Tillgodoräknande av studier och yrkesverksamhet

Om du tidigare läst kurser som motsvarar de som finns i det utbildningsprogram som du går, så kan du få tillgodoräkna dig dem. Ibland kan även tidigare yrkeserfarenhet tillgodoräknas.

Rätten att tillgodoräkna sig tidigare studier regleras i högskoleförordningen (SFS 1993:100). Villkoret för att en ansökan om tillgodoräknande ska behandlas är att den sökande är antagen till och bedriver studier vid universitetet. Ett beslut om tillgodoräknande gäller enbart vid det lärosäte där beslutet fattats.

Beslut om tillgodoräknande fattas av institutionens studierektor. Ansökan lämnas digitalt via Ladok för studenter. 

Tänk också på att institutionen inrapporterar tillgodoräknade poäng till studiedokumentations-systemet Ladok och att dessa tillgodoräknade poäng inte räknas med i antalet poäng du presterar under terminen. Detta kan påverka rätten till studiemedel.

För mer information om tillgodoräknande vid Stockholms universitet:

Tillgodoräknande av studier och yrkesverksamhet

 

Vad kan jag tillgodoräkna mig från tidigare studier eller yrkeserfarenhet?

Du kan ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier eller yrkeserfarenhet (reell kompetens), om du redan har kunskaper som motsvarar det som du läser inom socionomutbildningen, masterprogrammet eller fristående kurs. 

I samtliga bedömningar tas hänsyn till utbildningen som helhet enligt fastställd utbildningsplan och för tillgodoräknande prövas om tidigare studier och/eller reell kompetens motsvarar specifika mål i aktuell kursplan. För tillgodoräknande av kurser på avancerad nivå måste dina tidigare studier som du hänvisar till också vara på avancerad nivå.

Här kan du hitta kurser och program som ingår i socionomprogrammet och jämföra kursinnehåll och litteraturlistor med de kurserna som du har läst tidigare: 

Kurser som ingår i socionomprogrammet

Information om kurser inom masterprogrammet kan du hitta här: 

Masterprogram i socialt arbete (SOCBO)

Välkommen att kontakta studievägledningen för mer information.

Om du vill tillgodoräkna dig tidigare högskolestudier ska du ansöka om det i Ladok. 

Du behöver bifoga dokument som styrker dina tidigare studier. Det är viktigt att ansökan är fullständig för att en bedömning ska kunna göras.

  • Resultatintyg/Official Transcript of Records som visar betyg och betygsskala. Intygen ska vara elektroniska original eller inskannade pappersoriginal. Skärmbilder accepteras inte.
  • Resultatintyg från utländskt lärosäte ska skickas in både på originalspråket och med engelsk översättning.
  • Kursplan eller motsvarande från terminen då kursen lästes. Kursens upplägg, examinationsform, nivå och omfattning ska framgå. Litteraturlista ska också lämnas in. Om kursen är läst vid samma institution som du ansöker till behöver kursplan och litteraturlistan inte bifogas. 

Så ansöker du: 

  1. Logga in i Ladok för studenter.
  2. Välj Tillgodoräknande. Klicka på knappen "Ansök" längst ner på den sidan.
  3. Följ instruktionerna för varje steg i ansökan.

Det är viktigt att du tydligt skriver vilken av institutionens kurser eller delkurser som du önskar få tillgodoräknande. Ange kursens namn och kurskod enligt det som står i kursplanen.

Den som ansöker om att få kunskaper från yrkesverksamhet prövad för tillgodoräknande ska i ansökan utförligt beskriva de kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet och motivera på vilket sätt de motsvarar de förväntade studieresultaten i kursplanen. Beskrivningarna ska, så långt det är möjligt, styrkas med intyg, diplom eller liknande. Intygen bör bland annat innehålla uppgifter om: 

  • Arbetsgivaren och kontaktuppgifter till närmaste chef.
  • Anställningens längd.
  • Arbetets omfattning (heltid eller deltid etc.).
  • Beskrivning av arbetsuppgifter.
  • Personliga omdömen.

För både studier och yrkesverksamhet kan du bli ombedd att visa upp originalhandlingar och komplettera med ytterligare dokumentation om det behövs för att din ansökan ska kunna handläggas.

Lärandemålen (som ska uppfyllas) för varje delkurs/kurs står angivna i kursplanen för kursen. Länkar till alla kursplaner: Kurser som ingår i socionomprogrammet

Så ansöker du: 

  1. Logga in i Ladok för studenter.
  2. Välj Tillgodoräknande. Klicka på knappen "Ansök" längst ner på den sidan.
  3. Följ instruktionerna för varje steg i ansökan.

För frågor om validering av reell kompetens, kontakta institutionens studievägledare. 

Om du vill tillgodoräkna dig Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med hänvisning till vad du tidigare arbetat med kan det vara möjligt. De tidigare arbetslivserfarenheterna ska vara från anställningar (professionellt arbete), om sammanlagt två års heltidsarbete, inom områden där socionomer är yrkesverksamma med självständighet i arbetet samt med kontinuerlig handledning.

Vid ansökan om tillgodoräknande av Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) med hänvisning till tidigare yrkeserfarenheter inom arbetsområden tänkbart för VFU, ska du i ansökan bifoga: Intyg från arbetsgivare; Tjänstgöringsintyg (Arbetsgivaren /enhetschef el dylikt), anställningsintyg och intyg om handledning. Intyg om handledning kan skrivas in i tjänstgöringsintyget.

Dessa ska styrka att du har meriter som motsvarar arbetslivserfarenhet om sammanlagt minst 2 års heltidstjänstgöring, att du utövat självständighet i arbetet samt att du fått professionell handledning i samband med åberopad yrkeslivserfarenhet.

Ansökan gör du via Ladok för studenter.

Bilagor som ska bifogas i ansökan:

  • Anställningsintyg från dina tidigare arbetsplatser. Dessa visar på omfattningen av anställningen (heltid x månader + 50% x månader osv).
  • Tjänstgöringsintyg från dina tidigare arbetsplatser. I dessa ska det tydligt framgå vilka arbetsuppgifter du haft och i hur stor utsträckning du utövat självständighet i arbetet.
  • Intyg om handledning. Sådant intyg kan vara skrivet av den/de handledare som haft handledningen med arbetsgruppen eller så kan arbetsgivaren intyga att du under din anställning (se ovan preciserad tidsintervall) deltog i handledning om XX handledningstimmar.

I ansökan ska du bifoga en självskattning av dina kunskaper i förhållande till de enskilda förväntade studieresultaten i VFU-kursen. Lärandemålen som du skattar din kompetens emot finns angivna i kursplanen för Socialt arbete 5a: handledd verksamhetsförlagd utbildning 22,5hp.

Var ute i god tid då handläggningstiden för ansökningar om tillgodoräknanden med hänvisning till reell kompetens tar längre tid, då utredningarna och bedömningarna är mer komplexa. Ansök i början av din fjärde termin så att du kan få besked i samband med förberedelse/ansökan om VFU -plats efterföljande termin.

 

Handläggningstid och beslut

Handläggningstiden är upp till två månader. Du får ett skriftligt besked om beslutet. Ett beslut om tillgodoräknande dokumenteras i Ladok och kan inte ångras.

Om du får avslag kan du överklaga beslutet hos Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH).

  • Tillgodoräknande kan innebära uppehåll i dina studier. Kontakta gärna din studievägledare angående studieplanering i samband med tillgodoräknande. 
  • Tillgodoräkningar kan påverka ditt studiemedel. Kontakta CSN för frågor om det.
  • Betyg sätts inte vid tillgodoräknande
  • Du får inte läsa kursen som du har fått tillgodoräknad. 
  • Du erbjuds inte att läsa en annan kurs istället för den du tillgodoräknar.
 

Kontakt

Studievägledning för termin 1-4 på socionomprogrammet och pedagogiskt stöd
Studievägledning för termin 5-7 på socionomprogrammet samt kurser och program på avancerad nivå
På denna sida