildning) och/eller yrkesverksamhet. Beslut om tillgodoräknande fattas av studierektor enligt delegation från Institutionsstyrelsen.  Ansökan lämnas till studievägledare som bereder ärendet innan det lämnas för beslut.

För att en ansökan om tillgodoräknande av tidigare högskoleutbildning ska kunna prövas ska den sökande dokumentera att hon/han har examinerats i kurs med minst godkänt resultat. Följande dokument ska bifogas ansökan om tillgodoräknande: Kursplan, inklusive litteraturlista från den termin då aktuell kurs/aktuella kurser lästes. Vidimerade kopior av kursbevis/studieintyg. Originalhandlingar och eventuell ytterligare dokumentation ska uppvisas på begäran av högskolan om det behövs för ärendets fortsatta handläggning.

Om du istället önskar få annan utbildning (än grundläggande högskoleutbildning) och/eller yrkesverksamhet prövad för tillgodoräknande ska i ansökan utförligt beskriva den utbildning och de kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet. Beskrivningarna ska så långt det är möjligt styrkas med intyg, betyg eller liknande och/eller genom prövning utifrån metod som respektive institution beslutar om. Enligt Sveriges universitets -och högskoleförbunds (SUHF) rekommendationer ska tillgodoräknandet inte påverkas av hur yrkeserfarenheterna har inhämtats (t.ex. genom vikariat, praktik, deltidstjänstgöring). När tillgodoräknandet grundar sig på yrkeserfarenhet/annan utbildning ska följande handlingar bifogas (så långt det är möjligt):

  • Arbetsgivarintyg innehållande arbetets omfattning i tid. Beskrivning av arbetsuppgifter.
  • Referens till närmaste chef.
  • Beslut/förhandsbesked om reell kompetens (i förekommande fall).
  • Arbetsbetyg innehållande arbetsgivarens omdömen om arbetstagaren.
  • Beskrivning av arbetsgivaren (företaget).

Sökanden ska på begäran komplettera med de dokument som bedöms behövas för att ansökan ska kunna handläggas.

Tänk också på att institutionen inrapporterar tillgodoräknade poäng till studiedokumentations- systemet Ladok och att dessa tillgodoräknade poäng inte räknas med i antalet poäng du presterar under terminen. Detta kan påverka rätten till studiemedel.

 

Om du antas till socionomutbildningen har du möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier med hänvisning till din utbildning. Det kan innebära att delar av din utbildning kan tillgodoräknas och att du på så sätt kan förkorta socionomutbildningen. Även utbytesstudier med Learning Agreement kan i vissa fall tillgodoräknas.

Kravet för ett tillgodoräknande är att kurserna överensstämmer till innehåll, omfattning och nivå. För en bedömning behöver man uppvisa studieintyg på godkända kurser, kursplaner och litteraturlistor.

Vi gör inga förhandsbedömningar av vad som du kan tänkas få tillgodoräkna dig, utan din ansökan om tillgodoräknande behandlas och bedöms när du väl är antagen till ett socionomprogram hos oss. Detta då denna utredning är omfattande och tidskrävande.

 

Undantaget masteruppsatsen kan samtliga valbara kurser (60hp) på avancerad nivå i ämnet socialt arbete och de obligatoriska kurserna i vetenskapsteori och forskningsmetod (30hp) läsas i förväg, innan man blivit antagen till masterprogrammet och sedan inkluderas i masterexamen. Man måste vara antagen till programmet för att genom en intern antagningsprocess bli inregistrerad på kursen ”självständigt arbete, 30hp” (Masteruppsatsen).

Av de valbara kurserna om sammanlagt 60hp på masterprogrammet, ska 30hp bestå av kurser inom institutionens (för socialt arbete, Stockholms universitet) utbud av kurser i socialt arbete på avancerad nivå. De övriga 30hp KAN läsas på andra institutioner och lärosäten under förutsättning att de är relevanta för socialt arbete.

 

Du kan alltid ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier eller yrkeserfarenhet (reell kompetens), om du redan har kunskaper som motsvarar det som du läser inom socionomutbildningen, masterprogrammet eller fristående kurs. Det är studierektor som fattar beslut i tillgodofrågor.

I samtliga bedömningar tas hänsyn till utbildningen som helhet enligt fastställd utbildningsplan och för tillgodoräknande prövas om tidigare studier motsvarar specifika mål i aktuell kursplan.

OBS! Tillgodoräknanden är inte CSN-grundande. Tänk på att högskolepoängen för kurs/delkurs som eventuellt blir tillgodoräknad inte ger studiemedel hos CSN. Exempel: om delkurs som tillgodoräknats är på 7,5hp ges studiemedel för 22,5hp under en termin

Välkommen att kontakta studievägledningen för mer information.

Ansökan om tillgodoräknande gör du via Ladok för studenter
 

Ansökan gör du på blanketten som finns som länk nedan. I ansökan ska det tydligt framgå vad du vill tillgodoräkna (det vill säga vilka delkurser/kurser) och vad du hänvisar till att du tidigare läst. Tillsammans med ansökningsblanketten ska du alltid, avseende den tidigare lästa kurs du hänvisar till, bifoga:

  • Kursplan (från den tid du läste kursen)
  • Litteraturlista (från den tid du läste kursen)
  • Studieintyg (resultatintyg)
  • Dokument med En kort motivering (max en halv A4-sida) för på vilket sätt som dina studier i ansökan motsvarar delkursen/ kursens mål i den kursplan eller utbildningsplan som du vill få din ansökan bedömd mot.

Lärandemålen (som ska uppfyllas) för varje delkurs/kurs står angivna i kursplanen för kursen. Länkar till alla kursplaner finner du här
•    Har du kursbeskrivning eller studiehandledning för kursen få du gärna bifoga detta också.
Var ute i god tid då handläggningstiden för ansökningar om tillgodoräknanden är ca tre veckor.
OBS! Gäller din ansökan metodmoment, fältstudie eller uppsats på termin 3 eller termin 6 inom socionomprogrammet?
Ifråga ansökan om tillgodoräknande av metodkurser, som finns på programmets tredje termin - vänta med din ansökan tills under andra hälften av din "termin 2".
Ifråga ansökan om tillgodoräknande av metodkurser, som finns på programmets sjätte termin - vänta med din ansökan tills under mitten av din "termin 5".

OBS ANGÅENDE BLANKETTEN

Om du vill ansöka om tillgodoräknande av flera kurser, så har blanketten utrymme fylla i och ansöka om tillgodoräknande av fyra kurser. Vill du ansöka om att tillgodoräkna av fler än fyra kurser så fyller du i fler blanketter. Gäller det färre än fyra kurser – så sätter du X för ’Kurs 2’, ’Kurs 3’, ’Kurs 4’ eftersom rutorna är obligatoriska att skriva något i. Det måste således stå minst en bokstav i de obligatoriska rutorna för att blanketten ska kunna gå att skicka in.

Länk till Ladok för studenter

Ladda upp dokumenten som bilagor till din ansökan

I en ansökan om tillgodoräknande med hänvisning till reell kompetens ska du lägga fram att du, genom yrkesverksamhet, personalfortbildning/kurser man gått genom arbetsgivare osc, redan ha förvärvat motsvarande kunskaper och färdigheter och kan visa på att man uppfyller SAMTLIGA kursmålen i den kurs/delkurs du önskar tillgodoräkna.

Ansökan gör du på blanketten som finns som länk nedan. I ansökan ska det tydligt framgå vad du vill tillgodoräkna (det vill säga vilka delkurser/kurser) och vad du hänvisar till att du tidigare läst. Tillsammans med ansökningsblanketten ska du alltid, avseende den tidigare lästa kurs du hänvisar till, bifoga dokument/intyg som styrker de kunskaper och färdigheter du vill åberopa som reell kompetens. Det kan tex vara tjänstgöringsintyg och anställningsintyg från arbetsgivare (arbetets längd, omfattning heltid/deltid, vilka arbetsuppgifter, personliga omdömen etc.)

Kursintyg/diplom från föreningslivet, personalutbildning, kursverksamhet o.dyl.

Är det dokument/intyg från ett annan land (än Skandinavien; Norge och Danmark) behöver det finnas översättning på antingen svenska eller engelska.

Bifoga även ett eget skrivet dokument med kortfattade motiveringar för på vilket sätt som din reella kompetens i ansökan motsvarar delkursen/ kursens mål i den kursplan eller utbildningsplan som du vill få din ansökan bedömd mot.

  • vilka skäl för reell kompetens som du åberopar och
  • vilka speciella kunskaper du anser dig ha
  • hur du skaffat kunskaperna.

Du ska således ange vilken delkurs/kurs du ansöker om att tillgodoräkna och visa på vilka/vilken reell kompetens du vill åberopa som enligt dig motsvarar kunskapsmålen för denna delkurs/kurs. Utifrån de riktlinjer för tillgodoräknande som anges vid Stockholms universitet, görs en sådan bedömning utifrån de dokument och meriter du åberopar.

Lärandemålen (som ska uppfyllas) för varje delkurs/kurs står angivna i kursplanen för kursen. Länkar till alla kursplaner

Var ute i god tid då handläggningstiden för ansökningar om tillgodoräknanden med hänvisning till reell kompetens tar längre tid, då utredningarna och bedömningarna är mer komplexa. Ansök gärna ’terminen innan’ eller vid ’terminsstart’ då du ska läsa aktuell delkurs/kurs.

Länk till Ladok för studenter
Ladda upp dokumenten som bilagor till din ansökan

Institutionsstyrelsen vid socialt arbete har fattat beslut om följande policy vad gäller tillgodoräknande av handledd verksamhetsförlagd utbildning:

De tidigare arbetslivserfarenheterna ska vara från anställningar (professionellt arbete), om sammanlagt två års heltidsarbete, inom områden där socionomer är yrkesverksamma med självständighet i arbetet samt med kontinuerlig handledning.

Vid ansökan om tillgodoräknande av Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med hänvisning till tidigare yrkeserfarenheter inom arbetsområden tänkbart för VFU, ska du i ansökan bifoga: Intyg från arbetsgivare; Tjänstgöringsintyg (Arbetsgivaren /enhetschef el dylikt), anställningsintyg och intyg om handledning. Intyg om handledning kan skrivas in i tjänstgöringsintyget.

Dessa ska styrka att du har meriter som motsvarar arbetslivserfarenhet om sammanlagt minst 2 års heltidstjänstgöring, att du utövat självständighet i arbetet samt att du fått professionell handledning i samband med åberopad yrkeslivserfarenhet.

Ansökan gör du på blanketten som finns som länk nedan.

Bilagor som ska bifogas;

  • Anställningsintyg från dina tidigare arbetsplatser. Dessa visar på omfattningen av anställningen. (heltid x månader + 50% x månader osv)
  • Tjänstgöringsintyg från dina tidigare arbetsplatser. I dessa ska det tydligt framgå vilka arbetsuppgifter du haft och i hur stor utsträckning du utövat självständighet i arbetet.
  • Intyg om handledning. Sådant intyg kan vara skrivet av den/de handledare som haft handledningen med arbetsgruppen eller så kan arbetsgivaren intyga att du under din anställning (se ovan preciserad tidsintervall) deltog i handledning om XX handledningstimmar.

I blanketten ska du göra en självskattning av dina kunskaper i förhållande till de enskilda förväntade studieresultaten i VFU-kursen. Lärandemålen som du skattar din kompetens emot finns angivna i kursplanen för Socialt arbete 5a: handledd verksamhetsförlagd utbildning 22,5hp.

Var ute i god tid då handläggningstiden för ansökningar om tillgodoräknanden med hänvisning till reell kompetens tar längre tid, då utredningarna och bedömningarna är mer komplexa. Ansök i början av din fjärde termin så att du kan få besked i samband med förberedelse/ansökan om VFU -plats efterföljande termin.

Länk till Ladok för studenter
Ladda upp dokumenten som bilagor till din ansökan

 

Kontakt

Studievägledning för termin 1-4 på socionomprogrammet och pedagogiskt stöd
Studievägledning för termin 5-7 på socionomprogrammet samt kurser och program på avancerad nivå
På denna sida