Vad gör en socionom?
När en står inför att välja en utbildning är det vanligt att fråga sig hur ens framtida yrkesliv kan komma att se ut.
Här har vi samlat frågor som handlar om ditt yrkesliv när du lämnat universitet och ska ge dig ut i yrkeslivet. Vad kan du arbeta med, vad får en för lön och vad gör egentligen en socionom?
Vad gör en socionom?
Socionomutbildningen är en s.k. generalistutbildning som ger många användbara kunskaper om samhället och den enskilda människan
Myndigheter och frivilligorganisationer
Socionomer arbetar inom kommunernas socialtjänst och i olika verksamheter i privat regi med barns och ungdomars liksom familjers situation. De kan även arbeta med ekonomiska hjälpbehov samt frågor om missbruk av alkohol och droger. Socionomer arbetar även med bistånd för personer som har funktionsnedsättningar eller som är äldre.
Socionomer utreder de hjälpsökandes ekonomiska situation och ska vara ett stöd i personers strävan efter förbättrade livsvillkor. Socionomen har också ett särskilt ansvar för att barn inte far illa. Till arbetsuppgifter som berör barn hör även adoptions- och vårdnadsutredningar.
Socionomer arbetar vidare med att förebygga sociala problem genom samarbete med andra samhällsinstanser som skola och fritidsverksamhet. Samarbetet med olika frivilligorganisationer blir allt viktigare. Socionomerna finns också inom olika specialiserade verksamheter inom kommunerna, exempelvis som flyktingsamordnare, ungdomssekreterare och inom familjerättsområdet.
Skola
Inom skolan arbetar socionomer med enskilda elever och elevgrupper, men även med andra personalgrupper. Socionomen kan ha stödsamtal med elever och föräldrar och vara en resurs för lärarna i olika frågor. Mycket av arbetet som skolkurator sker tillsammans med andra samhällsinstanser som fritidsförvaltning, socialtjänst, polis och ungdomscenter.
Hälso- och sjukvård
Inom hälso- och sjukvården arbetar socionomer som kuratorer inom olika områden. Psykosociala problem kan uppstå som en konsekvens av sjukdom. Socionomen i hälso- och sjukvården arbetar utifrån en helhetssyn på hälsa och sjukdom. Det kan gälla utredande samtal, rådgivning, stödsamtal, kontakter med anhöriga och samarbete med andra samhällsinstanser och för arbetsledande tjänster inom kommunernas eller privata vårdgivares verksamheter med stöd och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socionomerna finns såväl inom somatisk vård som inom den psykiatriska vården, i viss utsträckning inom mödra- och barnhälsovården och på vårdcentraler.
Andra områden
Exempel på övriga arbetsområden är kriminalvård, arbetsmarknadsinstitutioner, företagshälsovård, frivilligorganisationer, behandlingsinstitutioner, länsstyrelser och familjerådgivning. Socionomutbildningen som generalistutbildning ger många användbara kunskaper om samhället och om den enskilda människan. Socionomen har därför möjligheter att göra sig gällande på nya arbetsområden inom såväl privat som offentlig sektor. För vissa yrken krävs vidareutbildning.
Exempel på yrken och arbetsplatser där vi kan hitta socionomer
- arbete med flyktingar och nyanlända
- behandlingsassistent
- behandlingspersonal (t.ex. inom missbruksvård)
- biståndsbedömare
- chef inom äldreomsorg.
- enhetschef eller föreståndare inom hemtjänsten, vid servicehus, ålderdomshem, sjukhem och enheter med boendeservice eller gruppbostäder för personer med funktionsnedsättningar.
- fackligt arbete
- familjerådgivare
- frivårdsinspektör
- fältassistent
- handläggare inom äldreomsorg.
- hem för särskild tillsyn, dvs olika typer av dagverksamheter och institutioner
- institutionsvård för barn och ungdomar
- konsult inom ledarskap, organisationsfrågor och socialt arbete med mera
- kriminalvården
- kurator inom hälso- och sjukvård
- organisationer för frivilligt socialt arbete
- personalsocialt arbete
- psykiatrisk barn- och ungdomsvård (BUP)
- skolkurator
- socialchef
- socialsekreterare
- socialtjänstens öppna verksamheter
- stödverksamheter inom skola och barnomsorg
Kan jag bli kurator eller psykoterapeut?
Många socionomer arbetar som kuratorer inom hälso- och sjukvården, på skolor, på familjecentraler och i olika behandlingsverksamheter.
Efter din socionomexamen kan du söka till utbildningen Hälso- och sjukvårdskurator, 60 hp.
Läs mer om Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet
Vi har också vidareutbildningar i psykoterapi på institutionen, både Grundläggande psykoterapi, 60 hp, samt Psykoterapeutprogrammet i socialt arbete, 90 hp. För dessa utbildningar krävs några års yrkeserfarenhet innan du söker.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Socionomer är en eftertraktad yrkesgrupp och framtidsutikterna för socionomer är goda. Nyutbildade socionomer väntas möta en arbetsmarknad med liten konkurrens, även om den varierar mellan olika sektorer och regioner. Landets kommuner, som är den största arbetsgivaren, har på flera orter utökat sina verksamheter och det råder stor personalomsättning bland socialsekreterare. I ett längre tidsperspektiv kommer arbetsmarknaden att komma i balans, det vill säga att det kommer finnas ungefär lika många utbildade socionomer som det finns jobb.
Utbildningen ger dig bred kompetens i kvalificerat socialt arbete och yrkesförberedelse för olika arbeten inom privat, offentlig och ideell sektor. Som socionom kan du arbeta som socialsekreterare eller kurator, inom institutionsvård för barn och ungdom, med beroendeproblem eller som handläggare eller enhetschef inom äldreomsorg eller inom omsorg och stöd för personer med funktionsnedsättningar.Ytterligare exempel på arbetsområden för socionomer är inom skola, hälso-/sjukvård, kriminalvård, frivilligorganisationer, länsstyrelser och familjerådgivning.
För en del yrken krävs vidareutbildning.
Vilken lön får jag efter examen?
Utvecklingen mot en fri och individuell lönesättning på arbetsmarknaden har lett till skiftande ingångslöner. Ingångslönerna kan variera åtskilligt beroende på arbetsgivare, var i landet och inom vilken sektor du söker jobb.
Kan jag jobba utomlands?
Man får ofta räkna med att komplettera sin utbildning med det som är speciellt för det land man vill verka i, men det finns också länder där arbetsgivaren ger internutbildning som komplettering. Socionomer är också verksamma inom biståndsprojekt och liknande utanför Europa.
Kontakt
- Besöksadress
Campus Albano, Hus 2, Plan 3
Albanovägen 18
Är du redan student vid Institutionen för socialt arbete? Ange ditt personnummer när du mejlar till oss så att vi enklare kan svara på dina frågor om din studiesituation.
- Mottagningstider
Det finns möjlighet till vägledningssamtal via Zoom eller på Campus med studievägledningen, mejla för att boka tid.
- Telefontider
Måndagar, tisdagar och torsdagar mellan kl. 09.30 - 11.00
- Besöksadress
Campus Albano, Hus 2, Plan 3
Albanovägen 18
Är du redan student vid Institutionen för socialt arbete? Ange ditt personnummer när du mejlar till oss så att vi enklare kan svara på dina frågor om din studiesituation.
- Mottagningstider
Det finns möjlighet till vägledningssamtal via Zoom eller på Campus med studievägledningen, mejla för att boka tid.
- Telefontider
Måndagar, tisdagar och torsdagar mellan kl. 09.30 - 11.00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024
Sidansvarig: Institutionen för socialt arbete